10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTelemedicina ajunge și la țară

Telemedicina ajunge și la țară

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, mizează pe dezvoltarea sistemului de telemedicină în mediul rural, lucru care ar aduce o creştere a calităţii serviciilor de asistenţă medicală  


Într-o discuţie on-line cu cititorii Hotnews, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat (foto), a atins şi subiectul asistenţei medicale în mediul rural, considerată departe de standardele europene. Arafat a precizat că există soluţii de îmbunătăţire a acesteia, iar una dintre ele ar fi dezvoltarea sistemului de telemedicină la nivelul comunelor. 

„În mediul rural, utilizarea telemedicinei necesită implicare şi programare la nivelul unităţilor sanitare care vor oferi consultanţă, nefiind vorba de urgenţe. Astfel de sisteme care vizează medicina de familie, consultul între medicul de familie şi specialist sau urmărirea pacientului operat la distanţă postoperator de chirurgul curant, există în Grecia şi Croaţia, spre exemplu. Ei le folosesc mai ales între insule şi spitalele universitare de pe continent. Noi facem nişte paşi importanţi în acest domeniu, dar trebuie să-i creştem atractivitatea, iar asta se poate face prin plata consultaţiilor în telemedicină. Acest lucru va fi introdus în următorul acord-cadru, unde se va prevede posibilitatea decontării acestor consultaţii la nivelul Casei Naţionale“, a scris Arafat.

Sistemul scuteşte pacienţii de deplasările la oraş

Cititorii i-au transmis subsecretarului de stat faptul că, din cauza lipsei dotărilor la cabinetele medicale de la ţară, oamenii de acolo sunt nevoiţi să meargă la oraş pentru a-şi face analize. Arafat le-a dat dreptate şi le-a explicat că sistemul de telemedicină poate rezolva şi această problemă. „La nivel rural, într-adevăr, dotarea este limitată şi prezenţa medicului specialist pe lângă medicul de familie este cel mai adesea absentă. Totuşi, există cabinete cu dotare importantă, care permit asigurarea îngrijirilor medicale la nivelul medicului de familie, iar introducerea sistemului telemedical în zonele rurale nu va face decât să încurajeze colaborarea încet, încet între specialist şi medicul de familie, în favoarea pacientului“, a răspuns Arafat. „Sperăm ca acest sistem să scutească unii pacienţi de deplasări inutile, pe lungă distanţă, pentru controale sau consulturi ce pot fi realmente efectuate în sistemul telemedical la acelaşi nivel calitativ. De exemplu, în cazurile dermatologice, prezenţa medicului de familie şi consultul dermatologului pentru anumite afecţiuni poate stabili un tratament de la distanţă, studiile arătând că această metodă este eficientă şi suficientă“, a adăugat Raed Arafat. Acesta consideră că medicii care deservesc zonele rurale şi, mai ales, pe cele izolate ar trebui să aibă anumite beneficii, care să-i încurajeze să aleagă localităţile respective.
Subsecretarul de stat a mai anunţat că „la nivel rural trebuie să continuăm dezvoltarea serviciilor de intervenţie nu doar pe partea medicală, dar şi pe cea a situaţiilor de urgenţă, precum incendiile“, pentru că în prezent zonele rurale nu beneficiază de acelaşi timp de reacţie ca şi zonele urbane.

De ce pleacă medicii tineri

Raed Arafat a atins şi subiectul medicilor tineri care pleacă din ţară, explicând că acest fenomen nu ţine neapărat de partea financiară. „Problema medicilor tineri în ceea ce priveşte evoluţia şi dezvoltarea lor este una reală şi necesită într-adevăr o abordare nu doar din partea ministerului, ci şi a instituţiilor care răspund de pregătirea lor. Unul dintre motivele pentru care pleacă o parte din medicii tineri din România nu este neapărat legat de partea financiară, ci mai mult de partea de pregătire şi de şansele lor de a evolua profesional“, a spus Arafat. El a dezvăluit şi cât cheltuie anual statul pentru întreg sistemul de urgenţă (UPU, serviciile de ambulanţă şi SMURD): aproximativ 210 milioane de euro.
Raed Arafat a fost de acord şi cu faptul că nu toate vizitele la medicul de familie ar necesita programare şi a anunţat că va face o propunere în acest sens la realizarea următorului contract-cadru.

Ce este telemedicina

Telemedicina permite consultarea la distanţă a pacienţilor de către medici specialişti şi este utilă în special în situaţii de urgenţă şi pentru oamenii din zonele rurale sau izolate. În România funcţionează deja trei reţele de telemedicină: în Târgu Mureş, la care sunt conectate 45 de spitale, în Bucureşti, cu 30 de spitale conectate, printre care şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, și o reţea cu centrul la Iaşi, aflată încă în fază experimentală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS