15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorjenii, chemaţi la urne să desemneze viitorul premier

Gorjenii, chemaţi la urne să desemneze viitorul premier

Vremea rea a influenţat prezenţa la urne în judeţul Gorj. Oamenii s-au trezit devreme, însă nu au fost hotărâţi dacă prima dată să îşi rezolve treburile prin gospodărie, să meargă la biserică sau să ajungă la secţiile de votare de care aparţineau. În judeţul Gorj au existat 325 de secţii de votare şi 1.335 de cabine de vot, iar pentru cei 306.000 de votanţi au fost comandate 674.000 de buletine de vot. La ora 10.00, în judeţul Gorj a fost înregistrat un procent al prezenţei la urne peste media pe ţară, respectiv 5,93%, adică locul zece la nivel naţional. Prezenţa la urne în mediul urban a fost, la ora 10.00, de 6,57%, locul al şaptelea pe ţară, iar la nivel rural – 5,31%, respectiv locul zece la nivel naţional. Mădălina Lungănoiu, preşedinta Biroului Electoral Judeţean Gorj, a declarat că, în raport cu prezenţa la urne până la ora 10.00 de la alegerile parlamentare din 2008, procentul raportat în 2012 este superior. La alegerile parlamentare din 2008, prezenţa la vot până la ora 10.00 era de 5,07%, respectiv locul 17 la nivel naţional.

S-au urnit mai greu la vot în mediul rural

În comuna Samarineşti, de exemplu, a fost înfiinţată o singură secţie de votare. Până la ora 10.00, la secţia de votare din Samarineşti votaseră doar 55 de cetăţeni cu drept de vot, dintr-un total de 1.090 de alegători aflaţi pe listele permanente. La secţia de votare din Turcineşti votaseră 40 de cetăţeni din 1.200. Prezenţă slabă a fost înregistrată şi la Băleşti, unde au votat doar 54 de persoane din 1.600. Şi la secţia de votare din Drăguţeşti votaseră, până la ora 10.00, 30 de cetăţeni dintr-un total de 900. Puţini alegători s-au prezentat de dimineaţă şi la secţia de votare din centrul comunei Bengeşti-Ciocadia, respectiv 6 din 200. De asemenea, la Ţânţăreni s-au prezentat la urne 100 de cetăţeni din 1.600, iar la Brăneşti 13 din 800. La Glogova, 85 de persoane votaseră până la ora 10.00 din peste 1.600, la singura secţie de votare existentă. La Văgiuleşti au votat 50 de alegători din peste o mie de persoane înscrise pe listele permanente.

Candidaţii, primii la urne

În colegiile uninominale din Gorj au candidat 40 de reprezentanţi ai partidelor politice. Unul dintre primii care a sosit la urne a fost Nicolae Davițoiu. Candidatul ARD pe Colegiul 6 Târgu Jiu pentru Camera Deputaţilor a mers de dimineaţă la vot. Politicianul a declarat că a votat pentru bunăstare şi un trai mai bun. „M-am prezentat la vot şi am mers mai de dimineaţă, pe principiul «Cine se trezeşte de dimineaţă departe ajunge»“, a spus Daviţoiu, candidat în acelaşi Colegiu cu Victor Ponta şi Dan Diaconescu. Tot de dimineaţă devreme a votat şi Camelia Khraibani, candidatul USL pe Colegiul 4 Camera Deputaţilor, dar şi Mihai Weber, candidat USL pe Colegiul 2, la Camera Deputaţilor. Senatorul ARD Ion Ruşeţ a votat în comuna Turcineşti. Unul dintre primii politicieni prezenţi la urne a fost primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, lider al PSD Gorj. Edilul a votat imediat ce a fost deschisă secţia din Vădeni, de care aparţine. La aceeaşi secţie au votat, la ora 9.00, candidaţii PP-DD Dan Diaconescu şi Tudor Barbu.

Victor Ponta a votat la Rectorat

Victor Ponta, preşedintele PSD şi premierul României, candidat la un post de deputat de Târgu Jiu, a votat la ora 10.30, la Secţia numărul 1, din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din municipiu. Premierul a venit la secția de votare însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, care şi-a exprimat dreptul de vot la aceeaşi secţie. Victor Ponta a rămas la Târgu Jiu ieri, de unde a vegheat ca procesul electoral să nu fie întrerupt sau îngreunat de condiţiile meteorologice sau de alţi factori. „Am votat cu toate gândurile bune. Sunt convins că astăzi întoarcem o pagină din istoria României. Voi rămâne la Târgu Jiu pe toată durata zilei şi voi veghea ca lumea să voteze în condiţii normale. Mulţumesc tuturor structurilor din ministere care au contribuit la buna desfăşurare a scrutinului. Doresc ca după aceste alegeri să fim mai uniţi. Am votat pentru un viitor mai bun la care nu mai speram în urmă cu un an. Le urez tuturor românilor să avem o viaţă mult mai bună şi să ne respectăm reciproc“, a declarat premierul Victor Ponta după ce a votat. Primul ministru a mai spus că următoarele alegeri parlamentare vor fi organizate în luna noiembrie pentru a evita zăpezile.

Secţii de votare fără energie electrică

Procesul electoral din judeţul Gorj nu a fost ocolit de probleme. Secţiile de votare din comunele gorjene Ciuperceni, Câlnic, Godineşti şi Cătunele nu au avut energie electrică la deschiderea procesului electoral, din cauza reţelelor de curent afectate de căderile de zăpadă şi s-a votat la lanternă sau la lumânare. Potrivit prefectului de Gorj, Claudiu Teodorescu, cele două reţele electrice care asigurau alimentarea în zonele Godineşti – Ciuperceni, respectiv Cătunele – Glogova au picat din cauza ninsorilor abundente, iar echipe ale CEZ au fost trimise pe teren pentru a remedia problemele apărute. Până la ora 10.00 nu se reuşise realimentarea cu energie electrică a comunelor Cătunele, Ciuperceni şi Câlnic, care au rămas fără curent. La Câlnic, una din secţiile de votare nu a beneficiat nici de căldură, din cauză că centrala termică funcţiona cu energie electrică. Localnicii le-au oferit ceai fierbinte membrilor secţiei de votare. Conform unui comunicat de presă al CEZ, ieri, până la ora 10.00, în Gorj mai erau afectate de lipsa energiei electrice şapte sate: Cerna Sat, Ştiucani, Valea Perilor Zegujani, Iormăneşti, Glogova, Runcu. Potrivit Mădălinei Lungănoiu, preşedintele Biroului Electoral Judeţean Gorj, procesul electoral nu a fost afectat de penele de curent. Un alt incident legat de organizarea campaniei electorale a vizat secţia de votare din Miculeşti, comuna Slivileşti, care a fost deschisă mai târziu cu o jumătate de oră, din cauză că drumul de acces era înzăpezit. O maşină de teren a fost trimisă să o aducă la secţie pe preşedinta de secţie de votare din localitate.

La Târgu-Cărbuneşti nu au ştiut ce votează

De asemenea, preşedinta unei secţii de votare din Târgu-Cărbuneşti s-a plâns reprezentanţilor presei că o parte din electoratul care a venit de dimineaţă la vot nu ştia că sunt organizate alegeri parlamentare. Şefa secţiei a declarat că a fost nevoită să le explice mai multor alegători cu drept de vot că nu este vorba de alegerile locale, ci electoratul a fost chemat la urne pentru a-şi desemna senatorii şi deputaţii în cadrul colegiilor uninominale de deputaţi şi senatori. Un alt incident care a avut loc, însă cu o zi înainte de organizarea scrutinului, s-a petrecut la Alimpeşti. Preşedinta unei secţii de votare a suferit un accident şi şi-a fracturat un picior. „Am apelat la preşedintele Tribunalului Gorj şi a fost făcută repede o extragere, fiind desemnat un nou preşedinte care să preia din mers toate atribuţiile şi care să parcurgă etapele pe care le presupune procesul electoral până la acest moment“, a mai declarat Mădălina Lungănoiu, preşedinta Biroului Electoral Judeţean Gorj. A mai fost înlocuit şi un vicepreşedinte de secţie din Târgu Jiu, care a plecat la Craiova pentru că i-a născut soţia.

Şi-a fotografiat votul
Un alegător de 64 de ani, din Târgu Jiu, a fost dus ieri la poliţie, după ce a fost depistat că şi-a fotografiat votul exercitat la Secţia nr. 27 din municipiu. Potrivit poliţiştilor, bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru încercarea sa de a rămâne cu o dovadă, în ceea ce priveşte modul în care a votat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS