11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcolile, corigente la igienizare

Şcolile, corigente la igienizare

Unităţile de învăţământ din judeţul Dolj stau tot mai prost la capitolul igienă. În urma inspecţiilor tematice realizate în această lună de autorităţile locale – Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar şi reperezentanţii Prefecturii – s-a constatat că 40% din şcoli nu au reuşit să finalizeze pregătirile pentru primirea elevilor. 

Controlul în şcoli a vizat stadiul lucrărilor de reparaţii demarate în acest an, igienizarea spaţiilor de învăţământ cu tot ceea ce înseamnă grupuri sanitare, clase, dar şi spaţiile pentru depozitarea laptelului şi cornului. De asemenea, s-a urmărit şi aprovizionarea cu combustibil pentru sezonul rece. Managerii nu au reuşit să bifeze pozitiv toate cerinţele necesare pentru derularea activităţii în condiţii normale. Cel mai slab au stat la capitolul igienizări. În 40% din cazuri, lucrările au fost doar parţial realizate. Întârzierile a fost motivate prin lipsa banilor. „Majoritatea cazurilor sunt în mediul rural, acolo unde bugetele consiliilor locale sunt foarte mici şi nu s-au găsit bani pentru a face astfel de cheltuieli“, a precizat inspectorul şcolar Mihăiţa Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

29 de unităţi nu au finalizat reparaţiile

În ceea ce privește lucrările de reparaţii începute în vară, acestea nu s-au terminat până la revenirea elevilor în bănci. În 29 de unităţi şcolare din judeţul Dolj, muncitorii au rămas să-şi continue activitatea şi după ce a sunat clopoţelul. În această situaţie se găsesc, printre altele, şcolile gimnaziale din Ţuglui şi Calopăr, dar şi Grădiniţa Izvoare. Tot în şantier rămâne şi Şcoala Gimnazială Piscu Vechi, reabilitată cu fonduri europene. Lucrările demarate în vară s-au finalizat doar într-unul din cele trei corpuri de clădire existente. Elevii învaţă în două schimburi, pentru că naveta în alte locaţii apropiate ar fi imposibilă. Reparaţiile vor continua mult timp de acum înainte. Contractul prevede ca termen de finalizare luna iunie 2013.

Un sfert nu au autorizaţii de funcţionare

Nici la capitolul autorizaţii de funcţionare nu se stă mai bine decât în alţi ani. 25% din unităţile de învăţământ nu corespund din acest punct de vedere. Motivul principal pentru care nu primesc un astfel de aviz este lipsa apei curente, a canalizării şi grupurilor sanitare. În aceste situaţii, elevii se spală pe mâini la lighean, iar toaletele sunt în spatele curţii, de regulă sub forma unor barăci. Problema este cunoscută de ani buni, dar autorităţile ridică din umeri. Responsabilitatea autorizaţiilor revine totuşi managerilor. „Directorii de şcoli trebuie să colaboreze cu reprezentanţii administraţiei locale. De altfel, sunt şi invitaţi să participe la şedinţele de consiliu local şi pot propune să se prevadă în bugetul pe anul viitor investiţii pentru şcoală şi, acolo unde se poate, prioritate să fie apa curentă şi grupuri sanitare în incinta unităţii de învăţământ“, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Probleme sunt şi la partea de aprovizionare cu combustibil pentru iarnă.
Până la începererea cursurilor, doar 86% din şcoli şi-au dotat magaziile pentru a face faţă temperaturilor scăzute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS