Acasă Actualitate Bogatul…bogaţilor

Bogatul…bogaţilor

Mansa Musa este cel mai bogat om din istorie, averea sa ridicându-se la peste 400 de miliarde de dolari, informează repubblica.it. De menţionat că, potrivit clasamentului realizat de site-ul american Celebritynetworth, în total, cei mai bogaţi 25 de oameni din istorie au o avere de 4,3 milioane de miliarde. Doar trei dintre cei intraţi în top mai sunt în viaţă, iar cei mai mulţi dintre ei provin din Statele Unite, respectiv 14 miliardari. Pe lista celor mai bogaţi oameni ai tuturor timpurilor se află şi fondatorul Microsoft, Bill Gates, sau investitorul Warren Buffett. Liderul absolut al clasamentului este regele Mansa Musa I din Mali, a cărui avere, ajustată la inflaţie, este cea mai mare din istorie. Conducător al Imperiului din Mali, Africa, între 1280 şi 1331, Musa şi-a adunat averea mai ales din exploatarea şi comercializarea rezervelor de sare şi aur.
El este urmat îndeaproape de dinastia de bancheri Rothschild, fondată în 1740, cu o avere de 350 de miliarde de dolari. Dinastia Rothschild este cel mai bine cunoscută pentru casele bancare şi financiare întemeiate la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Urmează în clasament industriaşul John D. Rockefeller (1839-1937), cu 340 de miliarde de dolari. John Rockefeller a murit în anul 1937 şi a fost primul american a cărui avere a depăşit un miliard de dolari. În 1870, Rockefeller a înfiinţat Standard Oil Company, companie petrolieră care a dominat producţia de carburanţi până când monopolul a fost spart de către guvernul federal, iar compania a fost împărţită în Amoco, Chevron Conoco şi ExxonMobil. Miliardarul american este urmat de Andrew Carnegie, cu o avere de peste 310 miliarde de dolari. Carnegie a fost un industriaş american care a contribuit la extinderea masivă a industriei siderurgice din Statele Unite.
Ultimul ţar al Rusiei, Nicolae II, se situează pe locul cinci, cu o avere de 300 de miliarde de dolari, el fiind urmat de emirul Osman Ali Khan – 236 de miliarde de dolari. Pe locul şase îl regăsim pe Mir Osman Ali Khan, ultimul conducător al principatului Hyderabad, care a trecut în 1948 la India, cu o avere estimată la 230 de miliarde de dolari. William Cuceritorul, primul rege normand al Angliei (1028-1087), este pe locul şapte, cu 229,5 miliarde de dolari, urmat de fostul lider libian Muammar Gaddafi (1942-2011). Pe locul următor în clasament se află Henry Ford, cu 199 de miliarde de dolari, el fiind urmat de  industriaşul american din sectorul transportului maritim şi al construcţiei de căi ferate, Cornelius Vanderbilt, cu o avere de  185 de miliarde de dolari, şi de Alan Rufus, strategul militar al lui Wilhelm Cuceritorul, a cărui avere a fost estimată la 178 de miliarde de dolari.
Bill Gates, fondatorul Microsoft, se plasează abia pe locul 13, cu 136 de miliarde de dolari, în vreme ce Carlos Slim, considerat până la această reevaluare cel mai bogat om, este abia pe poziţia a 20-a, cu 68 de miliarde de dolari.

Exit mobile version