11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePosturi vacante în şcolile din Dolj

Posturi vacante în şcolile din Dolj

Unităţile de învăţământ din judeţul Dolj se confruntă şi în acest an cu situaţia de a rămâne cu posturi didactice vacante în plină perioadă de cursuri. Unele cadre didactice nu se mai pot prezenta la clasă din diverse motive.

Cele mai multe probleme sunt la învăţământul primar din mediul rural. La sfârşitul săptămânii trecute, cinci şcoli din judeţ au raportat că nu au învăţători. Este vorba de unităţile de învăţământ din localităţile Pleşoi, Verbiţa, Izvoare, Gângiova şi Carpen. Deficit de personal s-a înregistrat şi la învăţământul preşcolar, fiind raportate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj două posturi de educatoare la grădiniţele din Radovan şi Izvoare.
De asemenea, la şcolile gimnaziale şi licee au apărut ore libere de educaţie fizică şi sport, matematică, limba franceză, educaţie muzicală şi religie ortodoxă. „Posturile s-au eliberat după începerea anului şcolar din diverse motive. Unele cadre didactice au intrat în concediu de maternitate sau au solicitat concediu medical, dar avem şi situaţii în care au constatat că nu pot face naveta pentru că localitatea în care au luat postul este la distanţă foarte mare de domiciliu. În astfel de situaţii trebuie să apelăm la personal care locuieşte sau mai are ore la şcoli din apropiere“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu.

Candidaţii trebuie să aibă minimum nota 5

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, orele rămase neocupate vor fi distribuite cadrelor didactice rămase nerepartizate după şedinţele publice din această vară, care au însă nota minimă 5 la concursul de titularizare. Şcolile vor organiza concurs doar în cazul în care nici unul dintre candidaţii contactaţi nu vor să accepte oferta.
„Concurenţa pentru posturile didactice din judeţul Dolj a fost foarte mare în această vară, prin urmare, în prima etapă, se va apela la candidaţii cu note peste 5.00, care nu au fost repartizaţi în şedinţele publice. Dacă aceştia vor refuza, pasul următor este ca şcoala să organizeze concurs cu inspecţie la clasă şi examen scris. Până la organizarea concursului, orele vor fi efectuate de alte cadre didactice din şcoală, pe baza unei decizii interne eliberate de manager“, a subliniat inspectorul şcolar general adjunct Luminiţa Popescu. Potrivit metodologiei, unităţile de învăţământ care au posturi sau ore didactice vacante trebuie să le publice la avizier şi să le anunţe şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, care va actualiza situaţia pe site, dar şi la sediul instituţiei, în fiecare zi de vineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS