11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCunoaşte-ţi candidaţii la alegerile parlamentare! (V)

Cunoaşte-ţi candidaţii la alegerile parlamentare! (V)

Gazeta de Sud încheie astăzi campania de informare referitoare la candidaţii pentru fotoliile de parlamentari în Dolj de la principalele formaţiuni politice cu şanse de câştig la alegerile de duminică. Printre candidaţi găsim personaje cu vechime în politică sau aspiranţi la demnitatea de parlamentar. 

În Colegiul 9 se înfruntă pentru fotoliul de deputat Valeriu Zgonea (USL), Veta Păsculescu (ARD) şi Costel Purcărin (PP-DD). Zgonea este unul dintre parlamentarii veterani ai României. De 12 ani este deputat, începând cu anul 2000, ceea ce înseamnă că parlamentarul provenit de la PSD râvneşte la al patrulea mandat. După venirea la guvernare a USL, Zgonea ocupă şi funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Anterior mandatelor de parlamentar, el a fost consilier judeţean de Dolj pentru o scurtă perioadă. De-a lungul timpului petrecut în parlament, Zgonea a ocupat diferite funcţii, unele denumiri mai pompoase decât altele. Ca avere, Zgonea nu străluceşte. Nu are casă sau apartament (unde o locui?), nu are terenuri, în schimb deţine în conturi 27.000 de euro şi 44.000 de lei. Cum orice om este dator cu un credit la bancă, deputatul a împrumutat 23.000 de euro, iar veniturile pe care le-a câştigat sunt cele de la Camera Deputaţilor. Interesant este, în cazul lui Valeriu Zgonea, faptul că o asociaţie condusă de mama sa a primit, în ultimii ani, sponsorizări de 70.000 de euro de la Petrom SA şi de la Ministerul Integrării Europene şi 63.000 de lei sponsorizări tot de la Petrom. Contracandidata sa de la ARD, Veta Păsculescu, este în prezent director al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Dolj. În perioada 2004-2008, a fost consilier local în Dăbuleni, iar în următorii patru ani a ieşit consilier judeţean de Dolj pe listele PDL.
Păsculescu deţine un apartament în Craiova, unul în Călăraşi, un Oltcit şi un Mercedes şi a strâns la ciorap 30.000 de euro, 30.000 de dolari şi 30.000 de lei. De asemenea, a împrumutat două firme cu 220.000 de lei, cel mai probabil, dat fiind faptul că în declaraţia de avere nu se precizează moneda. Candidatul PP-DD, Costinel Purcărin, este patron de firmă şi director executiv. A moştenit 3,4 hectare de teren agricol şi intravilan în Calafat, acolo unde are şi o casă. Purcărin are un apartament în Craiova, deţine un autoturism şi are datorii de 22.500 de euro la bănci.

Poliţist local de Bucureşti, candidat în Dolj

În Colegiul 10, lupta se dă între Ion Călin (USL), Doru Safta (ARD) şi Marian Lupaşcu (PP-DD), acesta din urmă venind de la Bucureşti. La fel ca majoritatea colegilor săi de alianţă sau partid, Călin este hârşâit în luptele politice. De opt ani este deputat de Dolj, după ce înainte a fost, pe rând, viceprimar al Craiovei în perioada 2000 – 2001, secretar de stat în perioada 2001 – 2003 şi prefect între anii 2003 şi 2004. Călin a moştenit în 2010 două hectare de teren în comuna Mischii, deţine un apartament în Craiova, un autoturism Mercedes şi este acţionar la Electroputere şi Foraj Sonde. Contracandidatul său din partea ARD, Doru Safta, este un începător în ale politicii. El este cunoscut pentru meseria de medic veterinar, fiind patronul unei clinici de acest gen în Craiova. Safta nu figurează cu terenuri, case sau apartamente, ci doar cu un împrumut de 471.000 de lei acordat firmei sale. Marian Lupaşcu, de la PP-DD, a venit de la Bucureşti să candideze în Dolj. El este şef serviciu în cadrul Poliţiei Locale din Capitală, deţine un apartament, un autoturism Audi A4 şi are datorii de 18.000 de euro. Lupaşcu este administrator al unei firme, preşedinte al sindicatului Columna şi vicepreşedinte al federaţiei Columna.

Geoană vrea şi a treia oară

În Colegiul 5 Senat, bătălia se dă între mult mai cunoscutul Mircea Geoană (USL), Daniel Drîgnei (ARD) şi Adrian Stoica (PP-DD), alt candidat venit din Bucureşti să-şi încerce norocul în Dolj. Aflat la al doilea mandat de senator de Dolj, Geoană s-a remarcat de-a lungul timpului în plan politic mai mult prin gafele pe care le-a făcut şi care i-au atras anumite porecle, el devenind subiect de bancuri. Dincolo de asta, Geoană a fost ministru de externe, preşedinte al Senatului şi a îndeplinit numeroase alte funcţii reprezentative. Geoană nu duce grija zilei de mâine. Are 1.000 de metri pătraţi de teren la Corbeanca, a primit donaţie un apartament şi deţine obiecte de cult, de artă şi bijuterii de 230.000 de lei. Geoană are în conturi 85.000 de euro, peste 300.000 de dolari şi aproximativ 60.000 de lei. Contracandidatul său, Daniel Drîgnei, s-a remarcat, deocamadată, doar prin funcţia de consilier judeţean din 2008 până în prezent. Din 2004 până în 2006 a fost şef al Ocolului Silvic Amaradia, apoi director la Direcţia Silvică, de unde a plecat pentru doi ani şi unde s-a întors în aceeaşi funcţie în 2009. Cum funcţiile sunt temporare, Drîgnei s-a întors anul acesta de unde plecase acum opt ani, la Ocolul Silvic Amaradia.
Despre candidatul PP-DD la funcţia de senator pe Colegiul 5, Adrian Stoica, se ştie că este tot din Bucureşti, acolo unde deţine funcţia de director într-una dintre primăriile de sector şi unde este acţionar la o societate comercială. Stoica deţine peste 6.000 de metri pătraţi în comuna Chiajna, judeţul Ilfov, o casă, un autoturism şi are tablouri şi bijuterii de aproximativ 5.000 de euro. Candidatul are datorii la bănci de 21.000 de euro, iar soţia sa este consilier la Camera Deputaţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS