10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Mâncarea viitorului

Cartofii, fie ei prăjiţi, natur sau la cuptor, au figurat dintotdeauna în preferinţele culinare ale omenirii. Din păcate însă, în viitorul destul de apropiat, nu vom mai putea consuma cartofi ori de câte ori vrem şi ce cantitate avem poftă. Potrivit it.notizie.yahoo.com, aceasta va fi doar una dintre consecinţele schimbărilor climaterice. Cel puţin aceasta este concluzia cercetătorilor de la Consultative Group on International Agricultural Research, Cgiar, în urma unui studiu comandat de Comitetul pentru securitatea alimentară mondială din cadrul Naţiunilor Unite. Principalul responsabil este încălzirea globală sau, altfel spus, creşterea constantă a temperaturilor medii ale Terrei. În opinia echipei de specialişti de la 15 centre de studiu mondiale, acest fenomen va schimba obiceiurile alimentare a milioane de persoane. Un fruct adaptat la temperaturile tropicale, precum este banana, va substitui în mod progresiv, chiar şi la cele mai mari altitudini, culturile de cartofi, obişnuite mai degrabă cu clima mai răcoroasă. Provocarea din prezent este de a găsi soiuri de banane care să fie crescute şi la mare altitudine, şi în zone în care cresc cartofii. „Nu este neapărat şi cea mai bună soluţie, dar ar putea exista locuri unde, din cauza creşterii temperaturilor, bananele s-ar putea demonstra o alternativă pentru micii proprietari“, a explicat  Philip Thornton, cercetător la Cgiar. O soartă similară ar putea avea şi alte produse, precum porumbul, grâul sau orezul, care sunt prezente mai degrabă pe mesele locuitorilor din ţările în curs de dezvoltare. În special grâul reprezintă la nivel mondial una dintre principalele surse de proteine de origine vegetală şi de calorii. Preţurile mai mari decât pentru bumbac, porumb şi soia, au împins grâul spre regiunile mai marginale, unde vulnerabilitatea la temperaturile ridicate este mai mare. În aceste condiţii, la fel ca în cazul cartofilor, este nevoie de alternative alimentare sănătoase. De exemplu, un aliment care ar putea deveni de bază în sudul Asiei este cassava (maniocul), care poate tolera climate diferite. În Africa, cuceresc tot mai mult teren culturile de cowpea, care este considerată „carnea săracului“. În prezent, fermierii din mai multe ţări africane au renunţat la alte culturi în favoarea acesteia, bogată în proteine vegetale. Ca să nu mai vorbim de faptul că preţul cărnii este în continuă creştere, iar populaţia mondială devine tot mai numeroasă. În aceste condiţii, pe viitor, obiceiurile noastre alimentare se vor modifica considerabil. Există posibilitatea ca pe viitor să savurăm specialităţi pe bază de insecte sau alge. De altfel, insectele sunt prezente deja în dieta a 80 la sută dintre oameni şi oferă aceeaşi valoare nutriţională ca o bucată de carne, fiind o sursă optimă de proteine. În plus, creşterea insectelor e mai ieftină şi nici nu poluează, cum se întâmplă în cazul creşterii vitelor, de exemplu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS