10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Grepfrut periculos

Se ştie deja că grepfrutul, la fel ca mai toate fructele din familia citricelor, este o foarte bogată sursă de vitamina C, prin urmare lăudată pentru proprietăţile sale benefice pentru sănătate. Numai că, potrivit Yahoo!News, medicii îşi avertizează pacienţii amatori de grepfrut că fructul ca atare sau sucul acestuia poate fi periculos pentru sănătate dacă este consumat concomitent cu administrarea anumitor medicamente. O echipă de oameni de ştiinţă care au descoperit şi anunţat aceste interacţiuni periculoase în urmă cu aproape 20 de ani, au anunţat că numărul medicamentelor care pot provoca reacţii adverse grave în combinaţie cu grepfrutul creşte pe zi ce trece, în mod semnificativ.
Unul dintre autorii studiului, doctorul David Bailey, de la Institutul de Cercetări în Medicină Lawson, din Canada, a precizat că cele mai multe dintre medicamentele care interacţionează cu sucul de grepfrut sunt prescrise la scară largă pentru tratarea unor boli foarte comune. Echipa din care doctorul Bailey face parte a descoperit că, în perioada 2008 şi 2012, numărul medicamentelor care prezintă riscul de a genera probleme grave de sănătate ca urmare a interacţiunii cu sucul de grepfrut a crescut de la 17 la 43, ceea ce înseamnă că în fiecare an mai mult de şase astfel de produse medicamentoase au fost adăugate pe listă. Potrivit studiului, în total există peste 85 de medicamente care pot cauza reacţii adverse dacă sunt administrate odată cu suc de grepfrut. „Această creştere este rezultatul introducerii unor noi substanţe şi formule chimice în componenţa medicamentelor“, a explicat Bailey.

Explicaţii ştiinţifice

Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste fructe – ca şi portocalele de Sevilla (amare), lămâile verzi şi pomelo – conţin o substanţă chimică numită furocumarină, care afectează felul în care anumite medicamente sunt absorbite şi metabolizate în tractul gastrointestinal. După cum au explicat cercetătorii, dacă o persoană ia un medicament cu un pahar de suc de grepfrut, efectul asupra organismului este similar cu ingerarea a 20 de pastile împreună cu un pahar cu apă. Prin urmare, întrucât aceste procese sunt afectate, în sânge ajunge o cantitate mai mare de substanţă activă, fapt ce poate cauza probleme renale, hemoragii gastrointestinale, insuficienţă respiratorie şi chiar decesul. Efectele negative pot apărea chiar dacă grepfrutul sau sucul de grepfrut este ingerat cu câteva ore înainte de administrarea medicamentului, ceea ce înseamnă că şi doar câteva bucăţi de grepfrut mâncate în ziua în care se administrează o pastilă (doză) unică pot genera efecte adverse.
Printre medicamentele aflate pe lista celor care pot provoca probleme dacă sunt administrate în combinaţie cu grepfrut se numără Zocor şi Lipitor (ambele folosite pentru scăderea nivelului colesterolului), Nifedipina (prescrisă în tratamentul hipertensiunii arteriale) şi unele calmante opioide precum oxicodona. Pe aceeaşi listă se mai găsesc şi alte medicamente folosite împotriva infecţiilor, în tratamentul oncologic, în cel cardiovascular şi în tratamentul infecţiilor tractului urinar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS