27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul Judeţean, gata în noiembrie

Spitalul Judeţean, gata în noiembrie

Ultimele săli de operaţie programate la reabilitare vor fi gata în două luni, deşi se vorbea de finalizarea lucrărilor în septembrie. În tot acest timp, medicii vor opera cu rândul, în sălile deja renovate.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, activitatea la nivelul blocurilor operatorii va intra în normal abia din luna noiembrie. Sălile de operaţie sunt într-un proces de reabilitare, în cadrul unui proiect finanţat de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, iar până acum s-a făcut recepţia la blocurile operatorii de la etajele patru (ORL), șapte (ginecologie, urologie, chirurgie II) şi nouă (chirurgie şi ortopedie pediatrică). Următoarele pe listă sunt sălile de operaţie de la etajul șase (chirurgie generală, chirurgie I, chirurgie III, chirurgie toracică, ortopedie), unde se desfăşoară o mare parte din activitatea spitalului. Aici, constructorii aşteaptă un semn să înceapă lucrările, dar încă nu au front de lucru. Deşi se spera ca sălile să fie gata până la sfârşitul acestei luni, conducerea spitalului susţine că renovările vor dura mult mai mult, iar blocurile operatorii nu vor putea fi folosite mai devreme de luna noiembrie.
În tot acest timp, medicii vor opera cu rândul, în sălile deja renovate. Activitatea se va îngreuna puţin, pentru că prin blocurile operatorii de la etajul șase treceau foarte mulţi pacienţi. „Etajul șase este unul dintre cele mai importante ale spitalului, pentru că sunt sălile de operaţie de la chirurgie şi ortopedie. O să ne mutăm activitatea în sălile care s-au finalizat şi în care se operează în prezent în regim normal. Sunt circuite care trebuie respectate. Este vorba de o lucrare sub exploatare, de un spital, nu de o clădire oarecare. Sunt săli de operaţie cu aparatură medicală cu care numai noi umblăm. Nu pot lăsa constructorul să scoată aparatura şi să o monteze la loc. De fapt, nici nu e prevăzut în contract acest lucru. De asta durează aşa de mult cu eliberarea sălilor. Se testează toată aparatura după montare – lămpi, tuburi de oxigen – şi abia apoi pot să trimit pacienţii acolo şi să creez front de lucru în altă parte. Dacă puneam lacăt pe spital, terminam repede cu renovările, dar nu se putea face aşa ceva“, a precizat managerul SJU Craiova, conf. dr. Florin Petrescu.           

Probleme cu ortopedia

Managerul spitalului a mai menţionat că sălile de la etajul șase ar putea deveni din nou funcţionale în câteva luni şi că nu se ştie dacă se va mai interveni acum şi la blocurile operatorii de la etajul cinci. „Constructorul se uită în proiect şi ştie că trebuie să monteze lumina, dar noi îi spunem cum avem nevoie în sală. Ne trebuie o lumină difuză, sunt săli unde nu intră lumina, sunt prize speciale, uşi cu sistem special de deschidere, şi toate se fac după cum spun medicii. Poate s-a vorbit de septembrie, dar eu cred că sălile de la etajul șase nu vor fi gata mai devreme de luna noiembrie. Nu ştiu dacă se va mai face ceva şi la etajul cinci. Să vedem din noiembrie încolo. Aici s-au mai făcut reparaţii şi nu cred că ar mai trebui mare lucru făcut. Să se termine mai întâi cu sălile de chirurgie“, a spus dr. Florin Petrescu.
În procesul de transfer al aparaturii dintr-o parte în alta, pentru a se crea frontul de lucru ar putea apărea o problemă cu sala de ortopedie. Aparatura de aici este specială şi nu se poate adapta la o altă sală. „O să găsim soluţii. Există o sală la etajul cinci, modernizată mai demult, şi cred că putem să ne mutăm acolo. Noi operăm sub raze X şi avem un aparat care nu poate fi mutat, pentru că are nevoie de o priză specială. Dar o să încercăm să montăm una la etajul cinci. Aşa este când se lucrează, mai apar probleme tehnice, este mai complicat să-ţi desfăşori activitatea, dar se găsesc soluţii“, a afirmat directorul medical al spitalului, medicul ortoped Dan Tarniţă.       

„Depinzi de medici, te opreşti când spun ei“

Finanţatorul lucrării, consiliul judeţean, susţine că totul depinde de cum se organizează spitalul. „Execuţia are un termen, care este prevăzut în contract, 30 de zile de la ordinul de începere a lucrărilor, dar dacă apare ceva în plus, se poate prelungi. Este spital şi se modifică nişte circuite pentru a se face front de lucru. Depinzi de medici, te opreşti când spun ei, aştepţi. Ştiam că o să fie o lucrare complexă, dar la final trebuie să iasă foarte bine“, a explicat vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.
Acesta a mai precizat că, după finalizarea ultimului lot de lucrări din acest proiect, va mai exista şi un alt lot de lucrări, care va cuprinde tot ce a rămas nefăcut la nivel de blocuri operatorii. „Vom căuta surse de finanţare pentru lucrările care nu au fost prinse în acest proiect din diverse motive, pentru ca, până la sfârşitul anului, să terminăm cu tot ceea ce înseamnă săli de operaţii la spital, iar de la anul să intrăm pe saloane“, a spus Cristinel Iovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS