21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenii stau prost cu inima

Doljenii stau prost cu inima

Din evidenţele medicilor de familie din judeţ, conform raportărilor făcute pe semestrul I din 2012, unu din şase doljeni suferă de o boală de inimă

Bolile cardiovasculare reprezintă, în prezent, principala cauză de mortalitate în lume. România nu stă deloc bine la acest capitol, 62 la sută din decesele înregistrate în ţara noastră fiind cauzat de bolile de inimă. Şi Doljul se află, în acest context, într-o situaţie îngrijorătoare, din evidenţele medicilor de familie reieşind că una din şase persoane din judeţ suferă de o boală cardiovasculară. În semestrul I al acestui an, în Dolj (judeţ cu 618.335 de locuitori, după recensământul din octombrie 2011) erau înregistrate 114.863 de persoane care suferă de boli cardiovasculare, din care 34.527 de cazuri de cardiopatie ischemică, 10.766 – boli cerebro-vasculare, 69.002 – boli hipertensive şi 568 de cazuri de cardiopatie reumatismală.
Analizând cifrele, reiese clar faptul că boala de inimă este, de departe, cea mai frecventă afecţiune întâlnită în acest judeţ, urmată, la mare distanţă, de diabetul zaharat (în jur de 32.000 de cazuri) şi tumorile maligne (20.000 de cazuri).   
Conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), în Dolj, mortalitatea prin boli cardiovasculare reprezintă 69 la sută din totalul deceselor, repartizate astfel: femei – 50,20%, bărbaţi – 49,8%. „Dacă decesele prin boli de inimă ischemice sunt mai frecvente la bărbaţi (54%), la decesele prin accident vascular cerebral femeile sunt majoritare (54%)“, susţin oficialii DSP Dolj. Din cele 9.751 de decese înregistrate anul trecut în judeţ, 6.651 sunt cauzate de bolile de inimă (2.784 din cauza bolilor cerebro-vasculare, 842 din cauza hipertensiunii, 808 prin infarct şi 847 pricinuite de cardiopatia ischemică).     

Factorii de risc ai bolilor cardiovasculare

Cei mai importanţi factori de risc asociaţi bolilor cardiovasculare sunt: vârsta, ereditatea, sexul, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, factori psihosociali, stresul, boli precum hipertensiunea arterială şi diabetul zaharat. Dintre aceştia, unii factori, precum vârsta şi ereditatea, sunt nemodificabili, însă majoritatea pot fi modificaţi şi ţinuţi sub control, după cum susţin medicii specialişti. „Asocierea mai multor factori de risc nu face decât să crească probabilitatea apariţiei bolilor cardiovasculare“, mai spun doctorii.     
„România se situează pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare. Referindu-ne doar la hipertensiunea arterială, un studiu de prevalenţă făcut în România a demonstrat că patru din zece persoane sunt hipertensive“, a precizat conf. dr. Rodica Muşetescu, şefa Clinicii de Cardiologie Craiova. „Cauzele apariţiei acestor boli sunt mai multe, dar, la nivel de ţară, este clar faptul că oamenii nu au o educaţie pentru un mod de viaţă sănătos, adică un regim adecvat de viaţă, de alimentaţie, îmbinat cu practicarea de sport. În al doilea rând, oamenii nu se adresează periodic medicului încă de la vârste tinere, în vederea unor evaluări privind starea de sănătate, pentru că bolile nu încep după o anumită vârstă, ci de când ne naştem. În al treilea rând, odată ce persoana a aflat că este bolnavă, trebuie să aibă o anumită atitudine faţă de boală, privind dieta şi tratamentul, dar nu se manifestă o seriozitate în acest sens. Având în vedere că este vorba de o boală cronică, tratamentul se face toată viaţa. Şi, nu în ultimul rând, pentru că şi acesta este un factor important, apariţia bolilor cardiovasculare se datorează nivelului socio-economic al populaţiei“, a explicat conf. dr. Rodica Muşetescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS