10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDelapidare prin deratizare

Delapidare prin deratizare

Dacă ar fi să judecăm după facturile plătite către societăţile de deratizare şi dezinsecţie, o asociaţie de proprietari din Craiova deţine recordul. Aceasta ajunsese să achiziţioneze aproape lunar sute de kilograme de clorură de var şi cloramină și, ca nici un microb sau insectă să nu se atingă de cele două blocuri din asociaţie, angajaţii plăteau contracte grase firmelor de dezinfecţie şi dezinsecţie, chiar şi în lunile de iarnă, când subsolurile erau invadate de ţânţari, după cum susţine fostul administrator. Iar deratizarea se efectua şi de două ori pe lună, şi fiecare intervenţie mai făcea o gaură în bugetul asociaţiei cu sume care porneau de la 3.500 şi treceau de 5.500 de lei. Ghinionişti de-a dreptul, proprietarii celor două blocuri, 1 şi 2 de pe strada Putnei, aveau probleme şi cu conductele, care se tot înfundau şi refulau, chiar dacă asociaţia a făcut eforturi băneşti şi le-a schimbat.

Deratizare de milioane

În realitate, administratorul Asociaţiei de proprietari 21 Putnei, Marius Dinulescu, făcuse o „pasiune“ din a deratiza, dezinsecta, schimba şi desfunda conducte. Toate bune şi frumoase, numai că plăţile erau exorbitante în raport cu serviciile. Firmele prestatoare erau şi ele alese cu dedicaţie, iar plăţile se făceau din banii de întreţinere ai proprietarilor, care habar nu aveau de ele pentru că nu erau trecute în lista de plată. Toate acestea au ieşit la iveală în urma unui control efectuat de inspectorii primăriei în luna mai 2012. „Cei de la primărie au descoperit neregulile în toamna lui 2011, când au venit echipele alea din uşă în uşă. La asociaţia noastră s-a descoperit că furnizorul de apă rece este neplătit din 2005, iar cel de căldură din 2006. Administratorul făcea încasări, iar banii nu mai ajungeau la furnizori, în schimb făcea lunar deratizare, dezinsecţie, cumpăra cloramină şi clorură de var cu sutele de kilograme. De exemplu, pe 16.09.2011, face lucrări de deratizare şi dezinsecţie de 5.000 de lei, iar după câteva zile, pe 29 septembrie, face aceleaşi lucrări, dar în valoare de 10.000 de lei. La astfel de lucrări era preferată firma Metal Baduc. Tot de la această firmă cumpără, pe 23.09 2011, clorură de var de 2.356 de lei şi cloramină de 4.999 de lei. Banii îi ia din încasări, iar proprietarii habar nu au“, a explicat actualul preşedinte, Marcel Salan.

Contracte cu firme lichidate

Reparaţiile au fost şi ele permanent pe lista de priorităţi a asociaţiei şi „au fost efectuate plăţi nete din casieria asociaţiei în valori foarte mari, în sumă de 399.588 de lei. S-a constatat faptul că lucrările de reparaţii au un caracter repetitiv, iar sumele achitate lunar sunt foarte mari. În evidenţa financiar-contabilă a asociaţiei au fost înregistrate pentru aceste plăţi facturi fiscale, devize de lucrări chiar şi în perioada în care societățile contractante erau lichidate“, se arată în procesul-verbal nr. 19/20.04.2012, încheiat de inspectorii primăriei.
„Oamenii plăteau întreţinerea, nu au ştiut că banii se duc în altă parte. S-a descoperit că el îşi stabilise singur un salariu de 2.500 de lei. Era pe mână cu vreo patru societăţi şi încheia facturi fictive pentru diverse lucrări, dar probabil în spate împărţeau banii. Cum să faci deratizare de o sută de milioane? L-au prins oamenii că soldul de la întreţinere nu bătea cu sumele adunate trecute în lista de plată pe fiecare rubrică. Sunt atâtea nereguli şi atâţia bani lipsă, vreo șase miliarde… Nu era comitet, preşedinte era un prieten de-al lui… Acum să vedem ce este cu contabila, că şi ea a fost chemată la poliţie. Nu avea cenzor, nu era nimeni să-l verifice. Acum are dosar la poliţie, dar cercetările se tot amână“, a spus actualul administrator, Ion Ilie.

Ţânţarii din ianuarie i-au dat de cap

Pentru dezastrul făcut în Asociaţia nr. 21 Putnei, administratorul Marius Dinulescu şi-a pierdut atestatul de administrator şi s-a ales cu dosar penal. „M-au chemat la poliţie, am dat declaraţii. Ce spun cei de la asociaţie despre mine sunt minciuni. Nu este nici o delapidare. Eu nu le-am luat oamenilor nici o penalizare, dar când au venit cei de la primărie în control m-au obligat să le bag, şi atunci oamenii s-au supărat şi m-au reclamat. Eu am lucrat acolo 11 ani. Făceam deratizări şi dezinsecţii, păi erau acolo ţânţari şi în ianuarie! Reparaţii, la fel, instalaţiile sanitare erau proaste, se înfundau şi refulau. Dacă am făcut lucrări, am încheiat contracte, sunt chitanţe şi facturi. Eu acum am ieşit la pensie şi…“, este de părere fostul administrator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS