24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateControale şi măsuri de siguranţă la alimente

Controale şi măsuri de siguranţă la alimente

Direcţia Sanitar-Veterninară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj va începe de săptămâna viitoare controalele necesare pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Anunţul a fost făcut oficial ieri, în cadrul şedinţei lărgite a Colegiului Prefectural, de către directorul executiv al DSVSA Dolj, Andrei Butaru. Acesta a declarat că, începând cu 3 decembrie, vor începe controalele pentru ca instituţia să se asigure că toate alimentele sunt sigure şi păstrate conform cerinţelor.

Controale masive în decembrie

În perioada 3-21 decembrie, se va asigura controlul în trafic împreună cu celelalte autorităţi abilitate, în baza protocolului încheiat, şi se vor efectua cu frecvenţă săptămânală controale în toate abatoarele, în toate târgurile de animale, în pieţe agroalimentare şi în zonele în care se comercializează animale şi produse provenite de la acestea, existente pe raza judeţului. Între 3 şi 7 decembrie, vor fi verificate depozitele alimentare, laboratoarele de cofetărie-patiserie, unităţile de panificaţie, pieţele agroalimentare, dar şi halele de producători particulari, iar în perioada 10-15 decembrie accentul va fi pus pe supermarketuri, hipermarketuri, unităţi de procesare carne, carmangerii şi măcelarii, ultimele trei continuând să fie verificate şi în perioada 17-24 decembrie. În cele din urmă, între 27 şi 30 decembrie, se vor verifica unităţile de alimentaţie publică şi pensiunile agroturistice care organizează mese festive pentru revelion.

Reclamaţii şi analiza cărnii

Consumatorii trebuie să ştie că la nivelul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj a Circumscripţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a Circumscripţiilor Sanitar-Veterinare Zonale şi la cabinetele medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi va fi asigurată permanenţa, vor fi afişate programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care aceştia pot sesiza neregulile privind respectarea normelor sanitar-veterinare. Acestora li se reaminteşte că examenul trichineloscopic al cărnii se face la cabinetele medical-veterinare concesionate din fiecare localitate, de medicii veterinari împuterniciţi de DSVSA Dolj. Pentru probe, consumatorii vor aduce, obligatoriu, probe concludente (muşchii pilier diafragmatic şi intercostal) şi crotalia („cercelul“ aplicat în urechea animalelor ca semn de recunoaștere). Până în prezent, după cum a afirmat Andrei Butaru, nu au existat probe pozitive pentru trichineloză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS