8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNuntă în Peştera Muierii

Nuntă în Peştera Muierii

Festivalul „Coborâtul oilor de la munte“ a înregistrat în acest an o premieră: o nuntă oficiată în Peştera Muierii din comuna gorjeană Baia de Fier. Primarul comunei, Dumitru Turbăceanu, s-a împărţit sâmbătă între acţiunile organizate cu ocazia manifestării „Coborâtul oilor de la munte“ şi oficierea unei cununii civile într-un loc mai puţin obişnuit. Este vorba de cunoscuta Peşteră a Muierii din Baia de Fier, unde doi tineri s-au hotărât să îşi unească destinele într-un mod cât se poate de tradiţional. Cei doi miri, Cristi şi Melania Meloancă, dar şi cea mai mare parte a nuntaşilor au purtat straie tradiţionale. Tot în costum popular s-a prezentat şi primarul Dumitru Turbăceanu, care a oficiat originala cununie civilă. Galeriile peşterii au răsunat de voie bună, iar nuntaşii au deschis astfel drum şi pentru alte cupluri care vor dori să se căsătorească în viitor în Peştera Muierii.

Petrecerea
la restaurant

Melania a declarat că a pregătit din timp nunta şi s-a bucurat că a fost susţinută de rude, de localnici, dar şi de primar pentru a realiza cununia în peşteră şi nu
într-un cadru convenţional. „Am renunţat la rochia de mireasă şi la costum pentru a avea o nuntă ca străbunii noştri. Suntem împreună de trei ani şi ne-am gândit că trebuie să facem o nuntă cum nu a mai fost: în Peştera Muierii. Sunt fiică a satului. Iubesc portul popular şi mă bucur că prietenii mei au îmbrăţişat această idee, la fel ca şi soţul. Mă bucur că am reuşit să o punem în practică. Au venit atâţia prieteni şi au reuşit să îşi găsească şi ei costume în lada de zestre a bunicilor“, a povestit mireasa. Primarul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu, a declarat că speră ca şi alte cupluri să vină să se căsătorească în Baia de Fier: „Am primit cu bucurie această idee şi cadrul natural a oferit toate condiţiile pentru un astfel de eveniment. Este prima cununie civilă oficiată în Peştera Muierii şi sperăm să urmeze şi altele. Este una din cele mai vechi peşteri din România şi are o valoare deosebită. Oricine doreşte poate să îşi lege cel mai important eveniment din viaţă de numele şi renumele acestei peşteri“, a spus edilul Turbăceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS