8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParcare privată pentru ADR

Parcare privată pentru ADR

Locatarii blocurilor de lângă Primăria Craiova sunt nemulţumiţi de faptul că nu găsesc locuri de parcare, din cauza maşinilor instituţiei
şi angajaţilor ADR Sud-Vest Oltenia

Parcarea exclusivă a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia din centrul Craiovei naşte din nou controverse. De această dată, e vorba despre instalarea unor dispozitive de blocare a accesului pe locurile de parcare atribuite acestei instituţii de Consiliul Local Craiova.

„Eu, care stau de 40 de ani în blocul ăsta, n-am dreptul la un loc de parcare?“

„Acum câteva zile, imediat după ce s-a asfaltat la cererea cetăţenilor din zonă, cei de la ADR şi-au montat nişte stâlpişori care le ţin rezervată parcarea. Din cauza asta, nu mai are loc să treacă nici ambulanţa, nici maşina de pompieri. Şi apoi, cum îşi permit ei să găurească o stradă şi să monteze asemenea bariere?“, întreabă Gina Diaconu.
De fapt, supărarea cetăţenilor vizează însăşi înfiinţarea instituţiei în acea locaţie. „Nu-i vorba doar de cele zece maşini ale instituţiei care sunt parcate în faţă. Dar acolo lucrează 70 – 80 de angajaţi şi majoritatea vin la serviciu cu maşina. Se umple parcarea dintre blocuri de maşinile lor, de nu mai are nimeni loc să intre acolo. Să nu mai spun că în perioadele în care se depun proiecte vin şi mai multe autovehicule. N-ai loc să intri cu autoturismul, n-ai loc să treci nici pe jos, printre maşini!“, a spus Gina Diaconu
„Nici înainte nu-mi convenea, când erau baruri în clădirea asta dintre blocuri, dar acum parcă e şi mai rău. Cum să-mi convină, când vin obosit de la serviciu şi nu găsesc loc de parcare din cauza parcării lor private?! Cum adică, eu, care stau de 40 de ani în blocul ăsta, n-am dreptul la un loc de parcare?“, întreabă retoric Valentin Cocoşilă.

Pentru ADR e gratis

Până una-alta, în ciuda nemulţumirii vecinilor, ADR Sud-Vest Oltenia ocupă legal respectivul loc de parcare.
Încă din 24 aprilie 2011, această instituţie a cerut Primăriei Craiova „concesionarea unei suprafeţe de teren de aproximativ 455 mp în jurul clădirii pe care o deţinem, pentru a asigura parcarea necesară instituţiei noastre, respectiv evacuarea şi intervenţia la imobil în situaţiile de urgenţă“. În acest document, directoarea Marilena Bogheanu explica mai-marilor din Primăria Craiova că instituţia pe care o conduce „organizează frecvent evenimente regionale, şedinţe, întruniri, vizite, la care participă reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, ai instituţiilor cu rol în dezvoltarea regională, ai consiliilor judeţene, municipiilor, oraşelor şi comunelor din regiune, ceea ce justifică necesitatea existenţei şi disponibilităţii unui spaţiu corespunzător pentru parcare“.
Pe 30 noiembrie 2011, ADR a cerut din nou concesionarea celor 455 mp. Primăria Craiova le-a explicat că doar consiliul local poate concesiona sau închiria terenuri publice. Iar Consiliul Local Craiova asta a şi făcut în şedinţa din 26 ianuarie 2012, când a aprobat Hotărârea nr. 20/2012, „privind atribuirea în folosinţă gratuită, către ADR Sud-Vest Oltenia, a două terenuri ce aparţin domeniului public al municipiului Craiova, situate în Aleea Teatrului, nr. 1, în vederea amenajării unor locuri de parcare“. E vorba, de fapt, de un teren de 77 mp în faţa sediului ADR, destinat locurilor de parcare, şi a altuia de 66 mp, pe o latură a clădirii, unde urma să se monteze instalaţiile de aer condiţionat. Aşa că aceste două terenuri vor fi, timp de cinci ani, în posesia ADR.

Pentru locatari, parcările sunt contra cost

Cât despre locatarii blocurilor învecinate sediului ADR, Primăria Craiova le pregăteşte o surpriză: vor avea şi ei în curând locuri de parcare! E vorba însă de câteva parcări suprapuse – aşa numitele „parcări inteligente“ – pe care primăriţa vrea să le monteze chiar… în spatele primăriei! Nu vor fi însă gratuite. Acestea vor fi concesionate cetăţenilor contra cost…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS