16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeszăpezire fără Delta

Deszăpezire fără Delta

Salubritatea Craiova a rupt contractul pentru deszăpezire cu Delta ACM, după trei din cei patru ani pentru care se încheiase contractul

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe decizia de numire în fruntea Salubrităţii craiovene, că noul administrator – director general al acestei firme aflate în subordinea municipalităţii a trecut la măsuri dure împotriva partenerului de deszăpezire – firma Delta ACM ‘93 Bucureşti. Practic, la sugestia mai-marilor din noua echipă instalată în această vară în fruntea Primăriei Craiova, Salubritatea a renunţat la contractul cu Delta privind deszăpezirea.
„Ca urmare a rezultatelor controalelor efectuate de Curtea de Conturi şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, SC Salubritate Craiova SRL a reziliat acordul-cadru pe patru ani cu Delta ACM ‘93, din care rămăsese de executat iarna 2012-2013, urmând să deruleze procedurile legale pentru organizarea unei licitaţii în vederea închirierii de utilaje care să presteze activităţi specifice de deszăpezire“, a declarat Ionel Petre, administrator şi director general al SC Salubritate Craiova SRL.
Între timp, Salubritatea a început pregătirile pentru iarna ce va urma.

Reziliere prin acordul părţilor

De fapt, contractul de deszăpezire a fost reziliat de comun acord. Salubritatea a trimis firmei Delta ACM o adresă prin care solicita rezilierea acordului-cadru de deszăpezire a Craiovei, iar Delta ACM a răspuns că este de acord cu ruperea acestui contract. Asta nu exclude, însă, ca aceeaşi firmă să se prezinte la licitaţia organizată în această toamnă pentru un nou acord-cadru de deszăpezire. În definitiv, afacerea s-a dovedit deosebit de rentabilă, în condiţiile în care, pentru cele trei săptămâni de ninsoare şi aproape două luni de stat degeaba în iarna 2011-2012, Primăria Craiova a plătit Salubrităţii şi firmei Delta suma de 6,79 milioane de lei (67,9 miliarde de lei vechi), adică aproximativ două milioane de dolari. Costurile au fost cu 25% mai mari decât în iarna 2010 – 2011, când deszăpezirea Craiovei a costat 5,4 milioane de lei (54 de miliarde de lei vechi), adică aproximativ 1,6 milioane de dolari.
Deszăpezirea străzilor din oraş se făcea în baza unui acord-cadru cu o durată de patru ani, cu o valoare estimată de 32 de milioane de lei, încheiat de Primăria Craiova cu firma Delta ACM ‘93 cu trei ani în urmă. Potrivit acestui acord, Salubritatea (devenită între timp societate comercială) se ocupă de curăţarea străzilor pentru orice ninsoare care ar cădea înainte de 1 decembrie. De la 1 decembrie şi până pe 1 martie, de deszăpezire se ocupau Delta ACM şi Salubritatea. Chiar dacă nu cădea un fulg de nea, primăria le plătea acestora, pentru perioada de staţionare, sume considerabile, stabilite în baza unui contract subsecvent semnat anual, ca o completare a acordului-cadru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS