6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCu căţelul şi mătura la plimbare

Cu căţelul şi mătura la plimbare

„Câinii! Câinii de care nu mai scăpăm odata! Dar nu numai câinii de care nu mai scăpăm ca de un blestem, ci şi iubitorii de câini, oamenii, mai ales orăşenii cu ştaif, care au câini în apartamente şi pe care îi scot să îşi facă nevoile pe lângă blocuri! Aceştia nu pot fi civilizaţi decât cu aplicarea legii“, se plâng unii dintre craioveni. Şi asta fiindcă nimeni nu a văzut până acum pe străzile sau prin parcurile Craiovei vreun proprietar de câini să poarte cu el şi punga, făraşul şi mătura cu care să strângă mizeria lăsată de animăluţul lui drag.
Ca şi cum nu ar fi de ajuns câinii fără stăpân care sunt prezenţi la orice colţ de stradă, în Craiova mai sunt şi câinii cu stăpân, mai ales cei crescuţi în apartamente şi ai căror proprietari îi scot la plimbare, dar și să-şi facă nevoile în faţa blocului sau în parc. Se înţelege că în cazul acestor patrupede nu ele poartă vina, ci proprietarii lor, iubitori de animale declaraţi, dar certaţi cu cele mai elementare reguli de bun-simţ. Mulţi craioveni se plâng că nu de puţine ori s-au trezit că nu pot sta pe o bancă în parc din cauza câinilor ţinuţi în lesă sau lăsaţi liberi care îşi fac nevoile în spaţiul verde. Sau că sunt momente când merg pe aleile dintre blocuri şi trebuie să se ferească de mizeriile lăsate de câinii unora dintre vecinii lor, dacă nu au avut chiar ghinionul să calce în ele. Că locul de joacă, din imediata vecinătate a locuinţei, unde îşi duc copii, este plin cu excremente de câine. Un adevărat focar de infecţie. „Este o dovadă de igienă personală să cureţi mizeria după căţelul tău atunci când ieşi cu el în spaţiul public. Trebuie să ne obişnuim treptat-treptat cu civilizaţia. Eu m-am săturat să ies pe stradă cu copilul şi să calc în tot felul de rahaţi, în faţa blocului, în faţa şcolii, în faţa magazinului, la locul de joacă, în parc. Este un focar de infecţie şi consider că autorităţile trebuie să aplice mai multe amenzi acestor persoane“, a spus Ramona, din cartierul George Enescu.
Dacă pentru câinii fără stăpân nu prea are cine să fie tras la răspundere, pentru cei aflaţi în proprietatea cuiva, stăpânul trebuie învăţat să fie înainte de toate şi un „deţinător“ de punguliţă, făraş şi mătură cu care să ridice resturile lăsate de animal.

Pe urmele câinilor

Măsuri pentru stăpânii câinilor care sunt lăsaţi să-şi facă necesităţile la voia întâmplării există, că ele sunt mai puţin aplicate este o altă problemă.
Cum o problemă este şi prinderea în fapt a deţinătorilor de câini în astfel de momente. „Există hotărâre de consiliu în acest sens, HCL 319/2009 modificată prin HCL 279/2011, Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, problema este că proprietarul câinelui care este lăsat să-şi facă nevoile în spaţiul public trebuie prins în fapt. Nu poţi să aplici o amendă chiar dacă îl toarnă un vecin. Poliţia Locală a desfăşurat o astfel de campanie şi acolo unde am avut sesizări i-am somat pe proprietarii de câini că sunt pasibili de amendă dacă îşi lasă patrupedele să-şi facă nevoile pe domeniul public fără să ridice ulterior mizeria. HCL prevede la art. 38 că această faptă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 400 şi 1.000 de lei“, a precizat directorul Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu.
Din păcate, în oraşul Craiova încă nu există spaţii special amenajate unde proprietarii să-şi scoată companionii.

Bun de aplicat

HCL 319/2009, la art. 38, lit. g-j, prevede că este interzisă „plimbarea animalelor de companie de talie mică, mijlocie şi mare în părculeţe şi locuri de joacă special amenajate pentru copii şi pe zonele verzi amenajate pe domeniul public şi semnalizate corespunzător cu indicatoare «Accesul animalelor interzis!»“. De asemenea, este interzisă plimbarea pe domeniul public a animalelor de companie dacă proprietarii acestora nu au cu ei materiale necesare pentru curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor. În hotărârea de consiliu se explică și care trebuie să fie aceste materiale: „Prin materiale necesare păstrării curăţeniei se înţelege fie ca proprietarul să aibă asupra sa mătură, făraş, pungă de unică folosinţă, fie pungă şi mânuşi de unică folosinţă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS