22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLicitaţia pentru conectarea a 2.500 de şcoli la internet, suspendată

Licitaţia pentru conectarea a 2.500 de şcoli la internet, suspendată

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis suspendarea licitaţiei Ministerului Educaţiei pentru conectarea la internet a 2.446 şcoli, contract estimat la 32,5 milioane de euro, informează Mediafax.ro. Măsura a fost luată ca urmare a unor contestaţii depuse de firmele Alcatel-Lucent România, Arcole International SRL şi Creativ TSD Business SRL.

Alcatel-Lucent România arată în cererea înaintată că, prin precizările extrem de detaliate exprimate în caietul de sarcini, cerinţele referitoare la anumite echipamente devin restrictive şi conduc la eliminarea de soluţii competitive atât din punct de vedere funcţional, cât şi comercial. În plus, societatea solicită CNSC să ţină cont şi de faptul că aceleaşi aspecte au fost evidenţiate şi de alte companii, potenţiali ofertanţi, (Ericsson, Nxtel şi Eurobit) în contestaţiile formulate către instituţie în cadrul primei încercări de atribuire a aceluiaşi contract, care a fost iniţiată de Ministerul Educţaiei în mai 2012 şi cuprindea cerinţe tehnice similare.

La rândul ei, Arcole International SRL îşi motivează contestaţia prin faptul că modalitatea de întocmire a documentaţiei licitaţiei „este de natură să creeze o înţelegere ambiguă a acesteia, dar şi adevărate dezavantaje competitive pentru mulţi operatori economici, indiferent de forma de asociere”. Spre exemplu, se arată în cerere, funcţionalităţile unei aplicaţii software detaliate în caietul de sarcini sunt absolut identice (ca număr şi valori) cu cele ale unei aplicaţii software vândute de Fortinet. Prin această cerinţă, susţin reprezentanţii Arcole International, Ministerul Educaţiei a orientat achiziţia către acest unic produs, singurul de pe piaţă care răspunde cumulativ cerinţelor din caietul de sarcini, fapt ce contravine legislaţiei din domeniu.

În cererea înaintată de Creativ TSD Business, reprezentanţii firmei susţin că, în urma analizei documentaţiei licitaţiei, au fost identificate abateri grave care încalcă prevederile legale privind achiziţiile publice, printre care se numără introducerea unor criterii abuzive de evaluare şi încălcarea principiului liberei concurenţe şi favorizarea unui anumit producător de echipamente tehnice, în speţă Cisco.

Denumit „Internet în şcoala ta”, proiectul Ministerului Educaţiei are ca scop facilitarea accesului public a instituţiilor de învăţământ „în zonele de eşec ale pieţei – zone rurale şi mici urbane dezavantajate din punct de vedere al accesului la mijloacele moderne de comunicaţii” – prin creşterea utilizării IT&C, susţinerea conectării la broadband, precum şi prin consolidarea infrastructurii IT&C.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS