12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboiul pe impozitele Ford se mută la CEDO?

Războiul pe impozitele Ford se mută la CEDO?

După ce a pierdut procesul în faţa Primăriei Craiova, pentru înregistrarea fabricii Ford pe teritoriul administrativ al comunei Cârcea, primarul din Cârcea se interesează cum se poate adresa la CEDO instituţia pe care o conduce, pentru a contracara „nedreptatea“ făcută la nivel local

Procesul dintre Primăria Cârcea şi Primăria Craiova, prin care ambele instituţii se luptau pentru impozitele şi taxele locale ale Ford România, a luat sfârşit. Instanţa a dat câştig de cauză Primăriei Craiova, către care va plăti impozite producătorul de autovehicule şi motoare. Miza cea mare pentru care s-au „războit“ cele două primării în instanţă sunt taxele în valoare de 1,58 milioane de euro, pe care le achită Ford către municipalitate. Anual, valoarea impozitelor pe clădiri, terenuri şi pe maşini plătite de către companie către Primăria Craiova este de 7.144.618 lei, adică de 1,58 milioane de euro. Miercuri seară, în cadrul galei Topul Firmelor Doljene, organizată la Craiova de către Camera de Comerţ şi Industrie Dolj, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat câştigarea procesului cu Primăria Cârcea: „Am câştigat în instanţă ca Ford să rămână la Craiova şi să plătească impozitele la noi. Nici nu îmi imaginez cum ar fi fost ca Ford să nu mai fie la Craiova…“. Decizia instanţei a rămas definitivă şi irevocabilă. Cu toate acestea, Primăria Cârcea nu se lasă.

„Sunt dezamăgit de decizia instanţei!“

Primarul din Cârcea, Valerică Pupăză, a declarat, pentru GdS, că nu îşi explică de ce a avut câştig de cauză Primăria Craiova, din moment ce „toate documentele care există, atât în arhiva Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, cât şi în arhiva primăriei arată că Ford este situat pe teritoriul localităţii Cârcea. Sunt dezamăgit şi nemulţumit de decizia instanţei, dar este o decizie a unei instanţe şi ne vom supune“. Valerică Pupăză a menţionat că lupta cu Primăria Craiova pentru fabrica Ford nu se opreşte aici. „Zilele viitoare vom consulta o casă mare de avocatură, care să ne dea relaţii despre cum putem să atacăm decizia la CEDO. Doamna Olguţa Vasilescu nu ar trebui să se mândrească cu aşa ceva, pentru că nu este un lucru de mândrie!“.
În timpul procesului între cele două unităţi administrativ-teritoriale, fabrica Ford a fost trecută în Planul Urbanistic General al Craiovei, iar acesta a şi fost aprobat de către Consiliul Judeţean Dolj. Aşa se face că Ford figurează şi în planul urbanistic general al comunei Cârcea.
Ford nu a dorit să comenteze în nici un fel decizia instanţei craiovene.

Istoria procesului dintre Cârcea şi Craiova

Procesul pentru impozitele Ford trena din 2009. În aprilie 2011, Tribunalul Dolj a respins acţiunea formulată de Primăria Cârcea, ca fiind neîntemeiată, dar „a admis cererea de intervenţie accesorie formulată de municipiul Craiova“, aşa cum se arăta pe site-ul Tribunalului Dolj. Primăria Cârcea a făcut recurs. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Craiova. La mijlocul anului trecut, instanţa a admis recursul celor de la Cârcea, „a casat sentinţa recurată şi a reţinut cauza spre judecare“, după cum se arăta pe portalul instanţei cu pricina. Marţi instanţa s-a pronunţat, iar decizia a rămas definitivă şi irevocabilă, în defavoarea Primăriei Cârcea.

Cât plăteşte Ford către Primăria Craiova

Potrivit directorului Direcţiei Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Ionel Petrescu, Ford a achitat la zi impozitele şi taxele aferente anului în curs. Pentru 2012, producătorul auto a achitat 6.834.298 de lei drept impozit pe clădiri, 145.103 lei – impozit pe teren, 67.119 lei – impozit pe mijloacele de transport, concesiuni – 90.185 de lei, taxa de parcare – 7.913 lei pe an. În total, în 2012, Ford a achitat la bugetul Craiovei 7.144.618 lei, adică aproximativ 1,58 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS