14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa puşcărie pentru credite cu acte false

La puşcărie pentru credite cu acte false

Patru persoane din Craiova şi din localitatea doljeană Bulzeşti, acuzate că au obţinut zeci de credite în valoare de aproape un milion de lei în baza unor acte false, au fost condamnate definitiv la pedepse cu închisoarea între patru şi şapte ani şi jumătate printr-o hotărâre a Curţii Supreme

Soţii Ion şi Carmen Bălaşea, Hermon Dinu, toţi din Craiova, şi Nicolae Idiţa, din localitatea Bulzeşti, au fost trimişi în judecată alături de alţi 24 de inculpaţi la sfârşitul lunii septembrie 2008, toţi fiind acuzaţi de procurorii DIICOT de comiterea mai multor infracţiuni, de la constituirea unui grup infracţional organizat şi înşelăciune până la fals în înscrisuri sub semnătură privată sau fals material în înscrisuri oficiale.
Anchetatorii au stabilit că Ion Bălaşea, soţia acestuia, Carmen Bălaşea, Hermon Dinu şi Nicolae Idiţa au pus bazele unui grup infracţional organizat şi au reuşit să racoleze 24 de persoane prin intermediul cărora, pe baza unor documente falsificate, au solicitat şi obţinut de la sucursalele mai multor bănci din Craiova credite bancare în valoare totală de 970.000 de lei. Modul de operare al inculpaţilor era simplu şi eficient. Cei patru căutau persoane care nu îndeplineau condiţiile pentru a lua un credit şi le convingeau că, în schimbul unui comision, pot obţine în numele lor bani de la bănci. Ulterior, cei patru falsificau şi puneau la dispoziţia persoanelor racolate actele necesare obţinerii creditelor – adeverinţe de venit, cupoane de pensie, decizii de pensionare, facturi la utilităţi, carnete de muncă sau cărţi de identitate, se duceau la bancă împreună cu titularii dosarelor şi obţineau împrumuturile. La ridicarea creditului, titularului îi revenea cel mult 30% din valoarea acestuia, restul sumei ajungând la soţii Bălaşea şi la ceilalţi membri ai grupului.

Condamnări pentru 28 de inculpaţi

Procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor patru „capi“ ai grupului, dar şi a „clienţilor“ acestora, iar în iulie 2010 toţi au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi. Cele mai grele pedepse le-au primit soţii Bălaşea, Dinu şi Idiţa, restul inculpaţilor scăpând cu condamnări cu suspendare. Ion Bălaşea şi soţia sa au fost condamnaţi la câte şapte ani şi şase luni de puşcărie, Nicolae Idiţa a primit cinci ani de închisoare, iar ultimul membru al grupului, Hermon Dinu, patru ani. 14 titulari ai creditelor au fost condamnaţi la câte un an şi nouă luni de închisoare cu suspendare, iar ultimii zece inculpaţi au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare, tot cu suspendare. În plus, inculpaţii au fost obligaţi de instanţă să achite băncilor creditele contractate, plus dobânzile, dobânzile de întârziere şi comisioanele restante.
De exemplu, Ion Bălaşea a fost obligat să achite BCR suma de 8.554,59 de lei cu titlu de despăgubiri, la care se adaugă dobânda curentă, dobânda restantă şi comisioane restante, conform contractului de credit încheiat. Printre băncile care s-au constituit părţi civile în dosar se mai numără Banc Post, BRD sau Raiffeisen Bank.
Ulterior, unii dintre condamnaţi au atacat cu apel hotărârea Tribunalului Dolj, care a fost judecat la Curtea de Apel Craiova. Pe 30 mai 2012, instanţa le-a respins apelurile ca fiind nefondate.
A urmat recursul, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe 8 noiembrie, judecătorii din Bucureşti au hotărât să respingă recursurile inculpaţilor, astfel că aceştia sunt obligaţi să execute pedepsele date în 2010 de Tribunalul Dolj. Hotărârea Înaltei Curţi este definitivă.

Trei au fost prinşi şi duşi în arest

Porivit reprezentanţilor IPJ Dolj, luni, în baza unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Tribunalul Dolj, Nicolae Idiţa a fost prins şi dus în arest. Marţi au fost prinşi de poliţişti şi Ion Bălaşea şi Dinu Hermon, ambii fiind duşi tot în arestul IPJ Dolj. La data condamnării definitive, Carmen Bălaşea era deja încarcerată la Penitenciarul Târgşor. Femeia a fost arestată în mai 2011, în Italia, iar de atunci nu a mai fost eliberată.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS