24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCunoaşte-ţi candidaţii la alegerile parlamentare! (III)

Cunoaşte-ţi candidaţii la alegerile parlamentare! (III)

Gazeta de Sud vă prezintă astăzi candidaţii din Dolj pentru Camera Deputaţilor din Colegiile 5 şi 6 şi pe cei pentru Senat din colegiul 3 de la primele trei partide care au şanse să câştige mandate de parlamentar. Cu mici excepţii, toţi au experienţă administrativă, iar doi dintre ei ar fi la al treilea mandat de parlamentar, dacă vor ieşi câştigători la alegerile din decembrie.

În Colegiul 5 candidează un parlamentar în funcţie, un fost consilier judeţean şi un fost primar. Controversatul Petre Petrescu de la USL, deputat din partea PSD, vrea să obţină un nou mandat de parlamentar. Fost consilier judeţean în perioada 2000-2007, Petrescu a câştigat detaşat alegerile din 2008, când a candidat din partea PSD. Cumnat cu preşedintele PSD Dolj şi al Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, de numele său se leagă scandalul de la Primăria Scaeşti, în urma căruia secretara primăriei şi fostul primar au fost condamnaţi la închisoare. Potrivit procurorilor, în toamna anului 2002, SC MONDIAL SRL Craiova, administrată de Natalia Prioteasa, soţia lui Ion Prioteasa, a achiziţionat fostul Agromec Scaeşti cu suma de 77.123 de lei. Cu aceşti bani, SC MONDIAL a cumpărat zece hectare de teren şi 11 clădiri situate în Scaeşti, Coţofenii din Dos şi Raznic. Ulterior, pe 11 decembrie 2003, fără să facă nici o reabilitare clădirilor, SC MONDIAL a vândut fostul Agromec Scaeşti la preţul cu care îl achiziţionase către SC PET PERS INVEST SRL Craiova, firma lui Petre Petrescu. După doi ani, mai exact, pe 23 noiembrie 2005, Petre Petrescu a vândut două dintre cele 11 clădiri ale fostului Agromec către Consiliul Local Scaeşti la preţul de 256.410 lei, de trei ori mai mult decât plătise Petre Petrescu pe 11 clădiri. De-a lungul timpului, candidatul USL a cumpărat în total 40 de hectare de teren agricol, o casă şi deţine un spaţiu comercial de aproape 9.000 de metri pătraţi în comuna Coţofenii din Dos. Petrescu are în conturi 84.000 de lei şi a contractat un credit de 850.000 de lei. Contracandidata sa din partea ARD, Ileana Şerban, a fost consilier judeţean în perioada 2004-2012 şi comisar-şef al Gărzii de Mediu Dolj. Conform declaraţiei de avere, nu are apartament, casă sau terenuri, ci doar un autoturism şi 36.000 de lei în conturi. PP-DD l-a aruncat în luptă pe fostul primar din Filiaşi din perioada 1996-2000, Ion Dumbravă, cel pe care PNL dorea să-l pună candidat la alegerile locale de astă-vară. Dumbravă are în proprietate 33 de hectare de teren, două case de locuit, dintre care figurează în declaraţia de avere cu o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, şi două spaţii comerciale.

Manda vrea şi a treia oară

În Colegiul 6, Claudiu Manda de la USL vrea al treilea mandat de deputat, după ce în perioada 2004-2012 a reprezentat PSD-ul în parlament.
Pe lângă cursurile şi funcţiile deţinute de-a lungul timpului, Manda se poate lăuda că deţine patru categorii pe carnetul de şofer, inclusiv pe aceea de şofer de tir. Manda a strâns o avere frumuşică. Are în proprietate aproape 4.000 de metri pătraţi de teren intravilan, o casă de vacanţă, două case de locuit şi şi-a permis financiar să împrumute două firme cu peste o sută de mii de lei. Manda nu a scăpat de creditele la bănci cărora trebuie să le ramburseze un împrumut de 83.000 de euro. Călin Cosmin Petruţ din partea ARD este la prima încercare de a câştiga fotoliul de deputat. Fost consilier judeţean şi director al Administraţiei Bazinale Apă Jiu Craiova, Călin deţine o casă de locuit, un apartament, 500 de metri pătraţi de teren intravilan, două maşini şi are datorii la bănci de 42.000 de euro. Oprescu Laurenţiu Iulian este candidatul PP-DD, acţionar în trei firme, proprietarul unei case şi al unui teren de 450 de metri pătraţi.

Voinea, reîncărcat

Lupta între „greii“ care candidează la Senat se dă între Florea Voinea (USL), Nicolae Giugea (ARD) şi Ioniţoiu Grigore (PP-DD). Florea Voinea este alt personaj controversat despre care s-a spus că l-ar fi ajutat pe afaceristul Constantin Dâlgoci să pună mâna pe Tufon. Voinea a fost deja parlamentar în mai multe mandate. Candidatul USL are o avere consistentă: peste o mie de metri pătraţi de teren intravilan în judeţul Ilfov, o casă în acelaşi judeţ, un apartament în Bucureşti, un autoturism şi bijuterii de 30.000 de euro. În conturi, Voinea deţine 137.000 de lei şi a împrumutat în 2008 nu mai puţin de 880.000 de euro. Angajat la Romaqua Group, Voinea nu şi-a declarat veniturile, spunând că sunt confidenţiale. La fel a procedat şi în cazul soţiei, angajată la Banca Naţională a României. Voinea este asociat unic la o societate comercială şi membru al mai multor asociaţii de afaceri. Nicolae Giugea a fost prefect de Dolj şi preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului. Deţine 1,6 hectare de teren şi o casă la Mischii, un apartament în Craiova, un autoturism şi a împrumutat 30.000 de euro. Ioniţoiu Grigore de la PP-DD deţine 112 hectare de teren agricol, două apartamente, două case şi un autoturism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS