22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Boala regilor

Numărul persoanelor care suferă de gută a crescut în mod alarmant în ultimul timp, în spitalele din mai multe ţări ale lumii fiind raportate de două ori mai multe cazuri decât în urmă cu aproximativ zece ani, relatează ediţia on line a publicaţiei britanice The Mail. Guta, supranumită şi „boala regilor“, întrucât, potrivit cronicilor istorice, ar fi afectat foarte mulţi dintre monarhii lumii, este un tip de artrită care devine extrem de dureroasă din cauza unor cristale care se formează la nivelul articulaţiilor (în special la degetul mare de la picior), provocând inflamarea. Medicii sunt de părere că principalii vinovaţi pentru această situaţie sunt consumul excesiv de mâncare şi abuzul de alcool, aceste obiceiuri provocând creşterea semnificativă a cantităţii de acid uric din sânge. Dacă organismul produce prea mult acid uric (un produs rezidual format în urma procesării alimentelor şi alcoolului), la nivelul încheieturilor încep să se formeze mici cristale care generează durere şi inflamaţie.
În istorie, boala era caracteristică oamenilor cu stare, care îşi puteau permite să mănânce şi să bea bine. În prezent, sunt cunoscuţi mai mulţi factori de risc ce determină apariţia bolii, printre aceştia numărându-se abuzul de alcool, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, nivelul ridicat de colesterol şi hipertensiunea arterială. În plus, s-a constatat că guta poate fi uneori declanşată şi de o traumă fizică sau de o intervenţie chirurgicală.
O echipă de cercetători de la Universitatea Queensland din Australia a centralizat numărul cazurilor de internare în spital raportate în Anglia şi în Noua Zeelandă, constatând că în ambele ţări acesta a crescut cu aproximativ 80 la sută în ultimii zece ani. În Anglia, de exemplu, în perioada 1999-2000 au fost înregistraţi 2.369 de pacienţi cu gută, însă în perioada 2008-2009, numărul acestora aproape că se dublase, ajungând la 4.421. Studiul a relevat şi faptul că bolnavii de gută au deseori şi alte probleme de sănătate, cei mai mulţi suferind de hipertensiune arterială (39%), boli cardiace (39%) şi diabet (20%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS