13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Dezastru la bac

Sesiunea de toamnă a bacalaureatului s-a încheiat cu rezultate foarte slabe, atât la nivel naţional, cât şi local. În Dolj, doar 21,47% din absolvenţii de liceu au reuşit să promoveze examenele.

Rezultatele sesiunii au fost afişate ieri, după ora 10.00, în toate cele zece centre organizate pentru această sesiune atât în Craiova, cât şi în judeţ. Emoţiile au fost maxime, mai ales că era ultima şansă de a promova bacalaureatul în acest an. În cele din urmă, pentru majoritatea absolvenţilor de liceu, sesiunea curentă s-a dovedit a fi doar un nou eşec. Potrivit raportului transmis Ministerului Educaţiei de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, în județ doar 641 din cei 3.515 candidaţi înscrişi au reuşit să promoveze bacalaureatul. „Din cei 3.515 candidaţi înscrişi în sesiunea de toamnă, 529 nu s-au prezentat, iar 11 au fost eliminaţi pentru tentative de fraudă în timpul probelor scrise. În ceea ce priveşte rezultatele, 2.051 de candidaţi, reprezentând 87,87%, au obţinut note sub 5, iar alţi 283 de elevi au avut medii generale între 5 şi 5,99, ceea ce nu le-a permis promovarea sesiunii“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Nicuşor Cotescu, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat. Şi de această dată, cele mai multe probleme le-a pus matematica, mai bine de jumătate dintre cei respinşi având note sub 5 la această disciplină, impusă ca probă obligatorie pentru toţi absolvenţii de la specializările de real sau tehnic.

Note mici

Candidaţii care au promovat sesiunea de toamnă a bacalaureatului nu se pot lăuda nici ei cu rezultate excepţionale. Spre deosebire de prima etapă, nu s-a înregistrat nici o notă de 10 nici la nivel local, nici pe plan naţional. În Dolj, din cei 641 de „reuşiţi“, un singur candidat a obţinut medie peste 9. Cele mai multe medii de promovare au fost între 6 şi 6,99, în această situaţie fiind 491 de candidaţi. Între 7 şi 7,99 sunt 133 de absolvenţi de liceu, iar între 8 şi 8,99 sunt 16. Numărul mic de promovaţi din această sesiune va pune mari probleme universităţilor, care şi după prima sesiune de bacalaureat au rămas cu sute de locuri libere la buget, cele de la taxă, care asigură şi 35% din autofinanţare pentru salarii, fiind libere în procent de 60%.

Rezultate previzibile

Conducerea Inspectoratului Judeţean Dolj a precizat ieri că rezultatele din această sesiune erau previzibile. „Procentul de promovare a sesiunii este apropiat de cel de anul trecut, prin urmare era previzibil, mai ales că în această a doua etapă se înscriu, în general, elevi care nu au o pregătire foarte bună, ei fiind fie corigenţi, fie respinşi în sesiunile anterioare. Rezultatele judeţului Dolj se apropie de media pe ţară şi tot ce se poate spune este că au promovat doar elevii care au conştientizat importanţa bacalaureatului pentru cariera lor şi după eşecul din prima sesiune s-au pregătit corespunzător, pentru a răspunde exigenţelor. Absolvenţii respinşi se pot înscrie să repete examenele nepromovate şi în sesiunile următoare, în care bacalaureatul se va desfăşura după noi reguli, aşa cum anunţă Ministerul Educaţiei“, a subliniat preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

De anul viitor, bac diferenţiat

Pentru anul viitor, ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, anunţă modificări majore în privinţa bacalaureatului, cea mai importantă fiind aceea a unui examen diferenţiat. „Se conturează ideea unui bacalaureat profesional. Acest lucru înseamnă că vom avea bacalaureatul naţional, pe care-l şi avem acum, cu aceleaşi probe, cu acelaşi conţinut, iar bacalaureatul profesional să-l gândim ca o formă de finalizare pentru cei care nu ţintesc învăţământul superior, ci vor să meargă în producţie. În felul acesta, prin bacalaureatul profesional le dăm o certificare a capacităţilor lor profesionale“, a spus ministrul educaţiei, după şedinţa de guvern.

Rezultatele finale, pe 5 septembrie

Absolvenţii nemulţumiţi de note au avut ieri şansa să depună contestaţii până la ora 20.00. Lucrările lor vor fi reevaluate în centre naţionale în zilele de 3 şi 4 septembrie, iar notele finale vor fi afişate pe 5 septembrie. Inspectorii şcolari spun însă că recorectarea nu va aduce schimbări majore, având în vedere şi sesiunile anterioare, când procentul de promovare a crescut cu maximum două procente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS