16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBrazi mai puţini în pieţele Craiovei

Brazi mai puţini în pieţele Craiovei

În pieţele din Craiova vor ajunge în această iarnă mai puţini brazi autohtoni. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Craiova spun că ocoalele silvice din ţară vor scoate la vânzare, pentru Crăciun cu 20% mai puţini brazi faţă de anul trecut. „Am înţeles că numărul brazilor tăiaţi şi furnizaţi pe piaţă este în scădere. Cu certitudine vor fi mai puţini brazi autohtoni pe piaţă. Nu avem încă cifre concrete de la Romsilva“, a spus reprezentantul Direcţiei Silvice Craiova, Eugen Gioancă. Există însă posibilitatea ca aceştia să fie supliniţi de brazi din fonduri private sau aduşi din străinătate.
Potrivit NewsIn, Romsilva va scoate la vânzare în acest an aproape 66.000 de brazi, număr în scădere faţă de anul 2011, dar preţurile de vânzare vor fi aceleaşi. Din acest total, 34.067 sunt brazi.
Preţurile de vânzare (fără TVA) atât către populaţie, cât şi către societăţile comerciale sunt, pentru specia molid, zece lei pentru pomii cu înălţime de până la 1,3 m şi 20 de lei pentru cei până la trei metri.
Pentru brazi, preţurile sunt 20 de lei pentru pomii cu înălţime până la 1,3 m şi 30 de lei la cei care ating înălţimea de trei metri. Solicitările pentru exemplare cu înălţimi mai mari de trei metri sunt considerate comenzi speciale, iar preţul se aprobă la fiecare direcţie silvică, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru.

Comercianţii nu şi-au făcut apariţia

În prezent, în pieţele craiovene încă nu au apărut brazii de Crăciun. „Până la această dată, am primit doar două solicitări pentru închiriere spaţiu destinat vânzării brazilor. Am înţeles că vor fi mai puţini brazi decât în anii trecuţi, dar aceasta este o problemă a ocoalelor silvice. Cei care ajung la noi sunt agenţi economici. Noi le punem la dispoziţie locuri, unde să-şi vândă marfa, adică în toate pieţele din Craiova, dar în acest an şi în târg. Fiecare comerciant poate închiria cel puţin 10 mp contra 10 lei/mp/zi“, a precizat Cătălin Resceanu, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS