12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi infractori, în Cartea de Onoare a Craiovei

Doi infractori, în Cartea de Onoare a Craiovei

Potrivit Regulamentului Consiliului Local Craiova, boxerul Tănăsie şi premierul Năstase ar trebui să-şi piardă titlurile
de Cetăţeni de Onoare ai oraşului

Ce-i leagă pe boxerul Sorin „Pantera“ Tănăsie şi pe fostul prim-ministru Adrian Năstase? Mai multe lucruri: amândoi sunt cetăţeni de onoare ai Craiovei, iar numele lor au fost înscrise în Cartea de Onoare a municipiului Craiova. Dar amândoi sunt infractori dovediţi, condamnaţi definitiv la închisoare şi închişi în penitenciar pentru ispăşirea pedepsei. Mai mult decât atât, Consiliul Local Craiova nu a catadicsit până acum să retragă nici unuia dintre ei titlul de cetăţean de onoare.

„Situaţia celor doi este similară“

În legislatura trecută, consilierul local craiovean Dan Cherciu a atras în mai multe rânduri atenţia Primăriei Craiova şi consiliului local municipal cu privire la faptul că boxerului Sorin „Pantera“ Tănăsie (fost campion european la profesionişti al categoriei cocoş) trebuie să i se retragă titlul de Cetăţean de Onoare al Craiovei, care este incompatibil cu statutul său actual, de infractor condamnat definitiv şi închis în penitenciar pentru ispăşirea unei pedepse cu închisoarea. Administraţia primarului Antonie Solomon nici n-a vrut să audă de aşa ceva.
Alegerile au trecut, în scaunul de primar a ajuns Lia Olguţa Vasilescu, iar consilierul local Cherciu vrea să-şi reia demersurile privind retragerea acestui titlu, dar nu numai în privinţa lui Tănăsie, ci şi a lui Adrian Năstase, fost lider al PSD şi premier al României, la rândul său condamnat definitiv şi încarcerat în penitenciar pentru infracţiuni de drept comun.
„Sper ca doamna primar Olguţa Vasilescu să înţeleagă situaţia şi, în momentul în care ne va solicita să votăm pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare aviatorului Aurelian Cojocaru, să promoveze şi un proiect de hotărâre cu privire la retragerea titlului de cetăţean de onoare atât lui Sorin Tănăsie, cât şi lui Adrian Năstase, întrucât situaţia celor doi este similară: amândoi au primit acest titlu, dar ulterior au fost condamnaţi definitiv şi închişi în penitenciar. Din acest punct de vedere, nici unul, nici altul nu merită să se afle alături de oamenii de seamă care fac cinste oraşului nostru“, a spus pedelistul Dan Cherciu.

„Condamnarea atrage retragerea titlului“

Demersul lui Cherciu are însă puţine şanse, din moment ce primăriţa Craiovei a anunţat încă de la începutul mandatului ei că nu are de gând să retragă titlul de Cetăţean de Onoare acordat lui Adrian Năstase, în ciuda condamnării acestuia la doi ani de închisoare cu executare  în dosarul „Trofeul Calităţii“: „Titlul acordat lui Adrian Năstase rămâne valid. Este cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut România“.
Menţionăm că acordarea şi retragerea titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Craiova sunt reglementate de Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 292/2010. Acest act normativ arată, în art. 14: „Condamnarea printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă atrage după sine retragerea titlului de Cetăţean de Onoare“, care, potrivit art. 15, „se va adopta în şedinţă publică a Consiliului Local al municipiului Craiova“.
Adrian Năstase a devenit Cetăţean de Onoare al Craiovei în anul 2001, iar lui Sorin Tănăsie i-a fost acordat acest titlu în 2005.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS