11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVot multiplu şi ştampile dispărute

Vot multiplu şi ştampile dispărute

La două dintre secţiile de votare din Craiova a dispărut câte o ştampilă, iar la alte două s-au făcut sesizări de vot multiplu pentru Senat

Incidentele au început să curgă la puţin timp după deschiderea secţiilor de votare. Prima problemă privind ştampilele de vot a fost semnalată la Secţia nr. 12 înfiinţată la Şcoala Generală „Mircea Eliade“ din Craiova.
Comisia secţiei de votare a sesizat lipsa acesteia la ora 10.55, când s-a şi întrerupt procesul electoral, cei prezenţi fiind anunţaţi că acesta va fi reluat la ora 11.30.

Luată de alegători

Potrivit preşedintelui Secţiei de votare nr. 12, Mariana Mirion, „unul dintre alegători, probabil un pensionar, a băgat ştampila în buzunar şi a plecat“. Vina a fost dată pe membrii comisiei din secţia de votare, care au înapoiat cărţile de identitate electorilor fără a mai întreba şi de ştampilă.
Poliţia a ajuns la faţa locului la ora 11.30 şi a început ancheta în acest caz, iar la 11.45 procesul de vot a fost reluat doar cu două dintre cele trei ştampile distribuite iniţial de Biroul Electoral Judeţean. „Am toată convingerea că va fi recuperată“, a spus preşedintele secţiei de votare. Până la redeschiderea secţiei, pe holuri s-au strâns zeci de alegători, unii dintre ei în vârstă şi cu probleme de sănătate.

Înghiţită de urnă

La Secţia nr. 30 de la Şcoala „Nicolae Romanescu“, dintre cele şase ştampile, una a căzut în urna cu buletine de vot. Preşedintele secţiei, Maria Hantulie, a precizat că vina îi aparţine unui pensionar, care „a aşezat ştampila de vot pe urnă ca să introducă buletinele şi din greşeală a alunecat în interior“.
În această secţie de votare, procesul electoral nu a fost întrerupt. „Am făcut un proces-verbal în care am semnalat incidentul şi votul merge mai departe cu cinci ştampile. Nu putem deschide urna să o recuperăm pentru că este sigilată şi legea nu ne permite acest lucru“, a precizat Maria Hantulie.

S-au dat mai multe buletine pentru Senat

Incidentele cu ştampilele nu au fost singulare. Acestea au fost urmate, în jurul orei 15.00, de sesizări pentru vot multiplu. Una dintre acestea s-a înregistrat la Secţia nr. 83 de la Grădiniţa nr. 53, unde procesul electoral a fost întrerupt pentru 30 de minute, fiind sesizată poliţia, care a constatat că „lipsesc două buletine de la senatori, după numărarea celor existente la reprezentanţii comisiei din secţia de votare“. După încheierea procesului-verbal, votul a fost reluat. La Secţia nr. 111 de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“ a fost scandal. O reprezentantă din comisia de vot a înmânat două buletine de vot unei alegătoare. Buletinele au fost tot pentru Senat. „A fost o greşeală pe care am constatat-o când a introdus buletinele în urnă. Am văzut că bătrânica are două buletine pentru senatori“, a declarat învinuita. În acest caz, s-a cerut ca la numărarea voturilor să se numească încă o comisie pe lângă cea din secţia de votare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS