16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii, în top la TBC

Oltenii, în top la TBC

Doljul, Oltul şi Mehedinţiul sunt judeţele care conduc în topul naţional al cazurilor de tuberculoză

Tuberculoza (TBC) este o boală infecto-contagioasă care afectează încă mulţi români, iar Oltenia este, din păcate, fruntaşă la acest capitol. De câţiva ani, Doljul se află în primele trei judeţe din ţară ca incidenţă a cazurilor de TBC, alături de vecinele Olt şi Mehedinţi, iar situaţia nu pare să se schimbe în anii viitori. Cauzele care au adus regiunea Olteniei în această situaţie sunt scăderea nivelului de trai, sărăcia şi nivelul scăzut de educaţie pentru sănătate, toate considerate principalii factori de risc ai bolii. „În România, începând cu anul 2004, şi după aplicarea strategiei DOTS (strategia bazată pe tratamentul tuberculozei sub directă observare – n.r.), s-a constatat o scădere a numărului de cazuri de TBC. De la 142 de cazuri la suta de mii de locuitori, incidenţa a ajuns la sub 100 de cazuri la suta de mii de locuitori. Din păcate, regiunea Olteniei are incidenţa cea mai mare a cazurilor de tuberculoză, de ani de zile. Dacă, în ultimii 15 ani, Doljul se afla în primele 15 judeţe din ţară, în ultimii şase ani a ajuns în primele cinci, iar în ultimii trei ani se află în primele trei judeţe din ţară ca număr al cazurilor de TBC, alături de Mehedinţi şi Olt. În 2011, incidenţa cazurilor de tuberculoză în Dolj era de 139 la suta de mii de locuitori“, a precizat dr. Corneliu Miu, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova şi coordonatorul Programului Naţional de Tuberculoză pe judeţul Dolj.

Bolnavul netratat, marele pericol

Medicii specialişti consideră că şi şomajul este o cauză a îmbolnăvirii cu tuberculoză, iar Doljul este fruntaş pe ţară şi la numărul de persoane fără loc de muncă. „Doljul se confruntă în continuare cu o populaţie săracă, dacă ne gândim că peste 50 la sută din locuitori se ocupă cu practicarea agriculturii de familie, ce presupune eforturi fizice mari, multă muncă şi bani puţini, deci o menţinere a stării de sărăcie. Prin desfiinţarea unor mari întreprinderi, în Dolj a crescut şi numărul şomerilor, care între timp nu mai sunt indemnizaţi şi cu greu îşi găsesc un loc de muncă, deci şi aici apare factorul sărăcie“, susţine dr. Corneliu Miu, care enumeră şi grupele de populaţie vulnerabile la TBC: copiii, bătrânii, romii şi şomerii. „Sunt situaţii în anumite zone ale judeţului în care pentru copii singura hrană o reprezintă laptele şi cornul dat de la şcoală. Sunt şi familii de romi care trăiesc în locuinţe insalubre, fără apă şi canalizare, stau mulţi într-o cameră, iar această mişcare permanentă dintr-un loc în altul îi transformă în adevăraţi vectori de transmitere a bolii. Aici se adaugă alcoolul şi tutunul, alţi factori care conduc către o predispunere la tuberculoză“, adaugă medicul primar pneumolog de la Spitalului de Boli Infecţioase din Craiova.  
Factorul de bază ce duce la creşterea numărului de cazuri de tuberculoză îl reprezintă însă bolnavul de TBC neidentificat şi netratat, care se deplasează dintr-un loc în altul. „Un studiu făcut de noi pe Dolj arăta că în 2002 existau în Craiova şapte astfel de bolnavi pe kilometru pătrat, iar în 2008 numărul acestora scăzuse la şase. Ei sunt adevăratele surse de infecţie“, a spus dr. Corneliu Miu. În 2011, în Dolj s-au înregistrat 1.112 cazuri de TBC, din care 70 la sută au reprezentat surse de contaminare. „Un rol important în depistarea cazurilor de TBC l-au avut în ultimii ani şi medicii de familie, care după ce au fost instruiţi în strategia DOTS au descoperit şi trimis la medicii specialişti un număr mare de cazuri de tuberculoză, iar 75 la sută dintre ei s-au vindecat după ce au finalizat tratamentul indicat timp de şase-opt luni“, a mai spus medicul coordonator al Programului Naţional de Tuberculoză pe judeţul Dolj.

Cazuri de TBC rezistente la tratament

O problemă actuală o ridică cazurile de tuberculoză rezistente la tratament, cunoscute sub denumirea de MDR-TB, multi-drug-resistant tuberculosis. „Sunt pacienţi care, diagnosticaţi cu tuberculoză, au abandonat în repetate rânduri tratamentul, căpătând bacilul Koch, rezistent la majoritatea tuberculostaticelor. Problema devine extrem de gravă, pentru că putem fi infectaţi şi îmbolnăviţi cu acest microb rezistent şi nu avem posibilitatea să ne vindecăm“, a afirmat dr. Corneliu Miu. Acesta mai susţine şi că numărul de medicamente este redus „pentru că ţările dezvoltate nu se confruntă cu problema tuberculozei, iar pentru producători nu este rentabil să scoată pe piaţă medicamente care nu au o arie mare de răspândire“.
În acest an, în judeţul Dolj au fost înregistrate 59 de cazuri de MDR-TB, din care 38 au fost internate în Centrul de Excelenţă din Bucureşti. „Aceşti bolnavi vor fi supuşi unui tratament extrem de scump, care costă în jur de de 1.000 de lei pe lună, şi mai puţin eficient decât regimul iniţial, care ar fi vindecat boala, dacă pacientul s-ar fi ţinut de tratament“, a explicat dr. Corneliu Miu. „Să sperăm că şi în Dolj se vor face toate diligenţele pentru a reuşi să transformăm Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna într-un centru de excelenţă modern, care să asigure tratarea şi vindecarea bolnavilor MDR-TB“, a adăugat medicul. „Se pare că în ultimul an, decidenţii politici din România au realizat că fără o susţinere financiară nu putem diminua cazurile de TBC din ţară şi cu precădere din Oltenia“, a mai spus dr. Corneliu Miu. „Tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică, în special în zona Olteniei, în sudul ţării şi nord-estul Moldovei“, a concluzionat medicul craiovean de la Spitalul „Victor Babeş“.

Care sunt simptomele

Tuberculoza este o infecţie bacteriană localizată cel mai des în plămâni (TBC pulmonar), dar care se poate răspândi şi în alte părţi ale organismului (TBC extrapulmonar). Din plămâni, tuberculoza este răspândită cu uşurinţă altor persoane, prin tuse sau strănut. Conform medicului Corneliu Miu, principalele simptome de tuberculoză sunt tusea seacă sau productivă, care durează peste trei-patru săptămâni fără a răspunde la tratamentul antitusiv, subfebrilitatea, scăderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, transpiraţia, tendinţa spre oboseală. „Acestea sunt semne sugestive de TBC, iar persoana care se află în această situaţie se poate adresa oricărui medic de specialitate din judeţ, chiar şi fără a avea bilet de trimitere de la medicul de familie“, a precizat dr. Miu, coordonatorul Programului Naţional de Tuberculoză pe judeţul Dolj.

Tratament gratuit

Tratamentul bolnavilor de tuberculoză este gratuit, indiferent dacă persoana respectivă este asigurată sau nu. „30 la sută dintre bolnavi sunt neasiguraţi, iar alţii refuză să se prezinte la medic de teama costurilor. Pacienţii trebuie să ştie că tratarea tuturor cazurilor de TBC este gratuită, atât în perioada de spitalizare, cât şi în ambulatoriu, până la vindecare, adică în acea perioadă de şase-opt luni“, susţine dr. Corneliu Miu. Pentru consult, pacientul nu trebuie decât să se prezinte la medicul de familie, care îl trimite pentru investigaţii în ambulatoriul de specialitate, chiar şi în cazul în care nu este asigurat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS