Scandal pe bani la Şcoala „Gheorghe Bibescu“Zece cadre didactice de la Şcoala nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ din Craiova s-au trezit în situaţia de a plăti împrumuturile făcute în urmă cu trei ani de secretara şcolii, Daniela Chivu, şi de soţul acesteia, Marius Chivu.

Cadrele didactice spun că anul trecut s-au trezit cu prima somaţie de plată prin care au aflat că li se va opri din salariu pentru că au girat pentru două împrumuturi făcute în 2009 de soţii Chivu. Pentru patru dintre dascălii giranţi, somaţia de plată a fost o surpriză totală. Aceştia au dat declaraţii la poliţie „că ştiu numai de unul dintre contracte şi nu de ambele“. Împrumuturile nu au fost mici, primul făcut chiar de secretară este de 12.000 de lei, iar cel al soţului este în valoare de 14.000 de lei. Somaţiile i-au îngrozit pe profesorii giranţi, mai ales că termenul final de achitare este sfârşitul anului 2012. Prin urmare, în martie anul acesta dascălii au luat decizia de a achita creditul lui Marius Chivu de 14.000 de lei. În acest caz, Casa de Ajutor Reciproc ARIAS CFR „Gheorghe Bibescu“ a prelungit perioada pentru achitarea sumei de 12.000 de lei. De altfel, în acest caz instanţa a făcut poprire pe salariul secretarei. Cadrele didactice se gândesc cu groază că în perioada următoare ar putea fi puse din nou în situaţia de a achita alte datorii, întrucât au informaţia că la CAR -ul de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a fost contractat în urmă cu doi ani un nou împrumut, în care ar putea fi giranţi. Reprezentanţii CAR-ului au confirmat existenţa celui de-al treilea credit, dar au precizat că, până în prezent, „giranţii nu şi-au contestat statutul şi nu s-a ajuns ca aceştia să fie somaţi să plătească“.

Dosar penal pentru fals şi înşelăciune

Dascălii susţin că sunt înşelaţi de secretară şi au cerut să se facă dreptate în cazul primelor două credite. Constantina Pătrăşcoiu a depus prima plângere penală împotriva secretarei Daniela Chivu pentru fals în acte. Dascălul susţine că a ştiut de ambele împrumuturi, dar la cel de-al doilea i s-a spus că este vorba de suma de 1.400 de lei şi nu de 14.000 de lei. De altfel, profesorul a şi scris pe adeverinţa de girant prima sumă menţionată, lângă care a apărut ulterior şi cea reală. Pe numele Danielei Chivu s-a deschis dosarul de cercetare penală nr. 10471/P/2011, aflat în prezent la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, prin care s-a dispus începerea urmării penale pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri. Giranţii au dat declaraţii împotriva secretarei. Veronica Roşca, Ionică Rizea, Ramona Ghiţă, Amalia Georgescu şi Gabriela Goga precizează că „înainte de a semna, li s-a spus că primul împrumut nu a fost luat, pentru că s-a răzgândit din cauza dobânzilor foarte mari“. În dosar este contestată şi semnătura contabilei şcolii. Aceasta spune că este falsă.

Reclamată şi de şcoală


Dosarul deschis de profesorii giranţi nu este singurul. Pe numele secretarei a făcut plângere, în 2009, şi directorul de atunci al şcolii, Ion Marica, pentru că secretara Daniela Chivu a folosit în scopuri personale atât banii pentru bursele elevilor, cât şi banii din chiriile percepute de unitatea de învăţământ. Ancheta nu s-a finalizat nici până în prezent. De altfel, Daniela Chivu susţine că „sunt mai multe persoane implicate din interiorul unităţii de învăţământ“. La conducerea şcolii este un nou director, Adriana Cetăţeanu, care a precizat că „nu se poate lua nici o măsură şi nici nu se poate dispune vreo sancţiune pentru că nu există nici un act oficial care să arate că se face vinovată de vreuna din fapte“.

„Giranţii au semnat o convenţie“

Secretara Şcolii „Gheorghe Bibescu“, Daniela Chivu, spune că în cazul CAR-urilor „a fost o înţelegere cu profesorii. Acuzaţiile nu sunt adevărate. Îmi plătesc împrumutul din salariu. Pentru sumele achitate în avans îşi vor primi banii înapoi“. În ceea ce priveşte dosarele penale, Daniela Chivu spune că „până nu se soluţionează cauzele, nu sunt vinovată de nimic“. Cadrele didactice au început însă să îl dea în judecată pe Marius Chivu pentru a-şi recupera banii. Acestuia i-au achitat creditul de 14.000 de lei. Nu sunt însă convinşi că vor putea să-şi mai vadă banii înapoi, pentru că „cei doi soţi au foarte multe datorii şi nu deţin bunuri“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 29 noiembrie 2012

Actualitate

» Recepţie pentru 80 de apartamente ANL
» Controale şi măsuri de siguranţă la alimente
» Aproape 700.000 de români îşi sărbătoresc mâine onomastica
» Stiri diverse
» Gorj: Târg de Moş Nicolae de Ziua Naţională
» Salariilor bugetarilor vor creşte cu 7,4 la sută de la 1 decembrie
» Olguţa pune căluş cetăţenilor
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Oraşul cibernetic
» Ia te uită!
» Militari români care s-au distins în misiunile în Afganistan, medaliaţi de ataşatul militar al SUA
» Misiunea de observare a alegerilor parlamentare, alcătuită din reprezentanţi ai AP OSCE şi experţi din alte state
» Licitaţiile spitalelor, pe mâna Direcţiei de achiziţii publice
» Reabilitarea DN6, blocată în judeţul Olt
» Teodor Meleşcanu, decorat cu Steaua României pentru meritele în slujba statului
» Voluntarii vor fi recompensaţi
» Curs de perfecţionare pentru funcţionarii publici
» Ubisoft, interesat de eleva de la „Odobleja“
» A venit noua factură majorată la gaze!
» Jumătate dintre utilizatorii români de Internet accesează, zilnic, reţelele de socializare
» Tineri din Craiova vor să se căsătorească de Anul Nou sub Poarta Sărutului
» Scandal pe bani la Şcoala „Gheorghe Bibescu“
» ANST pune la dispoziţia copiilor şi tinerilor peste 2800 de locuri în tabere pentru vacanţa de iarnă
» Locuinţe pentru tinerii medici prin Programul ANL
» Aproape 9.000 de posturi vacante, la nivelul întregii ţări
» Percheziţii DNA la Compania de Drumuri în cazul cercetării omului de afaceri Nelu Iordache
» Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, avansat în grad
» Capitala verde a Europei în 2013 este Nantes, Franța
» Craiova: Strada Constantin Brâncuşi rămâne cu sens dublu de circulaţie

Local

» Grupare de carderi, la rejudecare
» Stradă închisă
» Calafatul trebuie inclus în circuitul turistic dunărean

Dolj

» Gala Topul Firmelor – Oscarul afacerilor doljene
» Elena Costea, secretar general adjunct la Ministerul Educaţiei
» Captură de icre negre la Maglavit

Gorj

» Victima exploziei de la Bumbeşti Jiu a murit
» Şcoala „cu purici“ a fost inaugurată de Ecaterina Andronescu

Sport

» „Bombardierul“ nu vrea să cedeze centura
» Muzică şi jocuri în Polivalentă de 1 Decembrie
» UEFA ar putea desfiinţa Liga Europa
» Petrolul Ploieşti, prima semifinalistă
» Dinamo – Severin se joacă în „Groapă“
» Viera ştie „bubele“ pandurilor
» Dinamyk a câştigat Winter Cup Plopeni

Magazin

» Horoscop
» Robbie Williams, în turneu prin Europa
» Kristen Stewart ar fi însărcinată
» Beyonce, regizoare de documentare
» Dublă sărbătoare în casa Pro TV

Top