10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎntâlnirea Băsescu-Ponta, serioasă şi instituţională

Întâlnirea Băsescu-Ponta, serioasă şi instituţională

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au avut, ieri, o întâlnire care a durat aproape o oră, în cadrul consultărilor cu guvernul pe care şeful statului le-a solicitat conform articolului 86 din Constituţie. Preşedintele Traian Băsescu şi primul-ministru Victor Ponta au stabilit, în ceea ce priveşte exerciţiul bugetar al UE 2014-2020, că urmează să aibă o nouă întrevedere după participarea premierului la întâlnirea „Prietenilor coeziunii“, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Discuţia  de la Palatul Cotroceni a vizat în principal negocierile din aceste zile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, nivelul absorbţiei fondurilor europene, Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie (MCV) şi „probleme generale“ legate de bugetul pentru anul viitor, dar fără să fie abordată şi problema reprezentării României la următorul Consiliu European.
„Nu s-a discutat şi despre nivelul la care România să fie reprezentată la următorul Consiliu European. Preşedintele şi premierul vor avea o nouă discuţie după ce şeful guvernului se întoarce de la Bruxelles, în care se va discuta mult mai concret şi despre bugetul multianual de la nivelul UE pentru perioada 2014-2020“, au arătat sursele citate.
Premierul a declarat că discuţia pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu a fost  „extrem de serioasă, de tehnică şi de instituţională“, el exprimându-şi totodată speranţa că guvernul şi preşedinţia vor continua să colaboreze la fel de bine atât până la alegeri, cât şi după.
„Astăzi, în cadrul consultărilor pe care le-am avut cu preşedintele României, a fost o discuţie extrem de serioasă, de tehnică şi de instituţională, şi nu pot decât să spun că, din punctul meu de vedere ca prim-ministru, atât până la alegeri, cât şi după alegeri, îmi doresc ca ambele instituţii, instituţia guvernului şi instituţia preşedintelui, să respecte aceste linii de colaborare instituţională şi să punem de fiecare dată în discuţie şi în atenţia publicului problemele cu adevărat importante pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor României şi despre viziunea pe care eu o am şi guvernul o are pentru perioada 2013-2016, perioada unui mandat întreg de guvernare“, a spus Ponta.
Şeful executivului a menţionat că a fost un moment foarte bun în care, împreună cu preşedintele, s-a analizat activitatea guvernului în cele şase luni care au trecut de la învestirea cabinetului său, el insistând asupra stabilităţii macroeconomice.
Premierul Victor Ponta a anunţat că a cerut oficial preşedintelui Traian Băsescu mandatul de a reprezenta România la următorul Consiliu European, dar şeful statului a propus ca decizia să fie luată după o discuţie finală, care să aibă loc ulterior discuţiilor pe care premierul le va avea la Bruxelles.
Premierul Victor Ponta se va afla la Bruxelles în 13 noiembrie, pentru o întâlnire cu prim-miniştrii din statele UE membre ale grupului „Prietenii coeziunii“.

Alexandru Moise
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS