17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii cu studii medii, ţinta angajatorilor

Tinerii cu studii medii, ţinta angajatorilor

Mii de absolvenţi de liceu şi studii superioare din Oltenia s-au întâlnit ieri cu angajatorii la Bursa locurilor de muncă, organizată anual, în toate judeţele ţării, de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă

În Dolj, evenimentul a avut loc la Casa Studenţilor din Craiova şi a adunat încă de la primele ore ale dimineţii peste 800 de tineri, dar şi persoane trecute de prima tinereţe, aflate în căutarea unui job. Participanţii au avut de ales din 568 de locuri de muncă oferite de 39 de agenţi economici prezenţi la bursă, din cei 208 contactaţi de  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj. Cele mai multe oferte au fost pentru persoanele cu studii medii, dar şi pentru necalificaţi, în domenii precum construcţii, panificaţie, confecţii, asigurări, pază şi asamblări auto. Tinerii absolvenţi de studii superioare au avut ca ofertă doar 71 de posturi de inginer în domeniile mecanic, construcţii, electromecanic, electric, dar şi  programator, economist şi inspector resurse umane.

41 de persoane, angajate pe loc

Cerinţele angajatorilor nu s-au pliat în multe cazuri pe ceea ce căutau participanţii. Astfel că, din 875 de persoane înregistrate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj că au trecut pragul bursei, doar 41 au fost angajate pe loc, şase dintre ele fiind absolvente de studii superioare. Alţi 231 de doljeni au fost selectaţi în vederea participării la un interviu. În majoritate tineri, doljenii ajunşi la bursă au precizat că este tot mai dificil să-şi găsească un loc de muncă. „Sunt absolvent de facultate în domeniul economiei.  Îmi caut de mai bine de doi ani un loc de muncă aici şi nu am reuşit să-mi găsesc nimic. Am participat la zeci de interviuri, după care nu am primit nici un răspuns. Probabil că o să mă îndrept spre piaţa externă, la alt tip de activităţi. Am fost în Spania, dar cu un contract pe perioadă determinată în agricultură. Sper să reuşesc să plec din nou, dacă nu am şanse aici“, a spus Ionuţ Stanca. În prezent, în Dolj sunt 1.994 de absolvenţi de studii medii şi superioare care beneficiază de indemnizaţie de şomaj.

CV-uri slabe

La rândul lor, angajatorii au spus că în ultimul timp, pe anumite domenii, se confruntă cu o criză acută de resurse umane. „Am primit foarte multe cereri pentru postul de asistent manager, dar noi am fi avut nevoie în special de oameni care să lucreze în construcţii, zidari, faianţari, pentru care avem 25 de locuri de muncă şi doar cinci CV-uri“, a precizat Georgiana Nefiru, inspector resurse umane la firma Novara. De altfel, angajatorii au spus că tinerii mai au încă multe sincope în ceea ce priveşte căutarea unui job, dar şi în realizarea CV-urilor. „Nu ştiu să-şi facă CV-uri complete. Firma noastră are nevoie de un programator, dar am primit CV-uri foarte simple, doar cu nume, prenume şi ultima formă de învăţământ absolvită, fără a preciza alte date sau competenţe. În plus, pentru acest post s-au înscris şi absolvenţi ai facultăţilor de Fizică, Economie şi Administrarea Afacerilor, dar şi Relaţii Internaţionale, şi doar un singur candidat cu studii de specialitate“, a precizat Adriana Cojocăreanu, economist la o firmă de IT.

Puţini veniţi, şi mai puţini aleşi

Sute de tineri din judeţul Gorj au participat la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu. Doritorii de locuri de muncă au sosit la Casa de Cultură cu o oră înainte de deschiderea oficială a evenimentului, respectiv ora 10.00, şi au aşteptat nerăbdători să vadă ofertele angajatorilor. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, au fost trimise invitaţii la 280 de agenţi economici din judeţ, însă numai o mică parte dintre aceştia au răspuns favorabil. În cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor şi-au prezentat ofertele 39 de angajatori, care au pus la dispoziţie 439 de locuri de muncă, dintre care 51 pentru absolvenţii de studii superioare. Tinerii au venit, s-au uitat şi au plecat. Au fost completate şi câteva sute de CV-uri, care vor intra în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj.

Caută tineri cu experienţă în câmpul muncii

Majoritatea angajatorilor prezenţi la Bursa locurilor de muncă au căutat tineri cu experienţă în câmpul muncii. Nici unul dintre absolvenţii care au trecut pragul Casei de Cultură a Sindicatelor nu avea experienţă în muncă, întrucât era vorba de tineri care şi-au încheiat anul acesta studiile medii sau superioare. „Noi căutăm fete tinere pentru confecţii textile. Avem nevoie de patru fete cu experienţă de măcar doi ani în domeniu. Dacă nu se poate doi ani, măcar şase luni. Toţi vin şi întreabă ce salariu le dăm, dar nu spun ce ştiu să facă. Noi nu suntem o firmă care produce bani, ci anumite tipuri de produse pe care le vindem şi apoi vin şi banii. Eu din 1990 lucrez cu capital privat şi am avut ocazia să lucrez cu fete tinere de 18 – 20 de ani, pe care le-am format în confecţii textile şi în câteva luni lucrau mai bine decât cele cu vechime“, a declarat Gheorghe Ştiucă, administratorul unei firme de confecţii.

Nu toţi îşi doresc să muncească

Romeo Chiriac, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, a declarat că nu toţi cei care participă la bursele locurilor de muncă vor să şi muncească. Sunt tineri care vin doar să vadă dacă găsesc slujba ideală pentru ei: „A fost sala plină. Puteau să fie şi mai mulţi. Nu vin chiar toţi, deşi avem peste 1.900 de dosare la Şomaj depuse de către absolvenţii de anul acesta. Am avut şi posturi pentru studii superioare: ingineri, economişti, marketing, dar avem şi posturi pentru ospătari, bucătari, gestionari, lucrători comerciali, sudori. Este o paletă bogată de meserii. Angajatorii care le solicită experienţă absolvenţilor ştiu că au venit la o Bursă pentru absolvenţi şi ar trebui să se gândească la faptul că şi ei au fost tineri şi trebuie să le ofere o şansă celor care abia au terminat şcoala. Locurile de muncă sunt cele pe care piaţa le oferă, nu le creează Agenţia“, a precizat Romeo Chiriac.

Peste 2.000 de persoane la Vâlcea

Şi la Vâlcea, Bursa locurilor de muncă a atras ca un magnet peste 2.100 de persoane, care au trecut pragul Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor. De altfel, şi numărul angajatorilor a fost mai mare decât al celor care au confirmat prezenţa. Astfel, dacă iniţial şi-au anunţat prezenţa 51 de angajatori, la bursă s-au prezentat 59 de societăţi comerciale care au pus la dispoziţia absolvenţilor 511 locuri de muncă, la care s-au adăugat cele disponibile prin reţeaua EURES România. Reprezentanţii firmelor au selectat 756 de persoane pentru interviuri. Au fost însă şi agenţi economici care şi-au ales angajaţii după primele minute de discuţii. 39 de participanţi au avut o astfel de reuşită.

27 de agenţi economici în Olt

În judeţul Olt, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă  a organizat vineri Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi atât în Slatina, cât şi în Caracal. În acest caz, din cei 67 de agenţi economici contactaţi, au participat la bursă 27, cu un număr de 197 de locuri de muncă vacante. Oferta agenţilor economici a vizat meserii precum:  inginer mecanic, economist, consilier inginer agronom, consilier financiar,  reprezentant comercial, redactor, secretar, contabil, instructor auto, şofer, mecanic auto, confecţioner asamblor articole din textile, agent vânzări, tâmplar, montator subansambluri, muncitor necalificat. 763 de tineri au încercat să se angajeze şi au lăsat CV-uri, din care până la închiderea bursei au fost selectate 309 pentru a participa la interviuri şi probe practice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS