10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarius Deca, prefectul păcii în războiul cu primăria

Marius Deca, prefectul păcii în războiul cu primăria

Proaspăt instalat în funcţia de prefect al judeţului Dolj, Marius Deca se vede pus în situaţia de a aplana scandalul dintre prefectură şi Primăria Craiova pe tema dispoziţiilor de demolare a chioşcurilor fără autorizaţie emise de Olguţa Vasilescu. Numit de guvern după ce primarul Craiovei a cerut insistent demiterea fostului prefect, Deca a răspuns evaziv, într-un interviu acordat GdS la întrebarea care stă pe buzele tuturor: va renunţa la proces sau nu? Prefectul a explicat şi cum vede el dezvoltarea pe viitor a judeţului.

GdS: Dumneavoastră aţi fost cel care v-aţi dorit să fiţi prefect sau aţi îndeplinit o cerere din partea partidului?
M.D.: Da, mi-am dorit.

GdS:De ce?
M.D.: Cred că am acumulat suficientă experienţă. Lucrez cu oamenii de mult. Am avut tot timpul funcţii de răspundere şi cred că pot să mă fac util într-o astfel de funcţie, după 30 de ani de activitate. 17 ani am lucrat în mediul privat, iar 13 în sistemul de stat. Între 2010 şi 2012 am lucrat consilier pe probleme de economie la Camera Deputaţilor, până în august. Apoi, o lună, am lucrat în mediul privat, până în noiembrie, când am devenit funcţionar public la APIA. Puteţi considera că sunt în sistem de doi ani şi jumătate.

GdS: Lumea se întreabă. Veţi fi prefect până după alegeri sau vă veţi continua mandatul şi după aceea?
M.D.: Nici nu am întrebat şi nici nu am primit… Noţiunea aceea de prefect temporar vine de la faptul că, dacă vă uitaţi pe site-ul Ministerului de Interne, veţi constata că, din cei 41 de prefecţi şi 41 de subprefecţi, o parte dintre ei au caracter temporar, pentru că nu au cursurile de înalţi funcţionari publici. Am fost şi eu admis la aceste cursuri, în luna septembrie, şi le urmez începând cu ianuarie. Atâta timp cât guvernul mă ţine în funcţie ca prefect, mă ţine în funcţie, pot fi pe guvernul ăsta sau pe guvernul viitor, pot să nu fiu, ştiţi cum e cu prefecţii. Aici este şi un paradox, dar sunt multe paradoxuri în viaţă. Prefectul nu face politică, dar celelalte structuri deasupra prefectului fac politică.

GdS:Teoretic, prefectul nu face politică…
M.D.: Păi… şi practic, că nu avem voie! Ce să fac acum, să fiu eu partizanul unei grupări sau ce să fac eu? Ştiu că vin dintr-un partid politic, dar, ştiţi cum e, când îţi asumi o astfel de responsabilitate, e greu să mai ai parti-pris-uri, pentru că există riscul să primeşti tot felul de reclamaţii şi eu am venit să fac treabă aici. De exemplu, eu sufăr foarte tare pentru că acest judeţ nu este legat de Bucureşti printr-un drum expres sau autostradă. Sufăr mult, pentru că, de-a lungul anilor, am circulat mult, am foarte mulţi kilometri. Mi se pare ciudat acum când merg în dreapta. Mă obişnuiesc greu. Şi am simiţit pe propria-mi piele… acest drum Craiova-Piteşti, care eu cred că este cel mai circulat din ţară. Mai este drumul dinspre Buzău spre Bacău, dar acela este pe patru benzi şi nu prea simţi traficul. Este sufocant. Am înţeles de la Ministerul Transporturilor că se face un studiu de trafic între Craiova – Piteşti – Bucureşti şi Craiova – Alexandria – Bucureşti, să se vadă cum e raportul de trafic şi pe unde s-ar putea construi o autostradă. Cred că totul pleacă de la infrastructură. Vreau să vă spun că drumurile m-au dus puţin şi prin Europa, şi acum 11 ani Ungaria avea o autostradă care pornea din câmp şi ducea la Budapesta. După 11 ani, vreau să vă spun că în Ungaria te pierzi pe autostrăzi, deci te pierzi. În România le numărăm pe degetele de la o mână, şi alea pe bucăţi, tronsoane. Ca dovadă, ca să folosesc un termen eufemistic, că nu ne pupăm cu ei nici acum.

GdS: Aţi ajuns prefect venind de la PNL. De ce o tot tamponaţi pe Elena Costea, fost prefect, provenită tot de la PNL, ca să folosesc tot un termen eufemistic?
M.D.: Nu o tamponez, dar am avut o discuţie cu juriştii şi se pare că cutuma conform căreia noi suntem puşi aici să dăm vize de legalitate asupra unor decizii ale celor 111 localităţi, şi vin la noi să le dăm viza, nu s-a respectat. În momentul în care noi primeam hârtii de la aceste localităţi exista o cutumă care spunea că trebuie să-l chemăm pe solicitant, în speţă Primăria Craiova, pe jurişti, pe cine vreţi dumneavoastră, să vină la o discuţie, dacă noi considerăm că nu e bine ce au făcut. Că de aia suntem deasupra tuturor. Lucrul ăsta nu s-a făcut. Juriştii au spus că au primit o dispoziţie să facă aşa. Şi eu nu vreau să fac lucruri de genul ăsta. Nu am venit aici să spun faceţi ca mine şi eu să încalc legea. Hai să vedem, dacă a greşit omul ăla, de ce a greşit. Nu o tamponez pe doamna, departe de mine acest gând, dar gândiţi-vă că am stat la o masă, am încercat să asamblez un pic. Şi am zis, dom’le, hai să considerăm un T egal cu zero azi. Doamna nu mai există. Rejudecaţi cazul şi vedeţi ce se întâmplă. Păi, şi când spun treaba asta şi vezi că începi să faci paşi înapoi, să te codeşti, dumneavoastră cum aţi lua-o?

GdS: Adică juriştii s-au codit?
M.D.: Au început să… dom’ne, ştiţi că… doamna… că vedeţi… Dom’ne, T egal cu zero azi. Acum ne-a venit hârtia. Judecăm, să vedem, e bine, e rău?

GdS: Acum vă referiţi la scandalul legat de neacordarea vizelor de legalitate pentru dispoziţiile de demolare a chioşcurilor fără autorizaţie, emise de primarul Craiovei…
M.D.: Mă refer la acel caz de care întreabă toată lumea. E greu să lămurim acest caz, pentru că nu sunt jurist. Aştept punctul lor de vedere. S-au dus, au cerut amânare la proces, o să mai ceară, n-o să mai ceară amânare, o să mai vedem. Gândiţi-vă că unii oameni au timp să-şi precizeze poziţiile. Eu am venit şi am fost învestit pe 7 noiembrie. E greu să rezolvi în două zile ce alţii nu au rezolvat în două luni. Îmi trebuie şi mie un timp, pentru asta am cerut amânare, să mă dumiresc despre ce este vorba, împreună cu juriştii, poate împreună cu un punct de vedere de la ministrul Radu Stroe, poate, poate. Am şi eu la cabinet un avocat care ştie foarte bine meseria asta şi care să le dea concursul, o să încercăm să vorbim şi cu primăria, încercăm să vorbim cu toată lumea care ne poate ajuta la rezolvarea legală a acestui caz.

GdS: Toată lumea se aşteaptă ca acum prefectura să renunţe la acest proces…
M.D.: Lumea se aştepta să renunţ ieri. Ca dovadă, nu am renunţat.

GdS: Nu dădea bine. Aţi fi renunţat prea repede…
M.D.: Poate pe 4 decembrie (când este următorul termen – n.r.) nu renunţ. Acum, ştiţi cum, dacă ei, juriştii şi tot comitetul care se ocupă de treaba asta, constată că au greşit şi retrag… Dar dacă aşa trebuia judecat în vară, putem ţine cont, adică plecăm de la premisele astea?

GdS: Să înţelegem că juriştilor prefecturii li s-a impus un anumit punct de vedere, o anumită interpretare a legii?
M.D.: Nu li s-a impus neapărat, cât au sărit peste cutuma aia, hai să-i mai chemăm, şi s-au dus direct la judecată.

GdS: În instanţă, juriştii au motivat într-un anumit fel, şi anume că dispoziţiile de demolare trebuia votate în consiliul local…
M.D.: Dumneavoastră ştiţi că jumătate dintre firmele alea sunt în insolvenţă? Către cine ne îndreptăm? Ne judecăm ani în şir? Ştiţi ce? În România există cel mai mare număr de dosare pe cap de judecător. Sunt sufocaţi. Şi CEDO, şi toată lumea ne dă tot felul de termene, pentru că noi, în loc să încercăm să citim legea, să desluşim şi să vedem cum e mai bine, noi ajungem la judecată, mergem toţi la judecată şi, dacă putem să facem din judecata asta, dintr-o chestie, zic eu, nu banală neapărat, că rămâneau nişte oameni fără locuri de muncă, dar era vorba de intrarea în legalitate. Eu aşa am văzut-o la momentul ăla din afară. În loc să facem treaba asta, noi încercăm să creăm nişte procese extraordinare, să ajungem la nu ştiu câte sute de procese care pot dura oricât.

GdS: S-a spus că fosta conducere a prefecturii ar fi avut interese directe în acest caz…
M.D.: Nu fac comentarii, nu mă bag în povestea asta. Nu ştiu dacă a avut sau nu. Eu nu mă ocup cu dulciurile, cu prăjiturile. Eu mă ocup cu prefectura în momentul de faţă, iar până acum cu industria, că sunt de sorginte inginer.

GdS: Nu ar fi ciudat acum ca juriştii prefecturii, care se presupune că au o anumită calificare, să-şi schimbe punctul de vedere?
M.D.: De asta le-am lăsat timp la dispoziţie, să vină cu argumente solide şi să spună până la urmă dacă au greşit, nu au greşit, nu am vrut să-i presez, pentru că exista totuşi, ca să zic aşa, dom’ne a venit ăsta, ne dă afară. Sunt aşa, vorbe, bârfe, pe la colţuri…

GdS:Teamă…
M.D.: Da, teamă. Am venit să respect legea, nu dau pe nimeni afară, nu schimb nimic, dacă lucrurile merg bine. Le-am spus, când m-am întâlnit cu tot aparatul prefecturii, că sunt un om care îi înţelege. În momentul în care unul dintre cei 47 de oameni pe care îi am cu mine mă aude spunându-i să facă un lucru într-un anumit fel, în secunda doi plec. Nu vă spun eu ce să faceţi. Aveţi destulă experienţă. Nu vin să le dau lecţii. Prefectul vine şi pleacă, ei rămân. Nu-i dă nimeni afară, li se face o evaluare la sfârşitul anului şi atât.

GdS: Presupunând că se va respecta cutuma, vor veni la discuţii cei de la primăria Craiova…
M.D.: Toate primăriile vor veni de acum înainte la discuţii, dacă au o suspiciune de a li se da o viză de nelegalitate.

GdS: Revenind, credeţi că juriştii prefecturii au mers la proces pentru că nu au ascultat primăria?
M.D.: Mi-e greu să spun de ce au făcut asta. Cred că sunt mai mulţi factori.

GdS: Credeţi că va avea vreun jurist curajul să vină în faţa dumneavoastră să spună că îşi susţine punctul de vedere pe care l-a avut până acum?
M.D.: Dom’ne, sunt 13 la compartimentul ăla. Când spuneţi asta credeţi că le e teamă de mine? Nu are nici o legătură faptul că am venit aici. Eu cred că am venit aici pentru că doamna (Elena Costea – n.r.) a avut un audit şi nu a ieşit foarte bine, şi a fost schimbată. Nu cred că am venit aici neapărat pentru speţa aia. Cred eu sau nu ştiu ce să vă spun. Mi-e greu să cred că a fost schimbată şi vin eu să schimb punctul de vedere. Eu vin să încerc să desluşesc şi ăsta este unul dintre subiecte. Mai sunt şi altele, cu care mă confrunt zi de zi.

GdS:I-aţi aprecia sau, din contră, v-ar ridica semne de întrebare dacă îşi susţin punctul de vedere?
M.D.: Nu am nimic, dar în faţa argumentelor cum că creând încă 120 de procese, de la şase câte erau iniţial, a fost un lucru rău, în momentul în care au văzut că foarte multe firme sunt în insolvenţă şi au făcut un pas în spate, adică….

GdS: Acestea sunt consecinţele, poate neplăcute, dar vorbim de respectarea unui principiu şi a unei legi care nu se schimbă. Discuţia este dacă acele dispoziţii au fost sau nu emise legal, nu câte procese sunt.
M.D.: Vom vedea.

GdS: Ştiţi că primarul Craiovei a cerut insistent demiterea fostului prefect. Lumea face o legătură….
M.D.: A fost un control de la Bucureşti. Raportul de control nu-l ştie nimeni, îl ştie ministrul. Dacă doamna primar ar fi cerut demiterea azi şi mâine s-ar fi întâmplat, cred că puteaţi avea sau trăi cu suspiciune, dar a trecut suficient timp de la întâlnirea asta. Cred, bănuiesc, nu sunt pus să trag concluzii, dar are o logică. Dacă se întâmpla, apăsa doamna primar pe buton şi spunea: m-am supărat, ne-a dat în judecată, nu ne-a anunţat. Am înţeles că primăria a încercat să poarte un dialog, a venit doamna viceprimar Calangiu aici, mi-au spus şi mie oamenii, dar s-a refuzat dialogul.

GdS: Mă gândesc că acest scandal a fost luat în discuţie la nivelul partidului la vremea respectivă.
M.D.: Vă spun sincer că nu. Doamna Costea nu mai era în partid.

GdS: Trecând peste acest subiect, care credeţi că este cea mai mare problemă a judeţului?
M.D.: Până acum un an cred că am fost pe primul loc la şomaj şi nu cred că suntem noi în măsură să fim cel mai sărac judeţ. Doar am avut şi noi aici o tradiţie în industrie, acum facem maşini. Am văzut că se mai mişcă angajările.

GdS: Cum credeţi că putem crea locuri de muncă? Doamna primar promitea 20.000 de locuri de muncă în campania electorală de astă-vară.
M.D.: Lucrurile sunt legate unele de altele. Dacă te apuci să construieşti, poţi să creezi locuri de muncă, există posibilităţi. Aceste locuri de muncă trebuie create în sistem privat. Avem podul de la Calafat, dar trebuie să reglăm puţin infrastructura. Ştiţi că porţiunea Galicea Mare – Calafat este în stadiul de licitaţie. Gândiţi-vă că în 2013 tăiem panglica la pod, vin băieţii cu tirurile din Grecia şi Bulgaria şi vin spre Craiova şi uite aşa, ăla cu cartonaşul verde, ăla cu cartonaşul roşu. La ce am mai făcut podul ăla atunci? Între 2014 şi 2020 trebuie să avem mare grijă cum absorbim fondurile europene, pentru că acum nu am fost pregătiţi. Avem aeroport bun, Fordul se mişcă, dacă le facem rocada, poate fi şi Dunărea o cale…

GdS: Şi agricultura?
M.D.: Aici cred că cel mai important lucru este sistemul de irigaţii. Vorbeam cu un prieten care se bucura că a plouat acum. Anul trecut nu au fost condiţiile astea, iar rapiţa nu s-a făcut. 85% din preţul îngrăşămintelor îl reprezintă gazele naturale. La fel şi aici. 85% din preţul irigaţiilor este curentul electric.

GdS: O situaţie nerezolvată este aceea a retrocedărilor.
M.D.: Aoleu, deschideţi un subiect periculos. Cred că ne-ar trebui de trei ori mai mult teren decât avem ca să mulţumim pe toată lumea.

GdS: Sunt multe dosare blocate la ANRP.
M.D.: Mi-ar fi greu să vă spun de ce se blochează. Ori mai e nevoie de ceva, o extensie la lege… O să văd care este situaţia la Bucureşti.

GdS: Cum vi se par parlamentarii de Dolj?
M.D.: Uitaţi-vă la cei din Cluj, poate şi cu premierul Boc, au făcut un stadion la Cluj. Parlamentarii de Prahova, e adevărat, cu Roberta Anastase, au făcut un stadion şi acolo. Sufăr că nu avem echipă, că nu avem stadion la standarde. Parlamentarii noştri care vor ieşi vor găsi un sprijin în mine să mergem să deschidem orice uşi pentru orice fond.

GdS: Cât timp credeţi că vă trebuie pentru a aduce lucrurile acolo unde vă doriţi?
M.D.: E destul de complicat să spun. Nu poţi face de pe azi pe mâine. Ca prefect, ştii când vii, nu ştii când pleci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS