10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCanalizarea se extinde

Canalizarea se extinde

4.000 de locuinţe din Craiova vor fi branşate la reţeaua de apă şi 7.000 la canalizare, în următorii doi ani, în cadrul unui proiect finanţat
din fonduri europene

Săptămâna viitoare vor începe lucrările de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în judeţul Dolj, în cadrul unui proiect-mamut derulat de Compania de Apă „Oltenia“ cu finanţare europeană. Intitulat „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în judeţul Dolj“, proiectul are o valoare totală de 633.060.393 de lei, din care 564.253.056 de lei reprezintă contribuția nerambursabilă din Fondul de Coeziune și de la bugetul de stat, cu 11.515.370 de lei vor contribui consiliile locale din aria proiectului și Consiliul Județean Dolj, iar 57.291.967 de lei va fi contribuția Companiei de Apă, prin împrumut de la BERD.

Apă şi canalizare în Romaneşti şi Bariera Vâlcii

Prima etapă din acest masterplan de apă şi canalizare vizează municipiul reşedinţă de judeţ. Contractul privind „Extinderea şi reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Craiova“ a fost semnat ieri, la sediul Companiei de Apă „Oltenia“, a anunţat tot ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Lia Olguţa Vasilescu. Contractul de lucrări a fost atribuit prin licitaţie asociaţiei firmelor TMUCB SA şi MITLIV EXIM SRL. Valoarea contractului este de 59,2 milioane de lei, fără TVA, din care 45,81 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene.
Investiţia vizează două cartiere ale Craiovei – Bariera Vâlcii şi Romaneşti. Vor fi reabilitate aici 34 km de reţele de apă potabilă, pe lungimea cărora vor fi branşate la conductele de apă aproape 4.000 de gospodării. De asemenea, reţeaua de canalizare va fi extinsă cu circa 72 km, permiţând conectarea la aceasta a circa 7.000 de gospodării.
Durata de execuţie a contractului este de 24 de luni, iar lucrările vor începe chiar de săptămâna viitoare, primul vizat fiind cartierul Bariera Vâlcii.
În prezent, 40% din suprafaţa Craiovei nu are canalizare. La finalizarea acestor lucrări, doar 15% din suprafaţa municipiului va fi lipsită de canalizare, după cum a anunţat ieri, în conferinţa de presă, primarul Lia Olguţa Vasilescu.

Urmează alte localităţi

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a anunţat tot ieri, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că lucrările din Craiova vor fi urmate de alte contracte de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare în localităţi din judeţ, precum Calafat, Filiaşi, Poiana Mare, Băileşti, Ciupercenii Vechi, Bechet, Călăraşi, Dăbuleni şi Segarcea. Licitaţiile de atribuire a contractelor de lucrări urmează să fie finalizate cel târziu în primul trimestru al anului 2013. După finalizarea lucrărilor – cel puţin teoretic – jumătate din populaţia judeţului Dolj va fi racordată la reţelele de apă potabilă şi canalizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS