12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul de Urgenţă din Craiova, renovat din temelii

Spitalul de Urgenţă din Craiova, renovat din temelii

Modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova va costa zeci de milioane de euro şi va dura circa patru ani. Banii ar putea veni din fonduri europene şi din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Dolj. În caz de nevoie, oficialii din administraţia doljeană se gândesc să apeleze la un împrumut bancar.

Primele obiective în care se va investi masiv vor fi zona de urgenţe a spitalului şi chirurgia cardiovasculară. În spatele actualei intrări de la UPU, în parcarea interioară a spitalului, se va construi o clădire cu două etaje, unde vor sta însoţitorii bolnavilor şi unde va fi amenajată şi recepţia bolnavilor. Clădirea, care va face joncţiunea cu Urgenţa, va fi în suprafaţă construită de 1.000 de metri pătraţi, iar oficialii CJ speră ca proiectul să devină palpabil până la sfârşitul anului viitor. În faţa intrării actuale de la Urgenţă va fi construită o altă clădire cu două etaje, cu o suprafaţă de aproximativ 1.600 de metri pătraţi. Aici va fi noua clinică de chirurgie cardio-vasculară, compusă dintr-o sală de operaţii şi două saloane cu câte 25 de paturi, unde vor fi tratate cazurile speciale, principala condiţie ca spitalul să devină de categoria 1A şi în felul acesta să primească finanţare suplimentară de zece milioane de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate, bani pe care deocamdată îi pierde anual.
„Clădirea spitalului are 52.000 de metri pătraţi construiţi, echivalentul unui cartier cu 40 de blocuri. De-a lungul timpului, am încercat să facem evaluări legate de ce ar însemna reparaţii capitale. Suma se apropie de 50 de milioane de euro. Este clar că această sumă nu am putea-o obţine din fonduri proprii sau de la Ministerul Sănătăţii şi, probabil, nici dintr-un program european. Dezvoltarea presupune o abordare pe trei direcţii. Încercăm să folosim ce am învăţat în anii trecuţi în atragerea fondurilor europene şi ne bucură să vedem că un alt minister, cel al Dezvoltării, se gândeşte la lansarea unui program de reabilitare termică, unde sperăm ca şi cu ajutorul Ministerului Sănătăţii, care plăteşte o expertiză de aproape 200.000 de euro, să reuşim să depunem această documentaţie şi lucrăm la ea în această perioadă. Apariţia unei unităţi SMURD la Craiova şi a unui elicopter presupun că acele cazuri complicate din alte judeţe vor fi aduse la Craiova, iar spitalul trebuie să fie pregătit pentru a le prelua“, a declarat Cristinel Iovan, vicepreşedintele CJ Dolj.

Spital cu ştaif,
doar pe hârtie

Nevoia de modernizare şi de dotare cu echipament a Spitalului de Urgenţă  este cu atât mai mare cu cât, printr-un ordin de ministru din luna octombrie, spitalul este considerat centru regional de urgenţă şi a fost avansat la gradul 1A pentru o perioadă de 18 luni. În acest interval, trebuie să se conformeze mai multor măsuri, printre care cele enumerate mai sus.
„Avem dificultăţi la anumite specialităţi, cum ar fi cardiologia intervenţională și chirurgia cardio-vasculară, dificultăţi care trebuie rezolvate. Prin această extindere, vor fi aduşi mulți bolnavi. Chiar dacă intervenţiile se pot face şi la alte spitale din ţară, se pune problema transportului, iar acest lucru se poate face şi cu elicopterul. Cu el vor fi preluaţi bolnavi din toată regiunea“, a  declarat managerul spitalului, Florin Petrescu.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Răzvan Vulcănescu, prezent ieri la Craiova, a declarat că ministerul va ajuta la modernizarea spitalului în măsura în care poate. „Investiţiile în clinica de chirurgie cardio-vasculară vor conta pentru clasificarea la gradul 1. Sunt îngrijorat că de la anul va intra în vigoare o decizie a Comisiei Europene, prin care pacienţii pot circula liberi în Europa. Deci ne pot pleca nu numai medicii, ci şi pacienţii să se trateze în spitale din alte ţări. Spitalul de Urgenţă din Craiova poate deservi nu numai judeţele din jur, ci din întreaga regiune europeană“, a spus Vulcănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS