15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdăpost de 5,5 milioane de lei pentru câini

Adăpost de 5,5 milioane de lei pentru câini

Potrivit studiului de fezabilitate, noul adăpost în care vor fi duși câinii fără stăpân de pe străzile Craiovei va avea 5.000 de locuri, iar exploatarea sa va costa 1,8 milioane de lei anual

Consilierii locali craioveni sunt convocaţi mâine într-o şedinţă extraordinară a legislativului local pentru a-şi da girul, printre altele, asupra studiului de fezabilitate întocmit de SC Proiect Construct SRL Craiova pentru viitorul adăpost canin din municipiu. Potrivit acestui document, investiţia este fezabilă pe terenul pus la dispoziţie de municipalitate lângă podul către Breasta şi ar urma să coste circa 5,5 milioane de lei (55 de miliarde de lei vechi). În acest adăpost ar urma să stea, până îşi vor da obştescul sfârşit, 5.000 de câini fără stăpân ridicaţi de pe străzile Craiovei, cu posibilitatea de extindere până la 10.000 de câini.

„Apartamente“ pentru câte patru câini

Investiţia propriu-zisă presupune amenajarea de padocuri pentru cei 5.000 de câini, o clădire anexă – care cuprinde zona de carantină, cabinetul medical, sala de operaţie şi cea de recuperare postoperatorie, spălătoria, morga (dotată inclusiv cu cameră frigorifică pentru cadavre), depozitul de medicamente, magazia, bucătăria şi zona de întreţinere – dar şi alei pietonale sau carosabile, parcări, spaţii verzi (inclusiv o perdea de vegetaţie pe întreg perimetrul). Incinta va fi împrejmuită şi va beneficia de supraveghere video, iar gunoiul va fi colectat selectiv, pe o platformă betonată special amenajată.
Câinii vor fi ţinuţi în padoc câte patru. Fiecare padoc va avea dimensiunea de 2,5/5,5 m, din care cuşca propriu-zisă (realizată din plăci isopan pe structură metalică, iar pe jos având beton sclivisit) are 2,5/2,6 m, iar restul reprezintă zona de alergare descoperită, împrejmuită cu plasă bordurată. Între 50 şi 70 de unităţi vor constitui baterii de padocuri, ce vor include şi cuşti individuale pentru izolarea câinilor agresivi.
Tot din isopan pe structură metalică vor fi realizate şi clădirile anexe, doar că acestea vor avea la interior compartimentări cu rigips.
Într-o primă fază, dejecţiile animalelor, dar şi cele de la toalete vor fi colectate într-un bazin etanş de 30 mc, care va fi golit cu vidanjele atunci când e necesar. Ulterior, odată cu extinderea adăpostului, vor fi construite în incintă două ministaţii de epurare.

Încălzire cu infraroşii

Clădirea administrativă va fi iluminată economic, folosind tuburi cu neon, dar va fi încălzită cu cel mai scump şi – se spune – mai eficient sistem de încălzire – panouri radiante cu infraroşii. Apa va fi asigurată din reţeaua oraşului, apreciindu-se că e mai ieftin aşa, decât o alimentare dintr-un puţ forat, preexistent, dar care oferă o apă cu un conţinut mult prea mare de amoniac ca să poată fi folosită ca atare, fiind necesară tratarea ei pentru a o face potabilă.
Noul adăpost va avea nevoie de un total de 24 de angajaţi, inclusiv medici veterinari. Studiul de fezabilitate a mers până la calcularea sumelor necesare pentru salarizarea personalului. Opt persoane vor avea salarii de 2.000 de ei/lună, zece vor primi câte 1.200 lei/lună, iar alte şase vor avea salarii de 900 lei/lună. Cheltuielile de personal se vor ridica, aşadar, la 33.400 lei/lună. Cam tot atât – 33.000 lei/lună – vor fi şi cheltuielile cu energia electrică, salubrizarea va costa 1.500 lei/lună, consumabilele – 3.000 lei/lună, iar apa – 75.000 lei/lună.
Valoarea cheltuielilor totale se va ridica la circa 150.000 lei/lună, adică 1,8 milioane lei/an (18 miliarde de lei vechi pe an), dar asta doar în situaţia optimistă în care mâncarea ar fi asigurată gratuit de supermarketuri, care să pună la dispoziţie alimente care au termenul de valabilitate aproape de expirare (deci nu expirate!). În Craiova, însă, există puţine supermarketuri care sunt dispuse să dea gratis produse pentru hrana animalelor, cele mai multe preferând să le vândă oamenilor la preţ redus, acoperindu-şi astfel măcar o parte din pierderile rezultate din expirarea mărfurilor. Hrana pentru Grădina Zoologică din Craiova nu este nici ea obţinută gratis de la supermarketuri, ci este achiziţionată de la acestea – ce-i drept, la un preţ foarte mic, sub 2 lei/kg.

Cinci craioveni pe zi, muşcaţi de câini

Investiţia e programată să fie realizată în trei etape. Prima dintre ele presupune realizarea platformelor şi aleilor carosabile, a construcţiei care va adăposti cabinetul medical, bucătăria şi celelalte facilităţi, dar şi padocurilor pentru 500 de câini. Va urma extinderea cu încă 2.000 de locuri în a doua etapă şi alte 2.500 de locuri în cea de-a treia. Durata totală a construcţiei se apreciază că va fi de zece luni.
Documentul nu uită să menţioneze că principalul efect al eliminării câinilor de pe străzi prin adunarea lor în aceste padocuri îl reprezintă reducerea până la eliminare a persoanelor muşcate de câini, menţionându-se că, în Craiova, cinci persoane se prezintă în medie pe zi la urgenţa spitalelor din localitate după ce au fost victimele maidanezilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS