Acasă Actualitate Fermierii nu simt seceta?

Fermierii nu simt seceta?

Proprietarii de suprafeţe de teren agricol cultivat din judeţul Gorj nu sunt interesaţi sau nu au aflat încă de despăgubirile pe care statul le acordă. În ciuda faptului că din 7 septembrie se primesc cereri de la fermierii care deţin teren agricol cultivat, doar două persoane au solicitat, în baza unor documentaţii, acordarea ajutorului respectiv. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, indemnizaţia pentru suprafeţele afectate de secetă este de 100 de lei pentru un hectar. Pot depune cereri proprietarii a minimum un hectar de teren cultivat şi de maximum zece hectare, indiferent de gradul de afectare din cauza secetei. În ciuda acestor facilităţi acordate de către stat şi a faptului că în evidenţele APIA figurează aproximativ 25.000 de agricultori şi crescători de animale, din care în jur de 13.000 ar putea beneficia de subvenţia pentru culturile afectate de secetă, fermierii nu se grăbesc să depună cereri.

Peste 100.000
de hectare cultivate

Potrivit conducerii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, suprafaţa cultivată pentru care ar putea fi făcute plăţi este de peste 100.000 de hectare. Porumbul este cultivat pe 63.081 de hectare, iar grâul pe 7.443 de hectare. De asemenea, alte culturi ocupă peste 40.000 de hectare. „Una din cele două cereri depuse este pentru o suprafaţă de 5,34 hectare, iar cealaltă pentru 1,20 hectare. Este o situaţie aparte, pentru că nu se cere mare lucru la dosar, decât o adeverinţă şi o cerere. Este un ajutor care se acordă fără a fi condiţionat de prea multe şi ceea ce este bine e că nu se fac evaluări în ceea ce priveşte suprafaţa calamitată sau gradul de calamitare, pentru că s-ar pierde foarte mult timp şi s-ar consuma resurse foarte mari. Este o subvenţie de o sută de lei pe hectar, pentru minimum un hectar şi maximum zece hectare, dar terenul să fie cultivat. Oricum, este clar pentru minister şi pentru toată lumea că toate culturile au fost afectate. Sunt zone în care nu a plouat de foarte mult timp, iar deficitul de apă în sol este major. Se pune sub semnul întrebării chiar executarea arăturilor de toamnă pentru grâu. Este greu de arat când terenul este foarte dur“, a declarat Valentin Priporeanu, şef serviciu în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj.

Prefectul convoacă primarii, veterinarii
şi pădurarii

Fermierii din Gorj care se încadrează în condiţiile prevăzute de Ministerul Agriculturii pot să depună până pe 15 octombrie cereri pentru a beneficia de indemnizaţia de o sută de lei pentru fiecare hectar de teren cultivat. Numărul mic de cereri depuse şi lipsa totală de interes au determinat conducerea Prefecturii Gorj să-i convoace pe primari în regim de urgenţă la Târgu Jiu. În acest sens, astăzi este programată o şedinţă la sediul Palatului Administrativ: „Nu se poate să fie atât de mulţi oameni care pot beneficia de aceşti bani şi să nu depună cereri. Toată lumea se plânge că seceta le-a distrus culturile şi nu mai au ce culege, dar nu vin să depună cereri pentru a beneficia de acest ajutor. Avem şi şedinţa cu primarii, care trebuie să meargă la oameni să îi informeze, dar trebuie să ajungem într-un număr cât mai mare la beneficiari. Muncă de informare vor face şi angajaţii din domeniul silvic, dar şi medicii veterinari. Încă suntem în termen şi lumea mai poate să depună cereri“, a precizat prefectul de Gorj, Claudiu Teodorescu.

Culesul viilor a început mai devreme

De teamă să nu piară tot, câțiva proprietari de vii din Gorj au început deja să culeagă strugurii. Din cauza secetei prelungite, boabele au început să se stafidească şi să cadă de pe ciorchine, iar producţia este afectată. Ca să nu înregistreze pagube mari, proprietarii au preferat să recolteze strugurii mai devreme decât de obicei.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version