17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsilii de Administraţie ilegale în şcolile din Dolj

Consilii de Administraţie ilegale în şcolile din Dolj

Directorii unităţilor şcolare din învăţământul preuniversitar doljean au fost avertizaţi ieri că au format Consilii de Administraţie care în multe cazuri sunt ilegale.
Cele mai multe probleme s-au înregistrat la şcolile din mediul rural, acolo unde managerii au făcut Consilii de Administraţie de numai șapte persoane şi nu cu 9 sau 13, aşa cum prevede metodologia. Confuzia a fost creată chiar de legislaţia în vigoare. Pe de o parte, Legea educaţiei, anul trecut şi pe de altă parte, Ordinul nr. 5.619/2011, între care managerii au găsit de cuviinţă să aleagă. Aşa au început să apară discrepanţele, vizibile după controalele efectuate în unităţile de învăţământ. Se declară însă ilegale consiliile realizate după prevederile Legii educaţiei, întrucât nu a apărut metodologia de organizare a acestor foruri, care în viitor vor decide cadrul didactic care va fi director al şcolii. Consiliul de Administraţie al şcolii este forul de conducere al instituţiei, având  atribuţii privind stabilirea bugetului, dar şi analizarea restrângerilor de activitate a personalului angajat în unitate.
De asemenea, aprobă propunerile de gradaţii de merit ale personalului didactic şi didactic auxiliar şi stabileşte sancţiuni în cazul abaterilor disciplinare. În situaţiile în care aceste consilii sunt ilegale, deciziile sunt nule. Practic, prin orice contestaţie acestea pot fi anulate foarte uşor în instanţă. În plus, managerii sunt răspunzători pentru situaţiile create. Nici trecerea în legalitate nu va fi uşoară. Totodată, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a precizat ieri că, în perioada următoare, se vor relua controalele pentru a verifica dacă s-a intrat în legalitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS