8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViviane Reding: CE urmăreşte cu atenţie situaţia politică din România

Viviane Reding: CE urmăreşte cu atenţie situaţia politică din România

Comisarul european pentru justiţie şi vicepreşedinte al Comisiei Europene (CE), Viviane Reding, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului Le Monde, că urmăreşte cu atenţie situaţia politică din România, după ceea ce s-a petrecut în lunile iulie şi august, când a avut loc „un fel de puci parlamentar”, informează Agerpres.

Întrebată dacă consideră că recenta criza constituţională din România s-a calmat după eşecul procedurii de destituire a preşedintelui Traian Băsescu, Viviane Reding a răspuns: ‘Menţinem o supraveghere atentă după lupta politică teribilă din iulie şi august. Am putut cere oprirea acestui gen de puci parlamentar. Am evitat răul cel mai mare graţie acţiunilor determinate a numeroşi actori, între care Comisia Europeană, Parlamentul European, state europene, dar şi Fondul Monetar Internaţional. Astfel au putut fi gestionate derivele cele mai grave datorită Mecanismului de control şi verificare pe care l-am creat. Sperăm că toţi actorii politici vor putea depăşi disensiunile pentru a pregăti campania electorală din octombrie. Tinerele democraţii din Est trebuie să realizeze în scurt timp ceea ce vechile democraţii au îndeplinit în câteva decenii’.
Referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen şi întrebată fiind dacă acest proces este de actualitate, vicepreşedintele Comisiei Europene a declarat că nu ar fi surprinsă dacă statele membre ar decide o amânare în acest sens.
„Este o decizie care aparţine statelor membre, în unanimitate, dacă îşi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice. Întrebarea esenţială este de a şti dacă statul de drept român ne poate oferi încredere. Spaţiul Schengen nu se referă doar la funcţionarea tehnică a frontierelor, aşa cum evaluează Comisia Europeană. Implică şi o bună funcţionare a justiţiei şi garanţii în acest sens. Din punctul meu de vedere, nu aş fi surprinsă dacă statele membre vor decide să nu integreze imediat România” în Schengen, a apreciat Viviane Reding.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS