16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Judeţean, expertizat cu bani de la Banca Mondială

Spitalul Judeţean, expertizat cu bani de la Banca Mondială

Finalizarea expertizei tehnice va determina şi reluarea lucrărilor de modernizare a Maternităţii spitalului, sistate la începutul anului la solicitarea proiectantului, cel care a şi cerut expertiza

Ministerul Sănătăţii a obţinut de la Banca Mondială bani pentru a efectua expertiza tehnică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova. Instituţia acordase anul trecut celui mai mare spital din Oltenia o finanţare în cadrul unui proiect de modernizare a Maternităţii, dar lucrările au stagnat în luna ianuarie, la solicitarea proiectantului. Din cauza unei bucăţi de tavan care s-a desprins într-un salon de la etajul 7, în urma lucrărilor care se efectuau cu un etaj mai sus, proiectantul a dispus sistarea activităţii constructorului şi efectuarea unei expertize tehnice a întregii clădiri.
Cum acest lucru impunea o cheltuială de peste 150.000 de euro pe care nu şi-a asumat-o nimeni (spital, constructor, Consiliul Judeţean Dolj – instituţia care are în subordine Spitalul Judeţean de Urgenţă), lucrările nu s-au mai reluat. Timp de aproape un an, cel mai mult au avut de suferit tinerele mămici, pentru că Maternitatea a funcţionat la două treimi din capacitate, lucru care „îngreunează actul medical, dar nu afectează şi calitatea acestuia“, după cum susţine prof. dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei de obstetrică-ginecologie din cadrul SCJU Craiova.    

700.000 de lei alocate pentru expertiză

Acum, după ce ministerul a obţinut bani, 700.000 de lei (calculaţi la un cost de trei euro pe metru pătrat de expertiză, spitalul având 51.000 mp), expertiza va fi făcută de firma care va câştiga licitaţia, procedura fiind în derulare. „Important este că s-au obţinut banii şi că acest proiect demarat anul trecut poate fi deblocat şi astfel ar putea începe lucrările la Maternitate, de care constructorul nu a avut voie să se atingă atâta timp. Procedura este greoaie, dar lucrurile se mişcă şi asta e bine. Acum depinde şi de ce verdict va da firma care va face expertiza, dar am mai vorbit şi cu alţi experţi şi cred că va trece, în sensul că spitalul nu va avea nevoie de consolidări“, a precizat prof. dr. Nicolae Cernea. „Nu ştiu cât va dura procedura, dar vă pot spune că imediat ce va fi gata expertiza vom putea relua lucrările de la Maternitate“, a adăugat şeful Secţiei de obstetrică-ginecologie a SCJU Craiova, care speră ca în ianuarie să se poată intra pe şantierul de la etajul 8, la un an de la sistarea lucrărilor.         
Existenţa unei expertize tehnice a clădirii Spitalului nr. 1 ar putea fi de mare folos unităţii medicale. Odată făcută, ea poate fi folosită ulterior în orice proiect de renovare care ar viza spitalul. Lipsa expertizei nu ar mai putea fi un impediment în alocarea de fonduri pentru modernizare, fie că ele ar veni de la bugetul local, bugetul de stat sau Uniunea Europeană. Totul este ca verdictul expertului să nu bage spitalul la cheltuieli suplimentare legate de consolidare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS