15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuzeul Judeţean, proprietarul unui obiect de cult furat din Italia

Muzeul Judeţean, proprietarul unui obiect de cult furat din Italia

Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu“ din Târgu Jiu a devenit peste noapte proprietar al monstranţei primite în custodie de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj. Obiectul de cult a fost furat în urmă cu mai mulţi ani de la o biserică din localitatea Orta Nova, regiunea italiană Foggia. Bunul a fost depistat de clericii de la Mănăstirea Lainici, care au anunţat poliţia. Monstranţa, obiect religios specific bisericii catolice, fusese adus spre sfinţire de câţiva romi din Bumbeşti Jiu. Respectivii au şi fost anchetaţi penal şi ulterior scoşi de sub urmărire penală, după ce au spus că au găsit bunul într-un tomberon de pe o stradă dintr-o localitate italiană şi nu ei l-au furat din biserica din Orta Nova. Monstranţa a ajuns în cele din urmă în posesia poliţiei, care, ulterior, a predat-o în custodie Muzeului Judeţean din Târgu Jiu.

S-a ajuns la al treilea termen

Întrucât procurorii gorjeni nu puteau înapoia bunul direct, fiind vorba de un obiect furat din patrimoniul altui stat, conform procedurii, a fost nevoie ca statul italian să dea în judecată Muzeul Judeţean din Târgu Jiu pentru a recupera monstranţa. Dintr-o greşeală de traducere, cel mai probabil, Muzeul Judeţean nu mai este custodele ostensoriului, ci a fost transformat în proprietar al acestuia. Astăzi este programat la Curtea de Apel din Bucureşti al treilea termen în proces. Directorul Muzeului Judeţean „Alexandrul Ştefulescu“ din Târgu Jiu, Dumitru Hortopan, a declarat că va merge la Bucureşti cu actele necesare pentru a le demonstra italienilor că instituţia pe care o conduce este doar custodele bunului, şi nu proprietar.
„S-a produs o încurcătură care m-a cam pus pe gânduri şi m-a cam speriat. Eu nu vreau să ne trezim că suntem puşi într-o anumită situaţie cu care nu avem nici un fel de legătură. Sunt acte din care rezultă că bunul a fost furat, a fost o anchetă şi noi l-am preluat în custodie de la poliţie, până când va fi înapoiat proprietarului. Eu l-aş duce să îl înapoiez în sala de judecată, dar trebuie să aşteptăm finalul procesului. Tot ce recuperează poliţia din ce e furat de la biserici ajunge la noi. Acum o să fim mai atenţi la ce primim. Nu ştiu nici cum s-a ajuns la cel de-al treilea termen, că eu nu am primit decât o citaţie până acum“, a declarat Dumitru Hortopan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS