10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Risipa… alimentară

Un miliard de oameni din ţările în curs de dezvoltare suferă de foamete, în timp ce consumatorii din ţările bogate aruncă anual aproximativ 220 de milioane de tone metrice de reziduuri alimentare, adică aceeaşi cantitate ca întreaga producţie de hrană a Africii de la sud de Sahara, relatează repubblica.it.
Statisticile FAO (Food Agriculture Organization) ilustrează o problemă globală cumplită. Anual, aruncăm aproape o treime din mâncarea cumpărată. În ţările dezvoltate, peste 40% din pierderi provin de la companii şi consumatori casnici care aruncă la gunoi mâncare proaspătă şi într-o stare foarte bună. Din punct de vedere al productivității, irosim suficientă mâncare încât am putea hrăni cel puțin 48 de milioane de oameni care suferă de foamete şi se confruntă cu probleme de depozitare şi de transport ale alimentelor, conform FAO. Potrivit statisticilor acestei organizaţii, anual sunt aruncate aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente. Mai mult decât atât, în Europa şi America de Nord se aruncă anual între 95 și 115 kilograme de alimente/an pe cap de locuitor, în timp ce în Africa sub-sahariană şi în partea sudică, precum şi în sud-estul Asiei cantitatea este de 6-11 kg/an. Experţii FAO au mai constatat că ţările industrializate şi cele în curs de dezvoltare risipesc cantităţi foarte apropiate de mâncare – 670 de milioane, respectiv 630 de milioane de tone. Motivele acestei risipe sunt însă diferite: în ţările în curs de dezvoltare, pierderile alimentare sunt semnificative „în etapele de producţie, recoltare şi procesare, în principal din cauza infrastructurii deficitare şi tehnologiei depăşite“. Pentru a reduce risipa, hrana ar trebui apreciată responsabil şi atent: „În ţările dezvoltate, risipa de alimente este îngrijorătoare. Chiar şi astăzi, producem suficientă mâncare, deşi există un miliard de oameni subnutriţi“, a spus Graziano da Silva, liderul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS