27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Reciclare primitivă

O descoperire arheologică făcută recent într-un sit din Spania i-a făcut pe istorici să concluzioneze că oamenii primitivi ar fi fost precursorii reciclării, relatează sciencedaily.com. O echipă coordonată de profesorul Manuel Vaquero de la Universitatea Rovira i Virgili a descoperit în situl arheologic Moli del Salt din regiunea Tarragona mai multe artifacte arse, care le-au confirmat cercetătorilor că oamenii primitivi îşi modificau uneltele din piatră, pentru a le putea folosi în mai multe scopuri. Profesorul Vaquero a explicat că, pentru a identifica foarte clar procesul de reciclare, este necesar să fie diferenţiate cele două etape ale procesului de preschimbare a unui obiect, respectiv momentul dinaintea acestei schimbări şi momentul imediat următor. „Acestea două sunt separate de un interval de timp în care artifactul respectiv a fost supus unei anumite forme de alterare“, a afirmat cercetătorul spaniol.
 Arheologii au descoperit o cantitate semnificativă de rămăşiţe arse, despre care spun că ar data de acum 13.000 de ani, de la sfârşitul Paleoliticului Superior. Manuel Vaquero a precizat că a decis să analizeze aceste vestigii pentru că pe ele se pot descoperi semne sau dovezi dacă au fost sau nu modificate după ce au fost expuse focului. Rezultatele studiului artifactelor de piatră au arătat că reciclarea uneltelor era o practică obişnuită în Paleoliticul Superior. Se pare că uneltele reciclate erau folosite mai degrabă pentru activităţile casnice obişnuite, practica fiind asociată cu nevoile de moment ale comunităţii, în schimb, uneltele folosite pentru vânătoare erau foarte rar realizate din artifacte reciclate. Pe de altă parte, aşa numitele „artifacte duble“ (cele în componenţa cărora intră două unelte distincte) erau modificate mai des şi refolosite.
Potrivit profesorului spaniol, descoperirea este valoroasă din punct de vedere cultural, în special pentru ere precum Paleoliticul Superior, când se considera că ascuţimea minţii oamenilor era direct proporţională cu ascuţimea uneltelor folosite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS