12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBleonţ, întâlnire de Champions League cu Naţionalul craiovean!

Bleonţ, întâlnire de Champions League cu Naţionalul craiovean!

Redeschiderea stagiunii teatrale de la Teatrul Naţional din Craiova va avea loc duminică, 16 septembrie, cu o piesă jucată anul trecut,
„O noapte furtunoasă“. Primul spectacol nou din stagiunea teatrală 2012-2013 va avea loc pe 2 octombrie, cu premiera „O scrisoare pierdută“, în regia lui Mircea Cornişteanu, interpreţii lui Tipătescu fiind Claudiu Bleonţ, dar şi Marian Politic.

Teatrul Naţional Craiova ocupă un loc special în istoria teatrului românesc. Fondat în 1850, a continuat să funcţioneze, în ciuda tuturor convulsiilor de care a fost străbătută istoria naţiunii noastre. Conform cărţii-document „Istoria Teatrului Naţional din Craiova“ de Alexandru Firescu şi Constantin Gheorghiu (apărută în anul 2000), primele spectacole teatrale în Craiova au fost prezentate începând cu stagiunea 1842-1843 de trupa de profesionişti condusă de Alecu Corcoveanu. Până pe 29 iunie 1850 – când a fost deschis oficial Teatrul Naţional din Bănie, s-au mai găsit referiri şi documente despre spectacole de teatru prezentate în stagiunile 1844-1845, 1845-1846 şi 1849-1850.
Cel care a ridicat cortina primei stagiuni teatrale craiovene a fost actorul, dramaturgul şi profesorul de artă dramatică Costache Caragiale, unchiul viitorului mare dramaturg român Ion Luca Caragiale.

„O noapte furtunoasă“ redeschide stagiunea

Repertoriul Naţionalului din prima stagiune (1850-1851) a cuprins, conform documentelor din volumul amintit, patru piese: „Duelurile“ (autor: Costache Caragiale), „Piatra din casă“ (Vasile Alecsandri), „Radu Calomfirescu“ (I. Dumitrescu) şi „Baba Hârca“ (Matei Millo).
Reconstituirea repertoriului din 1850 şi până în 1885 a fost anevoioasă deoarece pentru unele stagiuni teatrale nu s-au găsit referiri, astfel încât din cele 35 de ediţii se cunosc amănunte doar pentru 27 de stagiuni, iar cea din 1884-1885 nu s-a deschis din motive financiare.
Contabilizând stagiunile teatrale ale Naţionalului din 1850 şi până în prezent, cea de acum, 2012-2013, ar fi a 155-a, dar, cum scriam mai sus, despre opt stagiuni nu s-au găsit documente, iar una nu s-a deschis din lipsă de sprijin material.
Duminică, 16 septembrie, în sala „Amza Pellea“, are loc redeschiderea stagiunii teatrale de la TNC cu spectacolul „O noapte furtunoasă“, piesa lui Ion Luca Caragiale având premiera în noiembrie anul trecut, în regia lui Mircea Cornişteanu şi scenografia Lianei Dogaru.
Distribuţia cuprinde pe: Ion Colan (Jupân Dumitrache), Valentin Mihali (Nae Ipingescu), Cerasela Iosifescu (Veta), Cătălin Băicuș (Chiriac), George Albert Costea (Rică Venturiano), Raluca Păun (Ziţa), Dragoș Măceșanu (Spiridon).

Claudiu Bleonţ: Întâlnirea cu TNC
este una de…
Champions League!

Din 4 septembrie, la Naţionalul din Bănie au continuat repetiţiile la altă capodoperă a lui Caragiale, „O scrisoare pierdută“, în regia lui Mircea Cornişteanu, primele repetiţii  desfăşurându-se în perioada 31 mai – 30 iunie. Pentru regizorul Mircea Cornişteanu, această variantă 2012 a „Scrisorii…“ este cea de-a cincea montată la TNC, prima fiind în aprilie 1974, pe vremea directoratului regretatului Amza Pellea.
Surpriza din distribuţia acestui spectacol este… Claudiu Bleonţ, talentatul şi originalul actor fiind desemnat de regizor să-l interpreteze pe Tipătescu, al doilea Tipătescu fiind cunoscutul actor al Naţionalului din Bănie, Marian Politic. Distribuţia, în ordinea indicată de regizor, mai cuprinde actorii: Ilie Gheorghe, Cerasela Iosifescu, Valer Dellakeza, Valentin Mihali, Constantin Cicort, Nicolae Poghirc, Adrian Andone, George Albert Costea, Ştefan Cepoi, Ştefan Mirea, Tudorel Petrescu, Raluca Păun. Scenografia aparţine Klarei Labancz, care a mai colaborat cu Naţionalul din Bănie.
Într-o pauză a repetiţiilor, Claudiu Bleonţ, interpretul lui Tipătescu, a prefaţat pentru GdS această nouă premieră din Bănie: „Întâlnirea cu colectivul Teatrului Naţional din Craiova este încântătoare, este una de… Champions League! Şi asta se va vedea cu ocazia premierei spectacolului la care lucrez acum la Craiova, «O scrisoare pierdută», în regia domnului Mircea Cornişteanu. Voi face un Tipătescu mai apropiat de zilele noastre, deoarece lumea lui Caragiale este prezentă, într-un fel, şi acum printre noi. Este, de fapt, propunerea maestrului Mircea Cornişteanu… Mă întrebaţi dacă voi promova într-un mod inedit acest spectacol de la Naţionalul din Craiova?! Nu ştiu… Fiecare spectacol are destinul lui“.
Vorbind cu interpretul lui Tipătescu despre faptul că Bănia a fost, la un moment dat, capitala fotbalului şi a teatrului românesc, Claudiu Bleonţ a comentat astfel: „Urez Naţionalului din Craiova, ca şi echipei de fotbal Universitatea Craiova, jocuri în Champions League! Ştiu însă că echipa de fotbal din Bănie, deocamdată, nu mai există… Eu, deşi sunt bucureştean, am fost suporter al acestei legendare formaţii din fotbalul românesc şi-mi pare rău că nu mai este“.
Premiera cu „O scrisoare pierdută“ va fi pe 2 octombrie, spectacolul urmând să fie prezentat şi în Săptămâna Caragiale de la TNC din prima parte a lunii octombrie.

Opt spectacole în Săptămâna Caragiale la TNC

În perioada 8-14 octombrie, Naţionalul din Craiova îl va omagia pe Ion Luca Caragiale, în Anul Caragiale 2012, printr-o Integrală Caragiale cuprinzând toate cele cinci piese ale marelui dramaturg. După cum declara recent regizorul Mircea Cornişteanu pentru GdS, Integrala Caragiale a mai fost făcută în anii ’80 de TNC cu toate cele patru comedii, regizate de Cornişteanu, plus „Năpasta“, piesă pe care atunci a montat-o regizorul Mihai Manolescu. În ediţia din acest an a Integralei, TNC va prezenta un spectacol „Năpasta“ montat la Craiova de regizorul Kincses Elemer în anul 2002, dar care s-a jucat între timp. Celelalte piese ale dramaturgului omagiat în acest an – şi care vor fi prezentate în Săptămâna Caragiale de la TNC – sunt, pe lângă cele amintite mai sus, „D’ale carnavalului“ şi „Conu’ Leonida…“. Prima este montată de regizorul Alexandru Berceanu (premiera a avut loc în mai 2012), iar „Conu’ Leonida…“ e regizată de Diana Dragoş şi a fost pusă în scenă în primăvara anului trecut, în cadrul primului concurs de proiecte regizorale organizat de teatrul din Bănie. Pe lângă aceste cinci producţii ale TNC, Săptămâna Caragiale de la Craiova va cuprinde şi două spectacole noi ale Teatrului Naţional din Bucureşti: unul este bazat pe opera lui Caragiale, un spectacol de teatru-dans făcut de celebrul coregraf Gigi Căciuleanu, celălalt fiind un spectacol realizat de Alexandru Dabija, bazat pe alte scrieri decât piesele propriu-zise ale marelui dramaturg. În afară de aceste şapte spectacole diferite,  al optulea va fi inspirat din poezia lui Caragiale, care este creat de Tudor Gheorghe, „Nu se poate cu de toate“.

Wisniewski, Schneider, Bocsardi…

Imediat după Săptămâna Caragiale, la TNC încep repetiţiile la „Macbeth“ de Shakespeare, piesă care nu s-a mai montat la Craiova din 1976. Regia aparţine unuia dintre marii regizori europeni, polonezul Janusy Wisniewski, de două ori laureat cu premiul pentru regie la Festivalul de la Edinburgh. Premiera este fixată pentru 22 decembrie.
Începând cu 7 ianuarie 2013, un celebru regizor american, Schneider, va monta la TNC o piesă americană propusă de el, „Hotel Baltimore“, de Lanford Wilson. Premiera cu „Hotel Baltimore“ este stabilită pentru partea a doua a lunii februarie.
Apoi, regizorul Laszlo Bocsardi, cel care a regizat la TNC „Caligula“, va monta o piesă maghiară excepţională, „Familia Toth“, de István Örkény.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS