24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDemolări în pieţele Craiovei

Demolări în pieţele Craiovei

21 de construcţii ridicate în pieţele Craiovei au fost demolate, ieri, pentru că deţinătorii lor subînchiriaseră spaţiile către alte firme

SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL a început, în colaborare cu Poliţia Locală Craiova şi RAADPFL Craiova, o amplă acţiune de demolare a construcţiilor provizorii ilegale din pieţele municipiului. În cadrul acestei acţiuni, au fost demolate ieri 21 de astfel de construcţii provizorii, aparţinând unui număr de 18 comercianţi. În prezent, în evidenţele SC Pieţe şi Târguri figurează 232 de construcţii provizorii, în care îşi desfăşoară activitatea circa 200 de comercianţi.

Interdicţie în contract

„Demolarea celor 21 de construcţii provizorii s-a decis deoarece contractele pe care le aveau încheiate cu noi au expirat. Comercianţii au solicitat prelungirea lor, însă o astfel de acţiune era ilegală, întrucât deţinătorii au încălcat cheltuielile contractuale, în sensul că au subînchiriat spaţiile obţinute la licitaţie. Adică ei ne plăteau nouă o chirie de câteva sute de lei (între 12 şi 23 lei/mp), dar încasau mii de lei pe lună de la cei cărora le subînchiriaseră“, a declarat Cătălin Resceanu, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.
Contractul de închiriere semnat de fiecare comerciant cu SC Pieţe şi Târguri conţine, într-adevăr, o clauză care interzice subînchirierea spaţiului. În art. 9 lit. I se menţionează: „Chiriaşul nu are dreptul să subînchirieze în totalitate sau parţial, să se asocieze sau să cesioneze dreptul de folosinţă asupra spaţiului şi terenului; în caz contrar, contractul se reziliază de drept, iar terenul ce face obiectul contractului va fi scos la licitaţie“.
Încă de la începutul lunii septembrie, angajaţii de la Pieţe i-au atenţionat pe cei care-şi subcontractaseră spaţiile că fie le-au fost reziliate contractele pe acest motiv, fie le-au expirat deja aceste contracte. În acest sens, comercianţilor li s-a pus în vedere să-şi demoleze singuri construcţiile, în caz contrar chioşcurile urmând să fie demolate de RAADPFL, dar tot pe cheltuiala lor. În cazul celor care n-au înţeles să-şi dezasambleze singuri construcţiile, edilul Craiovei a emis o dispoziţie de primar pentru demolarea chioşcurilor, în vederea eliberării domeniului public.

Decizii amânate de Solomon

„Zece dintre comercianţii demolaţi astăzi (ieri – n.r.) aveau contractele expirate încă din 2011 şi se ştia despre ei că subînchiriaseră spaţiile. Edilul-şef de atunci trebuia să decidă într-un fel sau altul cu privire la demolarea respectivelor construcţii, însă nu s-a luat nici un fel de decizie în acest sens. A fost nevoie să vină actualul primar, care, pe 18 septembrie, să emită dispoziţiile de demolare“, a spus Resceanu.
Încă de joia trecută, pe uşa fiecăreia dintre construcţiile vizate a fost afişată dispoziţia de demolare a spaţiului, în care se menţiona clar că demolarea va demara pe 24 septembrie, la ora 8.00. Unii dintre comercianţi au înţeles şi şi-au luat marfa, ba chiar s-au apucat să demoleze singuri construcţia. Alţii, însă, n-au crezut că li se va întâmpla ceva. Dar li s-a întâmplat! „Înarmaţi“ cu polizoare unghiulare şi răngi, angajaţii de la Pieţe şi Târguri şi de la RAADPFL au demontat ieri cele 21 de chioşcuri, totalizând 666,36 mp, amplasate în toate pieţele Craiovei.
„Săptămâna trecută, câţiva reprezentanţi ai comercianţilor au solicitat stoparea acţiunii, unii dintre ei motivând că mai multe persoane vor rămâne fără loc de muncă. Deşi e o situaţie dificilă şi o înţelegem, nu putem să mai tolerăm asemenea ilegalităţi. Până la urmă, în locul celor care subînchiriaseră ilegal vor veni alţii, care vor crea şi ei locuri de muncă, dar vor fi în legalitate“, a menţionat directorul Resceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS