17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBebeluş subnutrit, internat în stare gravă în spital

Bebeluş subnutrit, internat în stare gravă în spital

Un bebeluş de şase săptămâni, cântărind numai două kilograme, a fost adus sâmbătă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Copilul este din Motru şi la naştere avea 3,2 kilograme. Mama micuţului a fost cea care a ajuns cu bebeluşul la unitatea medicală din Târgu Jiu, după ce a constatat că fiul ei nu mai dă semne de viaţă. Femeia mai are acasă patru copii şi le-a povestit cadrelor medicale că şi-a hrănit micuţul şi că acesta nu a părut că ar avea probleme până la sfârşitul săptămânii trecute. La un moment dat, mama a observat că bebeluşul respira foarte greu şi a decis să meargă cu el la un spital. „Vineri seară, l-am spălat şi i-am dat să mănânce. Nu avea nimic rău. L-am pus în pat şi l-am culcat, să doarmă. Câteva ore mai târziu, l-am luat să-i dau să mănânce şi m-am uitat la el, la gură, şi dintr-o dată respira mai greu şi mai rar, ca şi cum se îneca. Atunci ne-am hotărât să mergem cu el la spital, la Motru. L-am văzut slab, am mai întrebat doctorii, dar îmi ziceau că până la trei luni poate face icter, că aşa e el mai slăbuţ“, a povestit Victoria Loredana Iacob, de 37 de ani, mama bebeluşului subnutrit.

Piele şi os

Este greu de crezut că nimeni din familie nu şi-a dat seama că micuţul are o problemă, din moment ce bebeluşul a fost adus la spital numai piele şi os. Mama copilului de numai şase săptămâni ar fi putut contacta medicul de familie sau un cadru medical specializat, dacă ar fi realizat că micuţul nu ia în greutate şi a ajuns chiar sub greutatea de la externarea din spital, imediat după naştere, respectiv 3,2 kilograme.
„Este un copil de şase săptămâni, nu am văzut în viaţa mea, decât în cărţile de medicină, aşa o stare biologică degradată. Era un mic schelet pe care era lipită pielea. Nu îmi dau seama cum a putut ajunge într-o asemenea stare, mai ales că este vorba de o mamă care mai are patru copii şi ar trebui să aibă experienţă în creşterea lor“, a declarat Cristina Eugenia Căliman, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

Transferat la Craiova

Pentru că a fost adus în stare gravă, cadrele medicale de la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu au decis transferarea copilului la Spitalul de Urgenţă din Craiova. Inspectorii de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj s-au autosesizat în acest caz şi vor deschide o anchetă, dacă medicii de la Maternitatea din Târgu Jiu vor stabili că bebeluşul a ajuns în stare de subnutriţie severă din cauza părinţilor. Chiar dacă verdictul medicilor va arăta că bebeluşul a slăbit din cauza unei afecţiuni, părinţii tot ar fi trebuit să vină din timp la spital şi să nu lase lucrurile să degenereze. Cadrele medicale din Târgu Jiu s-au declarat şocate de felul în care arăta bebeluşul la sosirea în unitatea spitalicească. Doctorii care l-au consultat pe micuţ s-au declarat sceptici în privinţa şanselor de supravieţuire ale copilului subnutrit.

Caz unic în ultimii 23 de ani

Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu au menţionat că nu au mai văzut un copil în aşa stare de subnutriţie severă decât înainte de 1989. Doctoriţa Elena Popescu, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, a precizat că situaţii de acest gen a mai întâlnit doar înainte de 1989, când copiii erau subnutriţi din cauza lipsurilor alimentare.
„Mamele le mai dădeau atunci lapte de vacă, lapte care nu este indicat pentru cei mici. Nu am mai văzut de mult timp un copil cu o distrofie atât de pronunţată. Mama zice că i-a dat lapte de la sân şi ceai, dar ceai nu se dă copiilor mici. Dacă nu are lapte, trebuia să fi încercat o formulă de lapte praf, dar am înţeles că nu are posibilităţi materiale pentru aşa ceva“, a afirmat medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS