10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii, păziţi de jandarmi şi profesori

Elevii, păziţi de jandarmi şi profesori

Unităţile şcolare din Craiova şi judeţ vor beneficia de pază din partea jandarmeriei şi a poliţiei locale doar dincolo de porţile de acces. În interior, atribuţiile pentru siguranţa elevilor vor reveni, în principal, dascălilor.
Măsurile pentru siguranţa elevilor în noul an şcolar, care va începe peste numai câteva zile, au fost stabilite de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj, fiind comunicate ieri de comisarul-şef Nicuşor Badea, la şedinţa cu managerii şcolari. Accent s-a pus pe ordinea publică din preajma liceelor. „Vor fi o serie de acţiuni pe care le vom derula în toate unităţile de învăţământ, pe tot parcursul anului şcolar, împreună cu Inspectoratul Şcolar şi Prefectura Dolj, pentru prevenirea infracţionalităţii. S-a stabilit ca, în preajma şcolilor, să fie patrule de poliţie şi jandarmi. Au fost stabilite 14 patrule mixte de polițişti şi jandarmi pentru 21 de licee şi patru patrule de poliţie locală pentru alte şapte licee, care vor veghea la menţinerea ordinii publice şi vor interveni la solicitarea cadrelor didactice care trebuie să semnaleze toate problemele de comportament ale elevilor“, a precizat comisarul-şef Nicuşor Badea. Un rol foarte important pentru siguranţa elevilor îl vor avea şi profesorii, care îi vor supraveghea nu numai în timpul orelor de curs, ci şi în pauze. Atribuţiile profesorilor în problemele de ordine vor fi stabilite prin regulamentele de ordine interioară, care, la cererea poliţiei, trebuie actualizate. „Până la începerea cursurilor, trebuie actualizate regulamentele de ordine interioară în fiecare unitate de învăţământ. De asemenea, profesorii de serviciu vor beneficia de instruire specială pentru prevenirea infracţionalităţii“, a subliniat şeful IPJ Dolj.

36 de infracţiuni penale în Dolj

Acţiunile poliţiştilor şi jandarmilor au ca scop reducerea cazurilor de infracţionalitate juvenilă. Potrivit comisarului-şef Nicuşor Badea, la nivelul judeţului Dolj, în anul şcolar anterior au fost înregistrate 36 de cazuri de infracţiuni de natură penală. „Majoritatea cazurilor de infracţiuni penale în rândul elevilor sunt pentru furturi. Sunt cazuri minore, ceea ce nu pune Doljul în rândul judeţelor cu infracţionalitate mare, mai ales că numărul situaţiilor de acest fel a fost în scădere faţă de perioada 2010-2011“, a spus şeful poliţiei doljene. Riscurile infracţionalităţii vor fi comunicate şi elevilor în prima zi de şcoală. La festivitatea de deschidere vor fi prezenţi poliţişti, care vor aduce la cunoştinţă elevilor sancţiunile legale care se vor aplica pentru problemele de comportament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS