20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 11.000 de români, în luptă cu SIDA

Peste 11.000 de români, în luptă cu SIDA

Pe tot parcursul lunii decembrie, în Craiova se va derula o campanie de informare cu privire la HIV/SIDA, cu scopul reducerii numărului de persoane care ar putea fi infectate cu temutul virus, prin educarea populaţiei, mai ales a grupurilor cu risc crescut de contaminare. În România, numărul cazurilor cumulative de persoane cu HIV/SIDA, în perioada 1985-2012, a fost de 17.819, numărul pacienţilor în viaţă fiind de 11.189. Dintre aceştia, 9.475 sunt în evidenţa activă HIV şi SIDA, adică au trecut cel puţin o dată pe la medicul specialist în ultimul an, 7.652 de pacienţi aflându-se sub tratament antiretroviral.
În primele nouă luni ale anului 2012 au fost diagnosticate 543 de cazuri noi de SIDA la nivel naţional, din care infectaţi pe cale heterosexuală – 51%, prin consum de droguri intravenoase – 29%, de la mamă la copil – 2%, în rândul bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi – 12%, în timp ce 6% din cazuri au avut cale necunoscută. De fapt, din totalul cazurilor HIV/SIDA, la 48% dintre persoanele infectate calea de transmitere a fost heterosexuală. În judeţul Dolj, la 30 iunie 2012 se aflau în evidenţă activă 229 de cazuri HIV/SIDA, din care 119 bărbaţi şi 110 femei, 196 de persoane fiind sub tratament.

Consumatorii de etnobotanice, cei mai expuşi
 
Conform prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“, România ar sta mai bine ca SUA şi alte state europene la capitolul SIDA, situaţia stabilizându-se în intervalul 2007-2011, în timp ce problema HIV la copii este considerată deja depăşită. Marea problemă ar fi acum cea a consumatorilor de etnobotanice, ei fiind cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire cu hepatită şi HIV/SIDA, „pentru că ajung să folosească aceeaşi seringă şi de peste zece ori“. „Trebuie scăzut numărul celor care folosesc droguri injectabile şi care pot să se infecteze. Grupa de vârstă cuprinsă între 20 şi 34 de ani este grupa principală care trebuie ţinută sub observaţie. Aceste persoane trebuie să fie monitorizate cu mare atenţie“, a spus Adrian Streinu-Cercel, care a adăugat că există o preocupare la nivel european pentru limitarea consumului de etnobotanice intravenoase.
Streinu-Cercel a mai precizat că împreună cu Agenţia Naţională Antidrog s-a discutat problema schimbului de seringi, ca principal aspect ce trebuie luat în considerare pentru 2013. Anul viitor, Comisia Naţională de Lupă Împotriva HIV/SIDA şi-a fixat ca principale obiective: scăderea transmiterii materno-fetale a infecţiei HIV cu 1-2%, încurajarea programului de schimb de seringi, testarea constantă a femeii gravide, relansarea Programului „Prezervativul“, a programului de educare pentru sănătate în şcoli şi a programului de testare voluntară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS