Acasă Actualitate Alimentaţie la 40 de ani

Alimentaţie la 40 de ani

Metabolismul uman începe să se modifice radical după împlinirea vârstei de 40 de ani, iar riscul apariţiei bolilor cardiace şi a diabetului creşte semnificativ. Potrivit unui articol publicat de Daily Mail, vestea bună este că persoanele ajunse în cea de-a patra decadă a vieţii pot profita de anumite alimente, care le ajută să facă faţă cu bine schimbărilor. Primul pe listă este ovăzul, întrucât conţine beta-glucan, o fibră solubilă care are capacitatea de a reduce nivelurile de lipoproteine cu densitate joasă – aşa-numitul „colesterol rău“. În plus, ovăzul conţine compuşi antioxidanţi specifici, numiţi avenantramide, care protejează organismul de ateroscleroză, fapt ce face ca acest aliment să deţină un avantaj important faţă de alte cereale. Următoarele pe lista alimentelor recomandate persoanelor de 40 de ani sunt cireşele, fructe despre care se ştie că pot combate mai multe boli specifice acestei vârste, inclusiv guta şi artrita. Cireşele sunt extrem de preţioase pentru menţinerea sănătăţii datorită faptului că sunt foarte bogate în antocianină, un antioxidant eficient în reducerea tuturor tipurilor de cancer.
Pe lista alimentelor pe care medicii le recomandă se mai află roşiile – o sursă excelentă de licopen, un antioxidant ce previne cancerul şi protejează arterele împotriva arterosclerozei, laptele integral, dar şi carnea de pui. Migdalele sunt, de asemenea, recomandate, datorită faptului că reduc nivelul colesterolului şi reglează glicemia. Peştele trebuie şi el consumat de reprezentanţii acestei categorii de vârstă, întrucât acizii graşi omega 3 pe care carnea de peşte îi conţine reduc până la normal ritmul cardiac şi tensiune arterială, reducând totodată riscul de aritmie (ritm cardiac neregulat). În fine, soia şi produsele pe bază de soia reduc nivelul colesterolului, cresc densitatea osoasă în cazul femeilor ajunse la menopauză şi cresc fertilitatea masculină, prin urmare sunt recomandate persoanelor de 40 de ani, dar ideal este să fie consumate după consultarea a unui medic.

Lucrează la Gazeta de Sud din 2005 şi este de profesie traducător. Ca redactor online este la curent cu tot ce se întâmplă în țară, dar şi în afara ei. Consideră că cea mai mare provocare este să informeze corect, obiectiv şi la timp.
Exit mobile version