16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePericol la locul de joacă

Pericol la locul de joacă

Proprietarii din cvartalul de blocuri 73-74 şi 78 situate pe bulevardul Dacia din Brazda lui Novac din Craiova se plâng că au de suferit de pe urma unui întreprinzător, mai bine zis de pe urma proastelor lui afaceri. Acesta şi-a deschis prin 2010 un magazin între blocuri, chiar lângă locul de joacă destinat copiilor. Nimic de zis, fiecare cu afacerea lui, mai ales că omul nostru primise „plocon“ de la primărie terenul dintre blocuri. Afacerea nu a mers şi proprietarul magazinului l-a închis, demolând până şi clădirea. Acum aici a rămas doar o ruină, fundaţia pe care a fost ridicat magazinul și din care, din loc în loc, se ivesc stâlpii din fier-beton retezaţi. „Ne deranjează pentru că este chiar lângă locul de joacă. Nu poţi să laşi copilul că se duce şi cade în bucăţile de gresie sau se împiedică şi dă cu capul de cioturile de fier. Nu i-a mers afacerea… De ce nu şi-a luat tot de aici sau de ce nu închide dacă este proprietatea lui?“, a spus Angelica Ponea.
Ce-i drept, câteva zeci de metri pătraţi sunt ocupaţi cu o platformă de beton acoperită cu bucăţi de gresie spartă, iar la un metru distanţă se joacă nişte copilaşi sub atenta supraveghere a mămicilor. „Nu-i lăsăm acolo, sunt mici, alunecă pe gresie, se lovesc. Era bine să fie un gard despărţitor ca să nu ajungă ei acolo. Este ca o ruină. Mai supărător este când vin copii mai mari. Pentru ei este o distracţie să scoată gresia şi să o spargă, să arunce cu ea în trunchiurile copacilor sau pe asfalt. Au mai sesizat unii dintre vecini pe la primărie, dar de câţiva ani nu se face nimic. Nu ştim dacă este domeniul public sau este proprietatea cuiva, dar nu este bine că a rămas aşa“, a spus o locatară ieşită cu copilul la joacă.

Şi ruina are gard

Că proprietarii au dreptate o recunosc şi reprezentanţii primăriei şi, chiar dacă nu le‑ar da dreptate, în acest sens există o hotărâre de consiliu (HCL nr. 319/2009). Prin aceasta, proprietarul fiecărui teren are anumite obligaţii pentru a nu aduce prejudicii nici celorlalţi cetăţeni şi pentru a da o mână de ajutor la gospodărirea locală. Ceea ce ar însemna să asigure, să păstreze curăţenia pe teritoriul oraşului şi totodată să respecte normele de igienă. Inspectorii primăriei spun că şi ei cunosc doleanţele locatarilor din cartierul craiovean. „Vom încerca să luăm legătura cu proprietarul sau cu un împuternicit al acestuia, pentru că am înţeles că ar fi plecat din ţară. În cazul în care îl găsim, îi punem în vedere ca în termen legal să salubrizeze şi să împrejmuiască terenul. În caz contrar, acesta riscă să fie amendat, iar salubrizarea urmează să fie făcută probabil contra cost de către Serviciul de Salubritate al oraşului“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS