10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePosturile didactice, din nou pe mâna directorilor

Posturile didactice, din nou pe mâna directorilor

Posturile didactice declarate vacante după începerea noului an şcolar vor fi ocupate prin concurs la nivelul unităţilor de învăţământ. Dispoziţia a fost dată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în aceste zile şi prevede faptul că directorii vor numi prin decizie membrii comisiei de concurs.

De luni, Inspectoratul Şcolar Judeţean va avea doar rolul de asistenţă şi consiliere a unităţilor şcolare în privinţa asigurării resursei umane. Mai exact, va afişa normele didactice vacante în şcoli şi va actualiza lista cadrelor didactice calificate rămase nerepartizate, conform ordinului Ministerului Educaţiei nr. 5.560/2011. De asemenea, la nivelul ISJ Dolj va exista o comisie de monitorizare a concursurilor care se vor organiza pentru posturile declarate vacante mai mult de 60 de zile. Orele didactice care sunt libere pe o perioadă mai mică decât cea menţionată anterior se vor împărţi între profesorii de specialitate din şcoli.

Concursul, ca şi cel naţional

Decizia de a organiza concurs va aparţine Consiliului de Administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ. Acest for va stabili şi membrii comisiei de evaluare, care vor fi numiţi numai prin decizia directorului. În rest, regulile pentru evaluare sunt impuse de minister. Mai exact, candidaţii vor trece prin aceleaşi probe ca la concusul naţional, cu o inspecţie la clasă şi examen scris de patru ore din didactica specialităţii pentru candidaţii calificaţi. În cazul în care concurenţii sunt necalificaţi, concursul va consta într-un interviu şi un test scris de trei ore. Spre deosebire de examenul din vară, de această dată subiectele vor fi locale. Nu au dreptul să participe la concurs persoanele care au fost înlăturate din învăţământ printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală, persoanele care nu prezintă un document medical din care să reiasă faptul că nu există incompatibilităţi de ordin medical cu funcţia didactică, precum şi persoanele care au fost eliminate pentru fraudă sau tentativă de fraudă în cadrul concursului de ocupare a posturilor didactice în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2012.

ISJ Dolj afişează lista posturilor

Lista cu posturile rămase vacante pentru noul an şcolar va fi postată şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. O astfel de listă a apărut şi pentru săptămâna viitoare, în urma actualizării bazelor de date.
„Am actualizat baza de date şi au rămas neocupate 79 de norme şi fracţiuni de normă. În general, orele rămase libere sunt de muzică şi arte plastice. Sunt însă şi câteva posturi de învăţători şi educatori, care au rămas libere pentru că persoanele repartizate în urma concursului din această vară au renunţat la ele. Toate catedrele vor fi ocupate cu siguranţă de personal calificat. Sunt zeci de cadre didactice calificate, care au solicitat post, dar nu au putut să primească pentru că nu aveau concurs. Situaţia a fost creată prin faptul că nu au ştiut perioada în care se fac înscrierile“, a precizat inspectorul şcolar general, Luminiţa Popescu. În acest an, înscrierile pentru titularizare şi suplinire în învăţământul preuniversitar s-au făcut în luna mai şi nu în iunie, cum era iniţial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS