16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFestival de escaladă pe Cheile Sohodolului

Festival de escaladă pe Cheile Sohodolului

Festivalul de escaladă „Sohodol Climb 2012“ a debutat vineri pe Cheile Sohodolului, în comuna gorjeană Runcu. Evenimentul se desfăşoară până duminică şi este organizat de asociaţiile Vertical Spirit şi Alpin Club Carpatic. Potrivit organizatorilor, festivalul are drept scop valorificarea potenţialului deosebit pentru practicarea escaladei sportive al Cheilor Sohodolului prin deschiderea de noi faleze şi promovarea zonei în rândul căţărătorilor din întreaga ţară, dar şi din afară. Vor fi amenajate aproximativ 25-30 de trasee noi de escaladă cu grade diferite de dificultate, însă participanţii se vor putea căţăra pe toate traseele existente în zonă. Se vor premia cele mai bune realizări atât la fete, cât şi la băieţi. Vor fi luate în considerare doar traseele noi amenajate, iar pentru începători şi căţărătorii de nivel mediu va fi organizată o tombolă cu premii.

120 de rute de căţărare amenajate

În prezent, în Cheile Sohodolului sunt amenajate aproximativ 120 de rute de escaladă sportivă, cu grade de dificultate cuprinse între 5b şi 8a+, majoritatea amplasate în imediata apropiere a drumului auto care străbate cheile. Diversitatea traseelor este foarte mare, de la feţe căzute la surplombe agresive şi tavane, fiind o zonă recunoscută pentru frumuseţea liniilor de căţărare şi a tehnicităţii acestora. Roca este un calcar aderent cu forme variate, fiind una dintre puţinele zone din ţară unde există şi coloane. Principala faleză vizată pentru ediţia din acest an este cea din aval de Nări (peste apă, pe partea stângă, mergând dinspre intrarea în chei) – ideală pentru căţărarea pe timpul verii, deoarece se află toată ziua la umbră. În cadrul festivalului se va desfăşura şi o competiţie de escaladă de dificultate. Evenimentul este organizat cu sprijinul: Gorj Aventura, FRAE, Webbing şi Natura 2000.

Donaţii pentru un căţărător bolnav

Taxa de participare la Festivalul de escaladă „Sohodol Climb 2012“ este de 40 de lei de persoană. Conform organizatorilor, o parte a fondurilor strânse vor fi donate lui Claudiu Miu, campion naţional şi balcanic la căţărare. Sportivul suferă de o boală cronică necruţătoare şi are nevoie de 20.000 de dolari pentru a acoperi o parte din costul tratamentelor. În cadrul festivalului de escaladă va exista, de asemenea, şi o urnă, în care, cei care doresc să îl ajute pe Claudiu Miu pot dona o sumă de bani. Căţărătorul este unul dintre cei mai buni în domeniul său din România, în 2009 şi 2012 participând la competiţia mondială de profil unde a obţinut cea mai bună clasare reuşită vreodată de un sportiv român. A mai participat la competiţii dificile în Anglia, Bulgaria, Scoţia şi SUA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS