16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii cer noi politici pentru piaţa muncii

Tinerii cer noi politici pentru piaţa muncii

În contextul extinderii actualei crize economice, masteranzii de la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova, specializarea Dezvoltare Comunitară şi Integrare Europeană, au organizat, ieri, prima dezbatere publică pentru crearea unor noi politici de integrare pe piaţa muncii din România sau din Europa. La discuţii au fost invitaţi şi reprezentanţi ai vieţii politice locale şi chiar parlamentari, iar temele atinse au vizat dinamica populaţiei, şomajul şi consecinţele pe termen lung, facilitarea tranziţiei de la şcoală la viaţa activă, atenuarea discrepanţelor dintre cererea şi oferta de angajare. De asemenea, s-a vorbit şi despre conceputul de îmbătrânire activă – Long Life Learning, stimularea spiritului antreprenorial şi crearea de noi locuri de muncă, stimularea angajatorilor. În acest fel, s-a încercat identificarea principalelor probleme de pe piaţa muncii şi propunerea de noi soluţii care să fie trecute în calendarul Ministerului Muncii în 2013. „Metoda este foarte utilizată în Statele Unite ale Americii în scopul elaborării politicilor publice pe linie ascendentă de la nivelul grupei comunitare, la nivel parlamentar. Universitatea din Craiova aplică pentru prima dată acest model, prin care tinerii sunt puşi faţă în faţă cu reprezentanţi ai vieţii politice“, a precizat lect. univ. dr. Andreea Mihaela Niţă, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Sociale.
 
Fondurile europene, inaccesibile

Prima problemă atinsă de tineri a fost cea a accesării fondurilor europene. Mulţi absolvenţi de facultate sau master văd în banii europeni un sprijin important pentru dezvoltarea economiei, dar spun că nu ştiu să întocmească documentaţia necesară pentru a putea deveni beneficiari.
„Trebuie pus accent, în primul rând, pe educarea tinerilor, să fie inovativi şi să ştie cum să acceseze fondurile europene. Şcoala trebuie să se implice în această formare prin cursuri speciale, dar şi printr-o practică intensă, care să-i înveţe pe tineri cum să înceapă un bussines şi cum să creeze locuri de muncă pentru că degeaba avem programe speciale în acest sens, dacă nu ştim să le folosim. Cum a fost şi cazul programului cu 10.000 de euro pentru antreprenori. Banii se dădeau, dar mulţi nu au avut cunoştinţele necesare ca să întocmească documentaţia“, a precizat masteranda Anca Panduru. De asemenea, studenţii au pus în lumină şi necesitatea realizării unor programe speciale pentru a încuraja integrarea pe piaţa muncii a populaţiei cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani.
„Este un segment care are nevoie de locuri de muncă, mai ales în mediul urban. Pentru rural, un sprijin important l-ar constitui puncte de informare despre cum să primească bani europeni pentru a-şi îmbunătăţi producţia agricolă“, a subliniat Petruţa Solescu, o altă masterandă. Tinerii nu sunt mulţumiţi nici de birocraţia statului, pe care o consideră mult prea stufoasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS